Pilula vaccin anticovid. 5 vaccinuri noi în aprobare sau testare

Peste 400 de milioane de oameni au primit deja prima doză de vaccin, peste 170 de milioane și pe cea de-a doua. Unii așteaptă încă la rând, alții au deocamdată doar speranța. Pentru toată lumea, noile forme de vaccin sunt binevenite, fiecare cu atuurile și provocările lor.

Anul trecut 11 vaccinuri produse în lume au primit diverse grade de autorizare, câteva dintre ele sunt deja pe piață. „Cele 11 vaccinuri nu vor fi suficiente pentru a acoperi nevoia globală pe termen scurt”, spune Esther Krofah, director executiv FasterCures, parte din Milken Institute din Washington DC. În lume suntem 7 miliarde de oameni, iar dintre aceștia doar 5,6% au primit cel puțin o doză de vaccin. „Avem nevoie de câte vaccinuri poate să ne ofere știința”, completează Krofah.

Și știința nu doarme. Alte 251 de vaccinuri se află într-un stadiu oarecare de dezvoltare, 60 dintre ele gata de a fi testate pe oameni, spune Carly Gasca, asociat la FasterCures.

Unele au ajuns aproape de linia de finiș. De exemplu, Novavax (Gaithersburg Md) a primit autorizare de punere pe piață în SUA și recent în UE. Altele au fost abandonate pe drum, inclusiv două ale gigantului farmaceutic Merk, pentru că nu au reușit să genereze răspunsuri imune la fel de puternice ca infecția naturală. Merk ajută acum la producerea vaccinului unidoză Johnson & Johnson.

Vaccinurile aflate deja pe piață au setat standarde înalte. Moderna și Pfizer s-au dovedit a avea 94-95% eficacitate în studiile clinice și pot oferi protecție împotriva bolii chiar de la prima administrare. Pe de altă parte, este extrem de dificilă găsirea unor persoane doritoare de a participa la studii clinice în care pot primi placebo în loc de vaccin, mai ales în țările care există vaccinuri deja autorizate. „Trebuie să ai ceva nemaipomenit de special la produsul tău pentru a supraviețui în actualul context”, spune Onyema Ogbuagu, virusolog șef în studiile clinice desfășurate la Yale.

Spre deosebire de Pfizer și Moderna, vaccinurile care nu au nevoie de congelare sunt mai potrivite pentru administrarea în zonele rurale sau îndepărtate, care nu au resursele pentru menținerea temperaturilor scăzute pe termen mediu și lung, spune Gasca. Un alt avantaj ar putea fi capacitatea de protecție împotriva mutațiilor virusului, care ar putea fi mai contagioase ori mai letale sau amândouă.

„Mutațiile apărute între timp schimbă cu peisajul viral comparativ cu cel din vara trecută”, spune Krofah. S-ar putea să avem nevoie de noi vaccinuri.

NOVAVAX, al cincilea vaccin autorizat în Europa

Cum acționează: Novavax este un vaccin recombinant pe bază de proteine. Față de vaccinurile pe bază de ARNmesager (Pfizer, Moderna), Novavax are un avantaj – nu conține polietilen glicol (PEG), un ingredient care poate da alergii și care e prezent în vaccinurile ARNm (Pfizer, Moderna). La Novavax, proteina spike a fost obținută prin inserarea genelor SARS-cov2 în baculovirus, un virus specific insectelor (molii) și care permite multiplicarea acestora. Celulele infectate ale moliei generează proteine spike, care se extrag și se purifică.

De ce este diferit: „Vaccinul Novavax nu are material genetic, ci doar proteine”, spune cercetătoarea dr. Diana Florescu, conducătoarea studiului de fază 3 condus la Centrul medical al Universității din Nebraska. „Tehnologia este tradițională și foarte similară cu aceea a obținerii vaccinului antigripal pe bază de proteine. Și vaccinul antigripal a folosit metoda multiplicării virale pe celule de molie.”

Pe lângă celebrele proteine spike, vaccinul Novavax conține și un adjuvant (din scoarța unui arbore, Quillaja saponaria, originar din America centrală și de sud), care contribuie la stimularea răspunsului imun și crearea unui nivel mai mare de anticorpi. Spre deosebire de vaccinurile ARNm, la Novavax proteinele spike sunt gata fabricate. Interacționând cu ele, sistemul nostru imun produce anticorpi, oferindu-ne protecție înpotriva infecției cu noul coronavirus. „E un fel de scurtătură”, explică dr. Florescu. „Sinteza proteinelor se produce în afara corpului, căruia îi livrăm produsul final: proteina spike.” Novavax nu conține niciun fel de virus, viu ori inactivat.

Faza studiului clinic: este încheiată. Comisia Europeană a semnat un acord cu o companie americană pentru livrarea a 200 de milioane de doze în următorii 2 ani, acord care va intra în vigoare imediat ce vaccinul va primi aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente.

Împotriva mutațiilor: 93% eficiență împotriva variantelor alpha și beta, 86,3% împotriva mutației delta, 96,4% % eficiență împotriva tulpinii inuțiale. Protecție foarte bună împotriva formelor ușoare, 100% protecție împotriva formelor moderate și severe.

COVAXX

Cum acționează: COVAXX produce bucăți mici de proteine numite peptide ale SARS-Cov-2. Peptidele mimează structuri importante din proteinele coronavirusului, inclusiv o parte a proteinei spike folosită de virus pentru a intra în celule. Injectate în organism, pepditele produse în laborator stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi și să pregătească alte celule imunitare pentru posibilul atac al coronavirusului.

De ce este diferit: În timp ce alte vaccinuri, inclusiv Novavax, folosesc întreaga proteină spike, COVAXX și-a îndreptat atenția asupra unor porțiuni importante ale proteinelor de coronavirus  în măsură să provoace o reacție a sistemului imunitar.

Vaccinul se poate păstra la frigider (temperaturi 0-4 grade Celsius).

Faza studiului clinic: Vaccinul a trecut de faza I de testare a siguranței și capacității de stimulare a răspunsului imun la 60 de adulți.

Toți participanții au dezvoltat anticorpi și suficiente celule imunitare T și B, antrenate să recunoască virusul. Efectele secundare au fost moderate, inclusiv febră și oboseală.

COVAXX a trecut la Faza a II-a în Taiwan. Fazele II și III de testare încep curând în Brazilia, pentru determinarea eficacității vaccinului.

Împotriva mutațiilor: Compania lucrează deja la a doua generație de vaccin care să poate oferi protecție împotriva mai multor mutații ale coronavirusului, a declarat Mei Mei Hu, unul dintre fondatori.

Au rămas în urmă? „Nici n-am crezut că primul va câștiga cursa”, spune Hu. „Cererea este încă incredibil de mare și chiar și-atunci când va fi onorată, vor rămâne în continuare nevoi de îndeplinit”, inclusiv vaccinuri împotriva virusurilor mutante, vaccinuri pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, vaccinuri pentru copii sau care pot fi administrate împreună cu altele, pentru un impuls imunitar.

VAXART

Cum acționează: O companie din San Francisco a modificat un virus de răceală comună numit adenovirus astfel încât să cuprindă instrucțiuni de fabricare a 2 proteine de coronavirus în celule umane. De acolo, proteinele pregătesc sistemul imun împotriva coronavirusului.

Vaxart pilula vaccin anticovid in faza de testare

foto: pexels.com

De ce este diferit: Vaccinul Vaxart este o pilulă, ce poate fi înghițită. Așadar, fără ace! În acest caz, avantajul este evident. Tabletele pot fi ținute la temperatura camerei și nu au nevoie de echipament și oameni calificați pentru administrare. Pot fi trimise prin poștă inclusiv în zone de pe glob mai puțin accesibile sau fără condiții de refrigerare. Și sunt vaccinul ideal pentru cei cărora le e frică de injecții.

De asemenea, un vaccin pe cale orală poate produce un răspuns imun țintit pe mucoase, inclusiv cea nazală, orală, gât și tract digestiv mai bun decât vaccinul injectabil, spune cercetătorul Sean Tucker, fondatorul Vaxart.

Alte vaccinuri deja pe piață, inclusiv Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik V and CanSino conțin și ele adenovirusuri modificate. Dar aceste vaccinuri au instrucțiuni pentru fabricarea unei singure proteine de coronavirus, faimoasa proteină spike. Vaccinul Vaxart conține instrucțiuni atât pentru proteina spike, cât și pentru nucleocapsida sau proteina N. Aceasta din urmă este importantă pentru reproducerea și agregarea coronavirusului. Ea furnizează încă un obiectiv pentru anticorpi noi, care pot neutraliza virusul.

Faza studiului clinic: Întrucât vaccinul acționează mai bine în căile aeriene și tractul digestiv, e dificil de comparat cu vaccinurile injectabile, spune Tucker. Dar vaccinul pare să genereze anticorpi împotriva ambelor proteine spike și N și să stimuleze producția de celule T în combaterea virusului, conform rezultatelor preliminare publicate în urma Fazei I a studiului clinic. Rezultatele finale sunt așteptate dintr-o zi în alta.

Efectele secundare sunt în general moderate. La doze mari, s-au raportat cazuri de diaree și greață, care nu apar la vaccinurile injectabile. Dozele mai mici nu provoaca astfel de simptome.

Compania va demara în curând Faza II-a de studiu pentru a determina doza optimă de vaccin, iar Tucker și echipa speră să înceapă un studiu de eficacitate în decursul acestui an.

Împotriva mutațiilor. Deși proteina spike a suferit mai multe schimbări, proteina N a rămas cam aceeași. Între proteina N din varianta B.1.351 descrisă pentru prima dată în Africa de Sus și virusul SARS-Cov-2 original este o diferență de doar un aminoacid. Asta înseamnă că anticorpii și celulele T împotriva proteinei N pot neutraliza mutațiile la fel de bine cum o fac în cazul virusului original, spune Tucker. În același timp, spune el „căutăm noi versiuni ale vaccinurilor aflate în cercetare și vom face teste preclinice (pe animale sau celulare) pentru a vedea dacă există avantaje în producerea de noi vaccinuri compatibile.”

Au rămas în urmă? S-ar putea ca acest coronavirus să nu dispară niciodată cu totul. Dacă se comportă ca celelalte coronavirusuri care declanșează răceala, este posibil să ne reinfectăm la fiecare 2-5 ani. „Cred că vaccinul nostru ar putea fi o soluție perfectă de generația a doua”, spune Tucker. Vaccinul pilulă poate fi un stimulent imunitar simplu de administrat celor care au făcut anterior alte vaccinuri.

VALNEVA

Cum acționează: Valneva este o versiune inactivată de SARS-CoV-2. Virusul folosit pentru fabricarea vaccinului a fost izolat de la un pacient din Italia. Virusul a fost dezvoltat apoi pe celule de maimuță, inactivat chimic și amestecat cu doi adjuvanți, substanțe care potențează răspunsul imun al organismului.

Deși vaccinurile inactivate sunt folosite de câteva decade, „vaccinul nostru nu este mai puțin modern decât celelalte”, spune Thomas Lingelbach, președintele companiei franceze producătoare.

De ce este diferit: Folosește doi adjuvanți, unul făcut de Dynavax și folosit anterior într-un vaccin împotriva hepatitei B. Mai multe vaccinuri anticovid cu virus inactivat sunt folosite acum în lume, inclusiv cele fabricate de companiile chineze Sinopharm și Sinovac și de Bharat Biotech din India. Dar acelea nu conțin adjuvanți pentru imunitate.

Faza studiului clinic: Luna asta (aprilie) sunt așteptate rezultatele Fazei I/II de studiu.

Împotriva mutațiilor: Datorită faptului că vaccinul conține întregul virus (minus o proteină) variantele de virus care au 2 mutații minore în proteina spike ar putea să nu fie o problemă pentru vaccinurile Valneva, așa cum sunt pentru celelalte. Rămân o mulțime de alte părți de virus pe care sistemul imun le poate recunoaște. Compania lucrează deja la crearea de versiuni ale vaccinului bazate pe tulpinile noi aflate în circulație.

Au rămas în urmă? „Ușor în urmă nu înseamnă neapărat ceva rău”, spune Lingelbach. Compania poate acum să învețe din succesele și eșecurile celorlalte vaccinuri. Prin compararea răspunsului imun la propriul vaccin cu cel de la celelalte vaccinuri, putem obține indicii asupra eficacității vaccinului în faze timpurii de dezvoltare, înainte de a ajunge la Faza III. Reglementările permit astfel comparații unu-la-unu privind eficacitatea – cum se procedează în mod frecvent cu noile vaccinuri de gripă – în locul testării vaccin-placebo.

INOVIO

Cum acționează: Instrucțiunile ADN pentru modelarea proteinei spike de coronavirus sunt introduse în piele cu ajutorul unui impuls electric. De acolo, celulele din organism produc proteine spike și pregătesc sistemul imunitar.

De ce este diferit: Nici un alt vaccin nu se administrează astfel. Impulsurile electrice care transferă ADN-ul în celule sunt obținute cu ajutorul unor aparate de mici dimensiuni, ce amintesc de o periuță de dinți electrică. Cei mai mulți spun că impulsul se simte mai puțin dureros decât înțepătura acului unui vaccin injectabil.

Vaccinul poate produce mai puține efecte secundare decât cele aflate deja în uz. „Nu am avut simptome de oboseală, febră sau alte efecte sistemice”, spune Joseph Kim, director executiv al INOVIO. Kim crede că aceasta ar putea fi din cauză că vaccinul conține doar ADN și soluție salină sau pentru că pot prelua ADN-ul tipuri diferite de celule, față de cele din formele injectabile de vaccin. Doar 40 de persoane testate în Faza I au raportat efecte secundare și toate au fost ușoare, spun cercetătorii în EclinicalMedicine.

În plus, vaccinul poate fi depozitat timp de un an la temperatura camerei și timp de 5 ani în frigider. În loc de ace, INOVIO folosește aparatul Cellectra pentru a „inocula” în braț instrucțiunile ADN de formare a proteinei spike.

Faza studiului clinic: Rezultatele Fazei I indică apariția de anticorpi de coronavirus la niveluri mai ridicate, în general, decât cele declanșate de Johnson & Johnson și Sinovac, care folosesc adenovirusuri pentru distribuția instrucțiunilor ADN de formare a proteinei spike în celula umană, spune Kim. Nu este foarte clar de ce se întâmplă acest lucru. Și în timp ce nivelurile de anticorpi au fost mai scăzute decât cele obținute în vaccinurile mRNA, vaccinul ADN reușește să stimuleze cu success celulele imunitare T (limfocite cu un rol central în imunitatea mediată celular) pentru lupta împotriva coronavirusului.

INOVIO a început Faza II de testare, așteptăm curând rezultatele.

Împotriva mutațiilor: Compania americană testează încă dacă anticorpii obținuți cu acest vaccin au efect și înpotriva mutațiilor virusului. În plus, INOVIO (sediul în Plymouth Meeting), speră să producă un vaccin universal anti-covid care să poată neutraliza toate tulpinile (cunoscute și necunoscute) de SARS-Cov-2.

Au rămas în urmă? Compania nu-și face griji privind competiția cu alte vaccinuri, spune Kim. „Avem suficiente avantaje ca vaccin”, spune el. „Suntem extrem de motivați să ajungem la studiul de eficacitate… Muncim asiduu și cu pasiune pentru a ne asigura că INO-4800 face parte din arsenalul sănătății globale și va fi lansat curând în lume pentru a lupta cu infecția”.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.