Un studiu realizat în 2015 arată că în România sunt înregistrate 39 mii de cazuri de poliartrită reumatoidă, aflate sub tratament. Pacienţii care urmează tratamentul biologic beneficiază de compensare de 100% din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Începând din 2013 s-au pus bazele Registrului Român de Boli Reumatice, în care sunt înregistraţi toţi pacienţii care primesc tratament biologic.
În Europa, bolile cronice reumatice şi musculoscheletice afectează 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate european şi al celui economico-social. Comisia Europeană estimează că bolile reumatice şi musculoscheletice reprezintă 50% din rata absenteismului profesional şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de munca. De asemenea, rata şomajului este de circa 50% în rândul persoanelor cu aceste dizabilităţi.
Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculoscheletice, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.
„Costurile socio-economice pe care le generează bolile reumatice sunt impresionante, dar studiile de economie sanitară au demonstrat că dimensiunea cheltuielilor generate de complicaţiile bolii, spitalizare, intervenţii chirurgicale şi reducerea veniturilor prin incapacitatea de muncă depăşesc cu mult costurile determinate de consultaţiile medicale şi tratamentul intensiv al cazurilor incipiente. Diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a unor terapii eficiente, constituie singurele metode de limitare a evoluţiei acestor boli”, declară conf. dr. Cătălin Codreanu, Preşedinte, Liga Română contra Reumatismului.
În perioada 30 septembrie – 2 octombrie a avut loc, la Bucureşti, Conferinţa Internaţională AGORA – platformă ce reuneşte organizaţii non-guvernamentale care apără drepturile pacienţilor cu boli reumatice din Europa de Sud. Printre participanţi au fost şi organizaţii de pacienţi din România, gazda evenimentului fiind Liga Română contra Reumatismului.
50 de delegaţi, reprezentând toate organizaţiile Agora, s-au reunit la Bucureşti în cea de a-V-a conferinţă anuală cu tema principală: „Dreptul pacientului de a deveni partener în procesul de luare a deciziilor de tratament şi în domeniul cercetarii”. Aceştia vor dezbate împreună cu medici şi pacienţi teme importante pentru diagonisticarea şi managementul bolilor reumatice precum: accesibilitatea pacienţilor cu boli reumatice şi musculoscheletice la programe educaţionale în domeniul cercetării sau instrumente şi tehnologii ajutătoare în asigurarea unei mai bune calităţi a vieţii.
„Unul dintre principalele obiective din cadrul planului strategic Agora îl reprezintă stimularea educaţiei pacienţilor, voluntarilor, personalului angajat şi a cadrelor medicale din sănătate prin crearea de oportunităţi de schimburi de experienţă şi cunoştinte şi prin realizarea de materiale şi programe educaţionale”, declară Souzi Makri, preşedinte AGORA.
Afecţiunile reumatice sunt cea mai frecventă formă de boală cronică
Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această grupă de boli, care este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.
Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.
„Trebuie să ne concentrăm asupra capacității de muncă, nu a incapacității și să tratăm cât mai devreme pacienții. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalență de 3% din populație, aproximativ 600.000 de români. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calității vieții pacienților. Netratate împiedică desfășurarea activității zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluție a bolii”, declară prof. dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.
Impactul socio – economic al bolilor reumatice şi musculo-scheletice
Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă.
Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanele cu boli reumatice şi musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale.
Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronica şi deficit locomotor. Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni, un grad de handicap locomotor.
Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii. În Europa, bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează peste 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate.
Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletice, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.
Bolile reumatice şi musculo-scheletice în România
Începând din 2013 s-au pus bazele Registrului Român de Boli Reumatice, în care sunt înregistraţi toţi pacienţii care primesc terapii biologice.
Până în acest moment, au fost înregistraţi peste 5.000 de pacienți cu artrită reumatoidă, aproximativ 3.000 cu spondilartrite și 1.000 cu artropatie psoriazică, ţara noastră având astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din această parte a Europei.
În România, bolile reumatice şi musculo-scheletice de tip inflamator cel mai frecvent întâlnite sunt poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă.
Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 40 – 50 de ani.
„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce și aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte și intangibile ale bolilor reumatice și musculo-scheletice, pentru menținerea sănătății forței de muncă”, declară conf. dr. Cătălin Codreanu, Președinte, Liga Română contra Reumatismului.
Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. Cel mai adesea boala debutează înaintea vârstei de 30 de ani.
„CNAS decontează terapiile biologice pentru poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă şi artrita idiopatică juvenilă, aproximativ 38.000 de pacienți. CNAS susține anual 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacienților cu artrite. În primul semestru din 2016 a fost alocată suma de 34 milioane de euro”, declară dr. Oana Costan, Director direcția Programe Curative, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice şi musculo-scheletice, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie al acestora.
- 6 tehnici eficiente pentru a reduce stresul și a fi bine cu tine - December 5, 2024
- Piatra semiprețioasă norocoasă a lunii decembrie - December 3, 2024
- Misterele Bibliei și ale Noului Testament, în 3 documentare tv - November 28, 2024
Comments