Pentru că acum fac foarte des pâine în casă, am vrut să încerc o reţetă de pâine fără frământare, care să-mi ia mai puţin timp şi să iasă bună-bună, cum o vedeţi – cu o coajă delicioasă, crocantă, şi miez pufos. Avantajul este că poţi folosi la ea amestecuri de făină, fără prea multă grijă la proporţii, nu-i trebuie decât o oră să crească şi nici nu pierzi timp şi efort cu frământarea. Singurul truc la pâinea asta este coacerea…
Timp de preparare: 10 minute
Timp de creştere: 1 oră
Timp de coacere: 40 minute
Ingrediente
Eu am folosit 3 tipuri de făină, pentru că asta aveam în casă. Important e ca făina albă care creşte bine (000) să constituie cea mai mare parte din amestec, urmând ca restul, până la 1 kg, să fie orice altceva, secară, de grâu integrală etc. Iată ce am folosit eu pentru reţeta de pâine fără frământare:
- 700 gr faină albă 000
- 130 gr făină albă 650
- 170 gr făină integrală bio
- 20 gr drojdie proaspătă, dizolvată în 2 linguri de lapte călduţ şi 1 linguriţă de zahăr brut. Dar poţi folosi şi echivalentul în drojdie uscată, respectiv 14 grame, adică 2 pacheţele.
- 15 gr sare
- 700 ml apă caldă
Mod de preparare
Amestecă întâi tipurile de făină şi sarea, toarnă apa caldă şi drojdia lichidă (dizolvată în puţin lapte şi zahăr) şi amestecă bine totul, până se omogenizează şi devine un aluat moale, care nu ţi se mai lipseşte de degete. Dă-i o formă de bilă mare, unge-l deasupra cu ulei de măsline şi lasă-l să crească 30 minute, departe de curenţi de aer.
După 30 minute, de obicei, îşi dublează volumul. Scoate-l din vas, pune-l pe planşetă şi omogenizează-l bine. Eu l-am împăturit de mai multe ori, timp de vreo 2=3 minute. Împarte-l în 2-3 părţi, în funcţie de ce vase cu capac ai şi de mărimea acestora. Eu l-am împărţit în 3, două părţi mai mici şi una mare, pentru că aveam vase din sticlă termorezistentă de diverse mărimi.
Dă o formă rotundă celor 3 bucăţi de aluat şi lasă-le să mai crească 30 minute în vase diferite, după ce ai presărat făină din belşug. Eu am pus aluatul pe câte o hârtie de copt, ca să nu se lipească, dar nu vă recomand să faceţi asta, pentru că hârtia se înmoaie şi se lipeşte de aluat! Ideal e să puneţi cele 3 bucăţi de aluat la crescut în orice vas tapetat cu făină şi presăraţi şi făină deasupra.
Coacere
După ce le-aţi lăsat la crescut, ocupaţi-vă de vasele pentru copt. Important este ca acestea să fie suficient de înalte, pentru a nu deranja pâinica atunci când creşte în cuptor. Setaţi cuptorul la 225 grade Celsius, cu vasele termorezistente în el, cu tot cu capac. Când a ajuns la temperatura setată, scoateţi vasele, răsturnaţi aluatul din vasul de crescut în fiecare dintre cele pentru copt. Faceţi pe fiecare o crestătură în X cu cuţitul şi stropiţi-le cu apă. Eu le-am pus deasupra şi nişte susan alb şi negru, dar puteţi folosi orice seminţe. Puneţi capacul deasupra şi băgaţi-le la cuptor.
Lăsaţi-le cu capac 20 de minute la 225 grade Celsius sau până s-au rumenit uşor. Apoi scoateţi capacul şi mai lăsaţi-le încă 20 de minute la 180 de grade cu ventilator, să se rumenească bine.
Scoateţi pâinicile din cuptor, lăsaţi-le să se răcească în vas şi nu le tăiaţi decât după ce s-au răcit bine. Au o coajă crocantă bună bună… şi un miez excelent.
Poftă bună!
Citiţi şi Pâine făcută cu dragoste
- Peptidele, miracolul noilor lansări Paula`s Choice - January 17, 2025
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
- Ortopedia adaptivă, în premieră în România - January 13, 2025
Comments