Postul, un principiu ancestral de alimentaţie sănătoasă

Înainte de Crăciun şi de Paşti, religia creştină recomandă credincioşilor câte o perioadă mai lungă de post. Dincolo de semnificaţia spirituală a postului, eliminarea din alimentaţie a ingredientelor de origine animală este şi o ocazie excelentă să-ți detoxifici trupul și sufletul, un gest cu mare valoare curativă și profilactică în boli grave. Iată de ce e o idee bună să ții post, chiar dacă nu ești neapărat practicant religios.

Postul ca principiu ancestral de alimentaţie sănătoasă

Principiile alimentației sănătoase sunt de fapt precepte ancestrale, izvorâte din istoria civilizațiilor biblice sau păgâne și confirmate de cercetările științifice moderne. Ele cer omului să revină la alimentația naturală, nepoluată, să practice cumpătarea în general și postul periodic în special.

Alimentația echilibrată cu alimente naturale ferește omul modern de dependențe dăunătoare sănătăţii, cum sunt produsele rafinate și aditivii alimentari. Acestea prevestesc mitul foamei, al setei, al preferințelor și aversiunilor alimentare atât de mult încât cel care le consumă preferă artificialul în locul alimentului natural. Dr Pavel Chirilă (medic primar boli interne), povestește în cartea „Nu hrăni cancerul!”, cum a văzut cazuri de copii care nu mâncaseră în viața lor iaurt natural, ci numai cu aditivi. Când i s-a dat să guste iaurt natural, copilul a întrebat „Ce este acesta?” – nu doar că l-a refuzat, dar nici nu l-a recunoscut. Aceleași semne de întrebare apar și când vedem bolnavi atrași de dulciuri, făină albă sau carne de pui din comerț, dar au aversiune pentru miere, făină integrală sau pasăre crescută în curte.  Această răsturnare a sistemului de valori este un atentat la sanogeneza speciei umane, spune dr Pavel Chirilă. După cunoștințele pe care le avem acum, circa 30% din cancere pot fi evitate printr-o alimentație sănătoasă.

post

Factorii oncogeni (care favorizează apariția cancerului) sunt:

  • carbohidrații rafinați (zahăr)
  • plantele crescute în soluri îngrășate chimic sau tratate cu insecticide
  • carnea conservată cu nitrați și nitriți (mezeluri)
  • abuzul de de carne, zahăr, grăsimi și alcool
  • apa din rețea tratată cu clor
  • aditivii alimentari

10 Principii de bază ai alimentației sănătoase, care ne pot feri de cancer

1. Dieta vegetariană bio este cea mai sigură metodă profilactică împotriva îmbolnăvirii de cancer. Proteinele vegetale nu sunt incriminate în incidența și agravarea evoluției bolilor de cancer (CT Cambell, Studiul China). Nici carbohidrații naturali (mierea și fructele) nu sunt incriminați în etiopatogenia cancerului. Richard Beliveau citează în L`Alimentazione anti-cancro, o statistică realizată de World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research pe 519 studii asupra legăturii dintre consumul de fructe și zarzavaturi și riscul apariției cancerului. Analiza arată că 74% din studii menționează reducerea riscului de cancer prin consumul de fructe și zarzavaturi

2. Cerealele și fructele sunt cele mai valoroase pentru om și trebuie să ocupe un rol important în alimentație. (Cerealele pot fi preparate termic ușor)

3. Leguminoasele (fasolea, mazărea, bobul, lintea, soia) se consumă tratate termic.

4. Zarzavaturile, condimentele și fructele se consumă crude (cu excepția celor care suferă de colopatii sau afecțiuni gastrice și nu tolerează cruditățile)

5. Calitatea apei este esențială. Bea în fiecare dimineață pe stomacul gol 300-500 ml de apă plată de bună calitate.

6. Manevrele culinare nu trebuie să altereze calitatea nutritivă a alimentelor. Folosește la prepararea lor vase de pământ sau de inox, abur, cuptorul cu flacără. Nu folosi cuptorul cu microunde, oalele sub presiune, prăjelile, sterilizările la temperaturi înalte.

7. Postul periodic și postul negru (1-2 zile pe săptămână) are o mare valoare în prevenirea apariției multor boli, inclusiv a cancerului

8. Semințele sunt gustări excelente pentru potolit foamea între mese: nuci, alune, migdale, fistic, semințe de dovleac și de floarea soarelui.

9. Un pahar de vin pe zi este recomandat.

10. Este de preferat să consumăm alimente loco – regionale – care sunt cultivate în ținuturile în care ne-am născut.

sursa: „Nu hrăni cancerul!”, Pavel Chirilă (medic primar boli interne), Mădălina Popescu (specialist în imunologie și alergologie clinică), Cristela Georgescu (absolventă a programului Plant Based Nutrition, Cornell University, SUA)

postul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.