Primul tratament complet anti-cancer, fără efecte secundare, disponibil într-un an

O mică echipă de cercetători israelieni anunță descoperirea primului „tratament complet” anti-cancer și că acesta va fi disponibil în decurs de un an. „Credem că într-un an vom fi în măsură să vă oferim un tratament complet pentru cancer”, spune Dan Aridor, șeful companiei Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), într-un articol apărut acum două zile în Jerusalem Post.

cerctătorii israelieni au descoperit primul tratament complet anti-cancer

„Tratamentul nostru va fi eficient din prima zi, va dura câteva săptămâni și va avea efecte secundare minime sau deloc, la costuri mult mai mici decât celelalte tratamente existente pe piață”, spune Aridor. „Soluția noastră va fi generică, dar și personalizată.”

Aceasta este o veste extraordinară, dacă ținem seama de faptul că 18,2 milioane de noi cazuri de cancer sunt diagnosticate anual în lume, conform rapoartelor Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului. Mai mult, la fiecare 6 decese în lume, unul este cauzat de cancer, ceea ce plasează această boală ca a doua cauză de deces (după bolile cardiovasculare).

Aridor, președintele consiliului director al AEBi și Ilan Morad, CEO la aceeași companie, spun că tratamentul lor, pe care îl numesc MuTaTo (multi-target toxin) poate fi comparat în esență cu un antibiotic pentru cancer – o tehnologie înaltă de stopare a cancerului.

Medicamentul potențial anti-cancer se bazează pe tehnologia SoAP, care aparține unor cercetări speciale, dedicate studiului proteinelor, peptidelor, ADN-ului acestora și interacțiunii lor folosind virusuri bacteriofage (care infectează o bacterie).

Anul trecut, o echipă de cercetători a obținut Premiul Nobel pentru rezultatele obținute în modificarea noilor proteine, cu aplicații în special în dezvoltarea de terapii imunologice. AEBi face același lucru cu peptidele (lanțuri de doi sau mai mulți aminoacizi). Conform lui Morad, peptidele au mai multe avantaje față de anticorpi, inclusiv pentru că sunt mai mici, mai ieftine și mai ușor de produs și controlat.

primul tratament complet anti-cancer

dr. Ilan Morad

„Când am înființat compania”, spune Morad, „făceam ceea ce făcea toată lumea, încercând să descoperim peptide individuale pentru anumite tipuri de cancer.” Dar curând după aceea Morad și colegul său dr Hanan Itzhaki au decis că trebuie să facă ceva mult mai important.
Pentru asta, Morad spune că au vrut să identifice de ce medicamentele împotriva cancerului nu funcționează. Apoi au găsit o metodă de a le contracara eșecul. La început, cele mai multe tratamente anti-cancer atacă o țintă specifică din celula canceroasă, explică el. Prin inhibiția țintei, este afectată de obicei calea fiziologică prin care se dezvoltă cancerul. Mutațiile care apar în țintă – ori schimbările în calea descrisă mai sus – pot duce la pierderea eficacității tratamentului.

În schimb, MuTaTo folosește o combinație de mai multe peptide anti-cancer pentru fiecare celulă canceroasă, plus o puternică toxină peptidică pentru distrugerea specifică a celulei de cancer. Folosind cel puțin 3 peptide care vizează aceeași structură împreună cu o toxină puternică, spune Morad, „ne asigurăm că tratamentul nu va fi afectat de mutații; celulele pot suferi mutații care diminuează receptorii țintă. Apariția mutațiilor multiple modifică receptorii și pot duce la scăderea importantă a numărului acestora. În loc să atacăm receptorii pe rând, îi atacăm pe toți odată – nici măcar cancerul nu poate să modifice trei receptori în același timp.”

„În loc să atacăm receptorii pe rând, îi atacăm pe toți odată – nici măcar cancerul nu poate să modifice trei receptori în același timp.” – dr. Morad

Celulele canceroase au propriile mecanisme de autoapărare. Ele elimină substanțele de atac sau le modifică astfel încât acestea să-și piardă eficacitatea. Dar Morad spune că procesul are nevoie de timp. „Atunci când efectul toxic este suficient de puternic, putem distruge celula de cancer înainte ca aceasta să-și dezvolte mecanismul de apărare.”

Multe dintre tratamentele citotoxice sunt îndreptate împotriva celulelor cu creștere rapidă. Dar celulele stem de cancer nu sunt din cele care cresc rapid și astfel „scapă” de atacul citostaticelor. De aceea, la finalul tratamentului, celulele stem sunt gata să producă din nou cancer. „Dacă nu le anihilăm complet, celulele rămase pot declanșa din nou mutații, iar cancerul revine, de data asta mult mai rezistent”, spune Morad. Tehnologia MuTaTo se asigură că sunt distruse inclusiv celulele stem de cancer.
Și în sfârșit, unele tumori canceroase își ridică scuturi de apărare împotriva moleculelor mari, cum sunt anticorpii. În schimb, peptidele din MuTaTo sunt foarte mici (12 aminoacizi lungime) și nu au o structură rigidă, astfel că se pot strecura în locuri unde moleculele mari nu pot ajunge.

Morad spune că descoperirea va reduce din efectele secundare agresive ale celor mai multe tratamente anti-cancer. El spune că tratamentul lor are o specificitate crescută și nu atacă celulele sănătoase, astfel efectele secundare dispar, în cea mai mare parte.
Tratamentul MuTaTo împotriva cancerului va fi personalizat. Fiecare pacient va furniza laboratorului o probă de țesut tumoral, care va fi apoi analizat, pentru identificarea receptorilor vizați în tratament. Fiecare pacient va primi, timp de câteva săptămâni, exact cocktailul de molecule de care are nevoie pentru a-și vindeca boala.

În prezent, commpania lucrează la obținerea patentelor pentru peptide specifice, care vor constitui un depozit uriaș de toxine peptidice împotriva cancerului. El mai spune că până acum au încheiat etapa testelor pe șoareci, în cadrul cărora au reușit să stopeze creșterea celulelor umane de cancer fără absolut niciun efect asupra celulelor sănătoase, plus mai multe experimente in-vitro. AEBi începe acum o rundă de studii clinice pe durata a câțiva ani, dar tratamentul va disponibil curând pentru toată lumea și pentru fiecare caz în parte.

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.