Toate popoarele sărbătoresc trecerea dintre ani, unele urmând tradiții de veacuri pentru atragerea norocului, păcii și prosperității. Află cum petrec oamenii Revelionul în alte țări și obiceiurile lor inedite
1. În Spania se mănâncă 12 boabe de strugure
La trecerea dintre ani, spaniolii mănâncă 12 boabe de strugure, ca să aibă un an prosper și norocos. Pare o treabă simplă, dar de fapt e destul de dificil să înghiți o boabă pe secundă, astfel ca la ultima bătaie a ceasului să fie mâncate toate.
Ideal la Puerta del Sol în Madrid, exact la 12 noaptea. Mergi cu mulțimea, ține bine ciorchinele într-o mână și un pahar de cava (vin spumant) în cealaltă și continuă petrecerea până dimineață într-unul din cluburile madrilene.
2. În Danemarca se sparg farfurii în ușa vecinului
În unele locuri un pahar sau o farfurie spartă aduc ghinion, dar în Danemarca dimpotrivă, îl alungă. Unii spun că danezii au obiceiul de a strânge veselă tot anul ca să aibă ce sparge de Revelion. În noaptea dintre ani, lumea trece pe la prieteni și familie, având grijă să arunce cu porțelanuri în ușa de la intrare. Cu cât mai multe cioburi se strâng în fața ușii până dimineață, cu atât ești mai popular.
3. În Brazilia, sari peste 7 valuri
Mare, soare, o temperatură de 28 grade Celsius în aer și cam tot pe-acolo în apă – asta e iarna în Brazilia, adică de Crăciun și Revelion. Iar una dintre tradițiile sfârșitului de an spune că dacă sari peste 7 valuri vei avea un an nou cu noroc. Și mai sigur dacă porți ceva alb în timp ce faci săriturile (ca să aduci pace) și arunci un buchet de flori în ocean, ca ofrandă adusă zeiței mării.
4. Mănânci 7, 9 sau 12 feluri în Estonia
Estonia e pentru gurmanzi. La Talin se mănâncă bine și există tradiția degustării unui meniu cât mai bogat de Revelion, cu un număr generos de feluri, de la 7 în sus, 9 fiind un număr norocos, iar 12 – cel mai bun dintre toate. Vei avea puterea a 7, 9 sau 12 oameni, tot anul. Din fericire, nu trebuie să mănânci tot din farfurie, poți să le lași ceva și spiritelor locului.
5. În Japonia, clopotele bat de 108 ori
În Japonia, Revelionul este sărbătorit cu sunete de clopot în templele budiste. Mai precis, 108 bătăi de clopot – numărul dorințelor omenești, respectiv tot atâtea motive de suferință, conform tradiției budiste. Se crede că bătăile de clopot alungă emoțiile negative și aduc pacea în suflet. La Tokio, ritualul este spectaculos în Templul Zojoji, cel mai cunoscut dintre toate.
Sursa: Insider Culture
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments