Nu angaja un ajutor la curățenie înainte de Sărbători, pentru că este perioada lor cea mai aglomerată, când n-au timp de tine; sau practică tarife „de urgență; sau se duc la țară, unde taie porcul, mielul și alte orătănii. Nu e bine nici toamna, când se duc la cules. Și nici vara, când au concediu. Și nici în anii când pleacă la muncă în Spania sau Italia. Ideal ar fi să-i întrebi când au o fereastră liberă. Și ar mai fi câteva reguli de urmat dacă vrei curat – ușor de citit, greu de aplicat.
E adevărat, cu un ajutor la curățenie câștigi timp. Adică în loc să ștergi geamurile, parchetul și faianța, poți să… nu, nu poți să pleci la munte, că doar n-o să lași ajutorul singur, de capul lui. Nici să dormi nu poți cu un om străin în casă. Și nici să citești sau să scrii, din cauză de agitație și zgomot. Dar poți de exemplu să faci curat cot la cot cu ajutorul. Adică în timp ce el/ea spală un geam, tu poți să-l speli pe celălalt. Așa merge cel mai bine, pentru că e stimulant pentru toată lumea – puteți să vă luați la întrecere, cine termină mai repede primul geam. Sau poți să faci ordine în dulap, în altă cameră. Sau să faci de mâncare, doar n-o să lași omul să moară de foame muncind la tine.
8 reguli de urmat dacă vrei curat
- Nu angaja la curățenie o persoană care face curat și la prieteni sau familia extinsă. Pentru că preferi, evident, un ajutor testat de cunoscuți, întrebi în dreapta și stânga: nu știi pe cineva… Nu știe nimeni. Sau dacă știe pe cineva, e ocupat. Sau dacă știe și nu e ocupat, preferă să nu-ți spună, de teamă că data viitoare o să-i ceară mai mult. Sau o să-ți spună unde își ține „rufele murdare”.
- Nu căuta un ajutor de Sărbători, pentru că este perioada lor cea mai aglomerată. Fie se duc la alții, contra tarife mai mari, în „regim de urgență”; sau la țară, unde taie porcul, mielul și alte orătănii. Nu e bine nici toamna, când se duc la cules. Și nici vara, când pleacă în concediu. Și nici în anii când pleacă în Spania sau Italia, la muncă. Să vină imediat după Sărbători, după ce ai făcut tu lună. Ca în bancul ăla cu puștiul care mergea cu umbrela pe soare, pentru că dacă ploua o luau ceilalți din casă.
- Nu uita să faci curat înainte. Vine un om străin, nu poți să lași lucrurile aiurea prin casă. Dacă e femeia de serviciu de la serviciu, să nu te miri după aia că te bârfesc toți colegii, că ești dezordonată. Dacă face curat și la soacră sau la familia extinsă, musai să dai cu aspiratorul și să ștergi praful înainte. Dacă o chemi după o petrecere, trebuie să te scoli cu noaptea-n cap să speli vasele! Să nu zici că nu ți-am zis. O să te știe toți vecinii că lași vasele în chiuvetă și „vai de capul bărbatului aceluia care te-a luat de nevastă, că s-a procopsit cu o leneșă care nu-i în stare să spele paharele după invitați”.
- Nu-i da munci grele, pe care le faci DOAR TU! De exemplu, n-o chema la curățenie după ce ai zugrăvit. Geamurile sunt mai greu de spălat în astfel de condiții, nu e nimeni vinovat că tu ai vrut să zugrăvești și nu te-ai gândit la consecințe. Sau că muncitorii n-au acoperit bine ferestrele sau tocurile ușilor, pe care a rămas vopsea uscată. Nu e nimeni obligat să curețe după ei! În afară de tine, evident.
- Să îi pregătești mâncare, cafea, vin, bere etc. Dacă nu ai timp să gătești, poți să-i faci o friptură cu garnitură și salată. Neapărat o sticlă de vin bun (că oricum are acasă din acela de țară, nu îl păcălești cu prostii din comerț) și 1-3 sticle de bere bună, nu din aia la groaznică din reclamele tv. Omul vine să muncească pentru tine – cum îl tratezi așa o să îți trateze și el ție covoarele, mobilierul, faianța și casa.
- Să îi respecți munca. Omul nu vine pentru bani, ci ca să lase curat în urma lui! Știți, ca în bancul acela cu femeia de serviciu victimă a unui atac. Chemată să depună mărturie de ce nu a fugit când avea timp, femeia explică: „n-aveam unde, Onorată Instanță. În stânga perete, în dreapta perete, în spate tocmai spălasem pe jos…”
- Să nu o deranjezi, sub nicio formă. Ea știe foarte bine ce are de făcut, nu e cazul să o pisezi cu prostii. Când vine, eu stau cuminte în bucătărie și nu ies nici moartă, ca să n-o întrerup. Poate vrea femeia să-și tragă sufletul, să fumeze o țigară sau să vorbească la telefon și pac taman atunci mă trezesc și eu să apar, să-i fac atmosferă.
- Să nu o contrazici. Unul dintre ajutoarele la curățenie m-a certat pentru că am canapele și fotolii de culoare neagră: „N-ați avut o idee prea bună cu canapeaua asta!…” mi-a zis privindu-mă mustrător. Am lăsat privirea în jos, știam că pe stofa neagră se văd toate scamele…
În loc de încheiere: Numai cine a fost cândva în locul tău poate înțelege prin ce treci și să te ajute cum trebuie. De exemplu, o filipineză fostă profesoară de engleză. Din păcate, filipineza s-a întors la ea acasă, unde îi fac alții curat. Tu, ca profesoară de engleză, poți să faci curat în Italia și Spania, că acum în UK nu se mai poate de când e brexit. În tradiția japoneză, e un păcat să plătești pe cineva să-ți curețe casa. Doar muncind cu mâinile tale reușești să speli toate relele (deși la câte păcate ai, oricum nu se duc nici cu cea mai nouă tehnologie de detergent concentrat) și să umpli spațiul cu energie pozitivă. În plus, faci o muncă fizică benefică sănătății, te păstrezi în formă și economisești! – pune-i la treabă și pe cei mici, curățenia în cuplu și cu toată familia e cea mai energizantă dintre toate 😀 Spor la curățenie!
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments