Are planuri mari pentru promovarea României în lume

Clipe de viata Teatrul National Bucuresti, martie 2015

„Clipe de viață” , spectacol la Teatrul Național Bucuresti, martie 2015

La 22 de ani, Mariana Preda este muzician, interpretă de nai, compozitoare, actriță, scenaristă și regizoare. Este studentă la Conservatorul din Amsterdam și are planuri mari pentru promovarea României în lume: se pregătește să realizeze primul lung metraj și vrea să reprezinte România la cât mai multe competiții și evenimente muzicale în Europa și SUA.

Mariana a studiat muzica de la vârsta de 11 ani, nai, pian și voce, la Liceul de Arte Bălașa-Doamna, din Târgoviște. A participat și câștigat competiții la nai și a susținut spectacole muzicale în țară și străinătate.

La 16 ani și-a făcut intrarea în cinematografie, aleasă de regizorul italian Nikolas Grasso să joace în filmul „Doina”, un scurt-metraj despre o fată care nu renunţă la visul ei de a cânta la nai, deşi toţi ceilalţi îi prevăd un mare viitor ca pianistă. Mariana apare în film alături de actriţele Maria Dinulescu şi Carmen Ungureanu. „Doina” a câştigat mai multe premii internaţionale, printre care și premiul pentru cea mai bună actriţă la Montecarlo Film Festival şi la Cinema du Paris.

În 2013, Mariana a absolvit liceul și a fost admisă la Conservatorul din Amsterdam, unde studiază nai classic și muzică contemporană. În vara anului 2015 a susținut spectacole la Expo Milano și la „Untold”, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa (alături de artiști renumiți, ca David Guetta, John Neuman și Avicii). O lună mai târziu a susținut un concert la Biserica ortodoxă Sf Ana din Jacksonville (Florida), iar în noiembrie a fost aleasă de compozitorul olandez Merlijn Twaalfhoven să reprezinte România la Festivalul Luminii din Amsterdam.

Expo Milano, Iulie 2015,Mariana si organizatorii evenimentului

Expo Milano, iulie 2015, alături de organizatorii evenimentului

La finalul anului trecut a susținut un concert de caritate la Amrath Grand Hotel în Amsterdam pentru Rotary International și a lansat un album cu colinde de Crăciun cu un mix de piese corale pe muzică interpretată la nai. Și a regizat două scurt-metraje…

În urmă cu o lună, Mariana a câștigat premiul pentru promovarea artei românești peste hotare acordat de Liga Studenților Români din Străinătate. Am rugat-o să ne povestească mai multe despre alegerile ei muzicale și reușitele artistice, iar tânăra noastră interpretă, compozitoare și regizoare ne-a mărturisit că are planuri mari pentru afirmarea propriului talent și promovarea artei muzicale românești în lume:

GalaLSRS ianuarie 2016 Bucuresti, Mariana si regizorul italian Nikolas Grasso

La Gala LSRS ianuarie 2016 Bucuresti, împreună cu actorul și regizorul italian Nikolas Grasso, care între timp i-a devenit și logodnic

Gala LSRS, Ianuarie 2016 , Mariana si Raed Arafat

Gala LSRS, Ianuarie 2016, alături de Raed Arafat

Îmi place să spun că naiul m-a ales pe mine. Mama mea și-a dorit tare mult ca eu să cânt muzică populară, dar la liceu a trebuit să aleg un instrument şi atunci am ales naiul. După doi ani de studiu m-am îndrăgostit de sunetul acestui instrument şi am hotărât să îl studiez în continuare, să merg la competiţii şi să cunosc cât mai mulţi oameni din acest domeniu, că doar aşa înveţi cel mai bine. După ce am terminat liceul şi am fost admisă la Conservatorul din Amsterdam am fost tare fericită că am avut această şansă să pot cunoaşte şi studia cu profesori de renume de la care am învăţat şi voi învaţă multe lucruri interesante despre muzică. Cânt și muzică uşoară, am studiat de mică şi pianul. Îmi place că le pot combina şi că îmi pot susţine spectacolele în această manieră.

Când simt că naiul îmi răspunde printr-un sunet curat şi frumos, realizez că merită orice sacrificiu.

Orice instrument este greu de învăţat. Dar este și mai dificil când nu ai nici un fel de contact cu instrumentul (naiul), nu vezi pe ce note cânţi, ci doar îl simţi. Şi ca să poţi interpreta bine şi corect din punct de vedere tehnic îţi trebuie foarte mult timp de studiu, pentru ca respectiva melodie să facă parte din sistemul automat al corpului. De altfel, şi respirația este foarte importantă şi controlarea muşchilor pentru a fi cât mai relaxat. Numai atunci când simt că naiul îmi răspunde printr-un sunet curat şi frumos, realizez că merită orice sacrificiu.

Mariana si Ansamblul Ciocarlia , dirijor Marin Alexandru, Casa Armatei,Bucuresti, mai 2015

Cu Ansamblul Ciocarlia, dirijor Marin Alexandru, Casa Armatei București, mai 201

Mulți olandezi studiază naiul – l-au învățat de la români!

Am ales să plec din ţară imediat după ce am terminat liceul, pentru că ştiam care era situaţia din România mai ales în industria muzicală şi ştiam că mai departe de atât cât primisem în ţară nu puteam avea vreodată (educaţie, oportunităţi). În Olanda am optat să studiez într-adevăr muzică la nivel internaţional şi nu să rămân doar pe un singur gen de muzică. Naiul are o istorie folclorică mare, dar în acelaşi timp poţi studia multe alte genuri muzicale la fel de bine ca şi folclorul. Iar într-un Conservator internaţional ai mai multe şanse şi oportunităţi de a învaţa lucruri noi, de a te descoperi pe tine ca persoană şi de a te afirma în acelaşi timp. La finele liceului voiam să merg în străinătate să studiez muzica şi atunci când am făcut o cercetare mai amănunţită am văzut că există catedră de nai şi în Amsterdam. Am mers în iunie 2013 să dau examenul de admitere, l-am luat, iar după 2 luni m-am mutat în Olanda. A fost totul foarte rapid. Sunt foarte mulţi olandezi care studiază naiul – şi l-au învăţat bineînţeles de la români! La Conservator sunt singura studentă româncă şi alte două fete olandeze la departamentul de nai classic, sub îndrumarea profesorului Matthijs Koene. Programul de studiu este de 4 ani.

Mariana si printesa din Rwanda Joss Umuganwa, februarie 2015, Amsterdam

Cu prințesa Rwandei, Joss Umuganwa, februarie 2015, Amsterdam

Am observat că străinii nu se mai gândesc la România ca la ţara lui Dracula şi că atenţia lor s-a mutat pe cinematografie, muzicieni recunoscuţi la nivel mondial, frumuseţea şi bogăţia peisajelor româneşti.

Olanda este o ţară frumoasă (atât din punct de vedere arhitectural cât şi al naturii), îmi place că oamenii de aici au o educaţie solidă, sunt respectuoşi şi se ţin de cuvânt, atunci când le ceri ajutorul. Bineînţeles că fiecare pădure are uscăturile ei, dar în principiu, sunt mai multe lucruri bune decât rele. Respectul de stat este foarte important şi îmi place acest lucru. În acelaşi timp sunt foarte mulţi străini care locuiesc în Olanda, iar mentalitatea este una internaţională. Îmi place că sunt deschişi la minte şi te lasă să te dezvolţi personal şi creativ, oferindu-ţi un mediu prielnic.

Nu îmi plac limba olandeză şi vremea – prea mult vânt şi pe timp de vară nu simţi căldură deloc. Îmi lipsesc mâncarea delicioasă de acasă şi felul în care noi, românii, ne distrăm. Îmi lipsesc biserica şi obiceiurile româneşti şi îmi lipseşte faţă blândă a bunicii, familia mea!

Aventura regizorală

În 2014 am realizat scurt-metrajul “Life” ca regizor şi m-am bucurat foarte mult când a fost premiat atât la Montecarlo cât şi la Festivalul Naţional de Film de Tinere Talente din Seattle şi Rimini, Italia. L-am realizat alături de actorul Nikolas Grasso, cu Joris Sluiter ca operator de imagine. L-am filmat în 3 zile, este un film despre pasiunea artistului pentru arta lui. Indiferent de câte piedici îi apar în cale, el continuă să facă ceea ce îi place cel mai mult şi, în ciuda vulnerabilităţii lui, învinge până la urmă tot prin artă. A fost prima mea experienţă de regizor şi am fost bucuroasă când am primit premiul Best Independent Short Movie, lucru care m-a făcut să realizez că vreau să repet această experienţă frumoasă și mi-a dat putere să merg mai departe cu lumea filmului.

Monaco International Fim Festival, decembrie 2014 Montecarlo,premiera filmului Life regizat de Mariana Preda cu actorul Nikolas Grasso

Monaco International Fim Festival, decembrie 2014 Montecarlo, la premierea filmului „Life” regizat alături de Nikolas Grasso

Spectacol „Clipe de viață”, alături de Ion Caramitru, Martie 2015În 2015 am fost contactată de către NFFTY (Festivalul Internaţional de Tinere Talente din Seattle), unde mi-am făcut debutul că regizor al unui scurt-metraj în anul 2014. Mi-au cerut să realizez un video de prezentare despre un oraş din Europa şi astfel am ales să îl realizez despre Bucureşti (îl puteți vedea aici ). După ce am scris scenariul, americanii au fost încântaţi şi au aşteptat cu nerăbdare produsul final. Videoclipul a fost posibil mulţumită companiei Expedia care l-a finanţat şi promovat. Am fost foarte bucuroasă pentru aceste premii, până la urmă tot din categoria „Arte” face parte şi cinematografia. În 2015 am realizat al doilea scurt metraj, „Etude” – care a fost selecţionat de altfel în America. Îmi doresc să fac o școală de regie/actorie, probabil după ce voi termina studiile muzicale.

Îmi doresc tare mult să devin un nume proeminent în dezvoltarea muzicii pe care o poţi cânta la nai şi de a-l face cunoscut la nivel mondial. După ce voi termina de studiat în Olanda îmi doresc să ajung în America pentru un master. De asemenea îmi doresc că anul acesta să lansez primul meu album de folclor cu piese transpuse de pe vioară la nai şi melodii vechi împreună cu ansamblul Ciocârlia. Mai am în lucru un album de muzică uşoară cu melodii compuse de mine, să creez un nou concept de spectacol pentru nai, voce, pian şi live electronics. În vară vreau să realizez un lung metraj, alături de regizorul Nikolas Grasso şi să reprezint România la cât mai multe evenimente muzicale şi competiții din Europa şi America.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.