Pisicile și cățeii au voie să mănânce oase? Dacă da, ce fel de oase? Dar resturi de la masa noastră? Care e cea mai bună hrană pentru micii noștri patrupezi? Ne răspunde medicul veterinar Raluca Zvorășteanu
Pentru că am văzut foarte multe întrebări legate hrana pentru pisici și căței (și mai ales de oasele de pui sau pește), am rugat medicul veterinar Raluca Zvorășteanu să ne lămurească. Doamna doctor a avut amabilitatea să ne ofere câteva recomandări făcute pe baza cazuisticii din clinică, în scop preventiv.
24life.ro: Pisicile și cățeii pot mânca oase de pui, pește, porc, vită?
Dr. Raluca Zvorășteanu: Oasele în alimentația cățeilor pot contribui la o dantură mai curată și gingii sănătoase. Oasele cu măduvă reprezintă un rezervor de minerale și enzime benefice sistemului osos și articular. Totodată, calciul prezent în componența oaselor ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și scade nivelul colesterolului din sânge. Oasele de pui sunt lipsite de măduvă și de aceea formează așchii – acestea cresc riscul leziunilor cavității bucale, dar mai ales la nivel gastrointestinal. Pot apărea obstrucții sau perforari ale esofagului și stomacului, hemoragii interne și constipație, dar foarte des întâlnim și fracturi dentare. Același lucru se întâmplă și în cazul oaselor de pește, riscurile de înec fiind mari, iar valoarea nutritivă destul de scăzută în comparație cu oasele mari de vită, miel sau porc, pe care, sub atenta noastră supraveghere, le putem oferi cățeilor ca recompensă sau gustare între mese.
Pisicile, datorită „perilor de pe limbă”, pot fi adaptate consumului de pește sau pui, dar prevenția este cel mai eficient tratament. În cazul peștelui, consumul excesiv nu este indicat deoarece din cauza conținutului crescut de fosfor și magneziu, care poate produce afecțiuni renale. De asemenea, peștele crud nu este indicat deoarece poate conține paraziți, iar oasele de pește nu sunt indicate întrucât și pisicilor le pot produce leziuni digestive (perforarea mucoasei gastrice sau a intestinelor). Și oasele de pui pot produce probleme digestive (iritarea mucoasei gastrice) și accidente în timpul masticației ( oase blocate în cavitatea bucală).
Cele de mai sus sunt recomandări făcute pe baza cazuisticii din clinica și sunt cu scop preventiv.
24life.ro: Pot mânca și resturi de la masa noastră?
Dr. Raluca Zvorășteanu: Eu nu recomand ca alimentația lor să fie formată din resturile de la masa noastră, a stăpânilor. Fie că este vorba de căței sau pisici, întotdeauna mâncarea lor specifică va fi mai bună decât ce le-am putea oferi noi ca „resturi” de la masa noastră. Mâncarea uscată/umedă specială pentru animale are în componență tot ceea ce un companion patruped are nevoie pentru o viața bună calitativ. Dacă decidem să le mai alternăm mesele cu mâncare gătită, putem face asta, la fel și cu recompensele, dar mâncarea de bază ar trebui sa rămână mâncarea uscată, gamele super-premium.
24life.ro: Obișnuiam să dau pisicii mele ou fiert moale, lapte, smântână, pateu de ficat, sardele? Greșeam undeva?
Dr. Raluca Zvorășteanu: Pe de o parte, medicina (inclusiv veterinară) a avansat foarte mult în ultimii ani, pe de alta a scăzut valoarea nutritivă a hranei, ceea ce a dus la modificări în alimentația lor (ca și în a noastră).
Studii și cercetări recente distrug mitul laptelui din alimentația pisicii. Dacă îi dădeați pisicii lapte, acum trebuie să știți că laptele de fapt nu aduce beneficii organismului, ci dimpotrivă, pisicuțele pot avea intoleranță la lactoză. Aceasta se poate manifesta prin diaree și probleme gastrointestinale, în general. Ouăle nu sunt contraindicate în dieta pisicii, dar trebuie oferite cu măsura, iar în locul sardelelor și al pateului de ficat îi puteți oferi mancare specială pentru pisici, pe bază de ficat/pește.
24life.ro: Obișnuiam să îi dau cățelului meu orez, morcov și carne tocata – fierte împreună, plus mâncare cu carne, gătită. E o hrană bună pentru ei?
Dr. Raluca Zvorășteanu: Mâncarea pentru căței gătită în casă încă este în trend, iar atâta timp cât se va alterna cu mâncarea uscată, este în regulă. Mâncarea uscată stimulează și masticația, astfel prevenind multe probleme stomatologice cu care tot mai multe animăluțe au început sa se confrunte. Alimentația unui cățel nu trebuie să fie foarte complexă, având în vedere ca toți nutrienții sunt prezenți în mâncarea super premium pusă la dispoziție în cabinetele veterinare. Însă, dacă proprietarii își doresc sa le gătească companionilor și respectă regulile de bază (fără sare sau alte condimente, fără oase de pui, pește, fără grăsimi), le pot oferi din când în când carne fiartă cu orez și legume, însă mare grijă ce legume, unele fiind interzise, la rândul lor. Cel mai probabil acest obicei nu mai este la fel de popular ca înainte pentru că este mult mai practică și mai simplă mâncarea uscată, gata de servire, dar încă nu s-a renunțat definitiv la mâncarea gătită din alimentația patrupezilor noștri.
24life.ro: Care este mâncarea ideală pentru cainii și pisicile noastre? Umedă, uscată, proaspătă, gătită? Diferita pe grupe de varsta?
Dr. Raluca Zvorășteanu: Trebuie sa le oferim animăluțelor noastre hrana în funcție de specie, rasă, talie, vârstă, patologii etc. Spre exemplu, un pui de pisică va fi hrănit exclusiv cu lapte special pentru pisoiași, în cazul în care este orfan, iar pentru un cățel mai bătrân cu probleme stomatologice avansate vom opta predominant către mâncarea umedă și/sau gătită. Recomandarea pentru un animal sănătos va fi întotdeauna să mănânce hrană solidă, uscată.
Citiți și:
Câine sau pisică? Cum ne alegem cel mai potrivit companion patruped?
Dinţii lor, la fel de importanţi ca ai noştri! Sfatul medicului veterinar
- Monet, pentru prima dată în România, la MNA Cluj - October 11, 2024
- Royal Passport Day vine cu 40% discount pe 15 octombrie - October 11, 2024
- Jacheta de aviator reinventată și alte noutăți în colecția de toamnă Primark - October 11, 2024
Comments