Rochia perfectă – cum o alegi, greșeli, sfaturi și tendințe în moda rochiilor de mireasă

Duminică, 7 mai, ora 20.00, pe TLC (în plin sezon de nunți) începe sezonul 15 din Rochia perfectă, o emisiune despre nesfârșita și aventuroasa căutare a rochiei perfecte de mireasă. Gazda serialului este Randy Fenoli, consultant al celebrului magazin pentru rochii de mireasă, Kleinfeld. Înainte de începerea noului sezon, Randy ne dă câteva sfaturi legate de alegerea celei mai potrivite rochii de mireasă.

Pnina Tornai îi arată o rochie viitoarei mirese Jaimee Fedele.

Sfatul nr 1: pregătește-ți însoțitorii înainte de a ajunge la salon

Randy Fenoli:   Eu cred că fiecare mireasă ar trebui să-şi aleagă rochia care o face să se simtă şi arate cea mai frumoasă, fiindcă atunci când se simte şi arată aşa, o să apară schimbarea. Mireasa care alege o astfel de rochie va sta cu spatele drept şi capul sus, cu un zâmbet larg pe chip. Şi va păşi cu toată încrederea către altar, iar pentru mine încrederea înseamnă frumuseţe. Mireasa trebuie să poarte o discuţie înainte să intre în salon cu însoţitorii ei, cărora ar trebui să le spună foarte clar: „Bugetul meu e de 1000 de dolari. Deci, dacă nu sunteţi dispuşi să completaţi restul de 9000, nu vă apucaţi să-mi alegeţi rochii de 10 000 de dolari. În plus, nu vreau să arăt precum Cenuşăreasa în ziua nunţii, aşa că nu-mi alegeţi rochii de bal mari şi umflate, fiindcă am o problemă cu felul cum arată şoldurile mele… Deci, când o să mă uit în oglindă, în faţa tuturor celor din salon, vă rog să nu spuneţi chestii de tipul „La naiba ! Rochia asta îţi face şoldurile şi mai mari !”

După părerea mea, dacă mireasa poartă o astfel de discuţie cu însoţitorii ei înainte să intre în salon, dacă reuşeşte să stabilească nişte reguli de bază, totul va decurge mult mai bine. Dar, desigur, probabil că programul nostru TV n-ar mai ieşi la fel de bun, în situaţia asta!

Tendințe în moda rochiilor de mireasă

Randy Fenoli: Mi se cere foarte des să răspund la întrebarea asta şi mă bucur să spun că „sexy” e din nou foarte la modă în America. Se poartă multe inserţii de dantelă, inclusiv pe abdomen, rochii cu spatele mult dezgolit… Dar, sincer, există câte ceva pentru toate gusturile posibile, indiferent dacă eşti o mireasă tradiţională, dacă vrei să fii şic, dacă vrei să ai un aer modest, sexy, boem dacă vrei să-ţi faci o apariţie sclipitoare, acoperită de cristale lucitoare, sau să arăţi ca o prinţesă din poveşti. Există un designer şi o rochie pentru fiecare mireasă!

Courtney Smith, de vorbă cu Randy și Robin – imagine din emisiune

De fapt, nu ştiu dacă ştiţi, dar eu mi-am lansat noua colecţie de rochii de mireasă, Randy Fenoli Bridal, pe 20 aprilie seara, la salonul Kleinfeld din New York, la ora 19:00. Programul respectiv se va transmite în 70 de țări. Dar când am conceput această colecţie, am încercat să mă gândesc la toate miresele – cea sexy, cea boemă, cea şic, prinţesa din basme… Aşa că am o colecţie plină de oferte diverse şi în ton cu tendinţele actuale, deci puteţi găsi acolo câte ceva pentru fiecare mireasă, pentru ca fiecare să se poată exprima cât mai bine în ziua nunţii sale.

Cum obții un look unic

Randy Fenoli: Toate miresele mă întreabă asta. “Cum pot să arăt altfel decât oricare altă mireasă, în ziua nunţii mele?” Cred că, dacă alegi ceva care să te reprezinte pe tine, pe logodnicul tău şi modul în care v-aţi cunoscut… De pildă, cum te-a cerut de soţie ? Ce religie aveţi fiecare dintre voi ? Sunteţi iubitori de modă ? Trendy ? Sau mai degrabă într-o notă modestă ? Sau poate preferaţi ceva tradiţional ? Ce fel de muzică vă place ? Sunteţi genul de oameni care ies în oraş şi petrec în fiecare seară ? Vă place să ieşiţi la restaurante simandicoase sau mai degrabă să staţi acasă şi să vă uitaţi la filme ? Caz în care poate că vă doriţi o petrecere mai liniştită ? Deci, dacă alegeţi ceva ce vă reprezintă pe voi, ca un cuplu, nunta voastră va fi unică, fiindcă nu există două cupluri la fel. Vă plac alte flori. Preferaţi alt gen de muzică. Poate că te-a cerut de soţie într-o vacanţă, într-un mod mai inedit. Vă plac vacanţele antrenante şi distractive ? Sau preferaţi să leneviţi pe plajă şi să vă relaxaţi ? E important să alegeţi elemente care vă reprezintă şi atunci nunta voastră va fi unică. Şi cred că asta îşi doreşte fiecare mireasă: o nuntă absolut unicat, dar care să o reprezinte pe ea şi cuplul, ca întreg.

Un singur sfat

Randy Fenoli:  Cred că sfatul cel mai important ar fi să se bucure din plin de pregătiri, fiindcă asta e una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa lor. În fond, sărbătoreşti iubirea care te leagă de persoana de lângă tine. Te bucuri să guşti tortul, să alegi melodia pentru primul vostru dans, să organizezi nunta, să alegi hârtia pentru invitaţii… Te bucuri să miroşi florile din buchet, să păşeşti spre altar înconjurată de familie şi prieteni, de toţi cei dragi… Fiecare mireasă trebuie să se bucure şi să trăiască din plin momentul, fiindcă, dacă nu te bucuri de toate, mai bine fugi în lume şi te căsătoreşti doar într-o ceremonie civilă, într-un birou oarecare.

Dacă ai de gând să-ţi organizezi nunta, să-ţi alegi rochia de mireasă, să inviţi nuntaşii, să alegi florile şi muzica şi DJ-ul sau ce-ţi mai doreşti tu, cred că trebuie să te bucuri de fiecare pas din acest proces, fiindcă aşa îţi vei aduna câteva dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa ta.

Cele mai frecvente greșeli în alegerea rochiei de mireasă

Courtney Smith, Robin și Randy.

Randy Fenoli:   Există mai multe greşeli frecvente… Dar cea mai mare este că nu îşi stabilesc un buget clar pentru nuntă. Şi spun „buget pentru nuntă” fiindcă trebuie incluse aici şi florile, şi DJ-ul, şi locaţia pentru recepţie, şi invitaţiile, şi rochia de nuntă, şi mijloacele de transport… Deci totul ! Sigur, dacă găseşti o rochie de mireasă cu vreo 200 de dolari mai scumpă decât bugetul pe care ţi l-ai fixat pentru rochie, poţi să mai tai un pic de ici, de colo… Iei nişte bănuţi din cei alocaţi orchestrei sau locaţiei, mai faci nişte economii, poate mai reduci lista invitaţilor… Deci te poţi răzgândi şi poţi jongla puţin cu cifrele, cu condiţia să nu depăşeşti bugetul total alocat pentru nuntă. E important, fiindcă nu vrei să te trezeşti a doua zi după nuntă înglodat în datorii. În al doilea rând, după cum am mai spus, mireasa trebuie să poarte o discuţie serioasă şi să stabilească nişte reguli de bază chiar înainte să intre în magazinul cu rochii de nuntă, ca să fie sigură că îşi va putea alege rochia care îi place ei cel mai mult, rochia care o face să se simtă cea mai frumoasă, în loc să încerce să le facă pe plac tuturor celor care o însoţesc la cumpărături. De asemenea, cred că trebuie să înceapă să-şi caute rochia adoptând o atitudine foarte deschisă. De multe ori, am întâlnit mirese care au intrat în salon crezând că ştiu foarte bine ce vor să poarte. Îmi spuneau „A, nu ! Nici nu mă gândesc să port dantelă! Să nu aibă mărgele rochia! Şi nici vorbă să probez un model cu umerii goi!” Dar în final plecau fericite, cu o rochie care avea şi dantelă, şi mărgele, şi umerii goi! Ce încerc, de fapt, să spun este că până nu probezi o rochie n-ai de unde să ştii cu adevărat cum îţi vine. Deci fiecare mireasă trebuie să-şi înceapă căutările cu o atitudine foarte deschisă.

Ce look îţi place cel mai puţin ? Mireasa tradiţională sau cea modernă?

Randy Fenoli:   Rochiile de mireasă de orice fel din anii 1980. Cred că în anii ’80 rochiile erau importante în sine, nu ţineau cont de frumuseţea miresei şi nu-şi propuneau s-o accentueze în vreun fel. Toate aveau mâneci bufante şi trene lungi, fuste ample, grele… Completate de coafuri voluminoase şi parúri masive. Totul trebuia să fie mai mare atunci, deşi, în medie, cele mai multe femei poartă măsura 38-40, deci cele mai multe mirese sunt mai degrabă mignone. După părerea mea, rochia trebuie să pună în valoare frumuseţea miresei şi punctele ei forte, nu să fie doar un ambalaj masiv, care s-o copleşească. Îmi plac rochiile care fac o mireasă să arate cât de frumoasă e… Iar din punct de vedere al rochiilor de mireasă, aş spune că ne putem debarasa de aproape tot ce a adus deceniul 1980 în modă.

După nuntă: ce facem cu rochia?

Jaimee Fedele și Antonella

Randy Fenoli: Nu sunt adeptul ideii de a păstra o rochie de mireasă în cutie, fiindcă, după părerea mea, o rochie e ceva tangibil. Vrei s-o atingi, vrei s-o scoţi la lumină din când în când, să le-o arăţi şi altora. Şi ştii foarte bine că e posibil ca fiica ta să nu vrea să poarte rochia ta de mireasă la nunta ei. E foarte probabil că moda se va schimba oricum, din ziua nunţii tale şi până în ziua când o să naşti o fată… Dar, dacă după nuntă duci rochia la curăţat, poţi s-o pui într-un loc mai întunecos, în fundul dulapului, acoperită cu un cearşaf alb de până. În felul ăsta, când fiica ta va ajunge să se mărite, dacă vrea să ia nasturii sau poate o fâşie de dantelă decupată de pe rochia ta şi să-şi adauge aceste elemente pe rochia ei… Sau dacă vrea să folosească un fragment pentru voal sau ca să-şi înfăşoare buchetul de mireasă… Am avut mirese care şi-au pierdut mama înainte să se mărite şi atunci au trăit în mod firesc nevoia de a simţi că mama e lângă ele, în ziua nunţii. Şi au reuşit să exprime acest lucru cu ajutorul rochiei de mireasă. Mi se pare o idee minunată.

Dar nu cred că rochia de mireasă ar trebui pusă într-o cutie, unde să n-o mai atingă nimeni niciodată şi de unde să n-o mai scoată nimeni la lumină, fiindcă o astfel de rochie e minunat să poţi s-o „împarţi” cu cât mai mulţi oameni, să te bucuri din plin de ea.

Courtney Smith hugging Randy’s Mom.

Sursa ta de inspirație

Randy Fenoli:   Oh, femeile, femeile şi iar femeile ! Miresele adevărate ! De fiecare dată când văd o mireasă întrând în salon, fie că probează o rochie de care se îndrăgosteşte, fie că nu-şi poate găsi nimic care să-i placă, mă gândesc fără încetare: “Bun, deci căuta aşa ceva… Dar ce anume a cerut ?” Ca urmare, când mi-am conceput colecţia, m-am gândit nu numai la ceea ce îmi cer miresele, ci şi la ceea ce îşi doresc cu adevărat. Personal, nu sunt un mare fan al rochiilor de mireasă cu buzunare. Mi se pare o prostioară să ai buzunare la o astfel de rochie. Ce-o să-ţi pui în buzunar, în ziua cea mare? Ai buchetul într-o mână, în alta paharul de şampanie… Îl ţii de mână pe mire… Dai mâna cu nuntaşii… Mănânci, bei la recepţie… Dar ce poţi să-ţi pui în buzunar? Telefonul mobil? În fond, doar n-o să suni pe nimeni în ziua nunţii! Toţi cei dragi sunt deja adunaţi în jurul tău.

Totuşi, poate că vrei să ţii la tine un pacheţel cu batiste de hârtie. Sau poate biletul pe care ţi-ai notat jurămintele de nuntă… Fapt e că femeile adoră rochiile de mireasă cu buzunare ! Deci, când mi-am conceput colecţia, chiar am creat multe rochii cu buzunare, fiindcă ştiu că mireselor le plac. La urma urmelor, colecţia nu e pentru mine, ci pentru mirese, deci trebuie să ţin cont de ceea ce îşi doresc ele. Asta e sursa mea de inspiraţie, asta vreau să ofer.

Multe mirese vor să arate bine în ziua nunţii şi caută rochii sofisticate, de firmă, pe care le-au văzut în programul „Rochia perfectă”, dar care costă 20 000 sau 30 000 de dolari, deci care nu se încadrează nici pe departe în bugetul lor de nuntă.

Eu mi-am dorit însă să creez o colecţie care să includă detalii de înaltă clasă, materiale preţioase, broderii făcute manual, deci rochii care arată impecabil, dar au preţuri absolut accesibile. Sper ca toate miresele să aibă şansa de a urmări prezentările mele de modă pe Facebook.

Fiecare rochie e altfel, e unică şi se potriveşte unui alt tip de mireasă. Unele vor să aibă un aer diafan, altele vor să arate boem sau sexy, sau optează pentru o rochie „convertibilă”, adică o rochie care e lungă, dar se poate face şi scurtă… Am încercat să mă gândesc la cât mai multe astfel de opţiuni şi de mirese diferite, pentru cele 25 de rochii din colecţia mea. Sigur, există pe lume mult mai multe tipuri de mirese, dar eu am încercat să mă limitez la numai 25 de rochii, cu care să acopăr cât mai multe tipuri de look. Sper să aveţi ocazia să vedeţi rochiile din colecţia mea şi să mă urmăriţi pe pagina mea de Facebook sau pe pagina de Facebook a TLC.

Randy Fenoli, vedeta emisiunii Rochia perfectă, pe TLC

Ca vedetă a programului TLC Rochia perfectă, Randy Fenoli lucrează cu aproape 15.000 de mirese pe an.

Născut la o fermă din sudul statului Illinois, Randy este cel mai mic dintre cei șapte copii ai familiei sale. Fascinat de design, a învățat singur să coasă, la vârsta de numai 9 ani. Pasiunea lui pentru modă l-a condus spre prestigiosul Fashion Institute of Technology, unde în perioada studiilor a câștigat mai multe premii pentru design de rochii de mireasă și alte proiecte.

Imediat după absolvire, a lansat două colecții pentru mirese: Randy Fenoli for the Diamond Collection și Randy Fenoli for Dressy Creations. A primit două premii DEBI (Design Excellence in the Bridal Industry – de excelență în design, moda pentru mirese), cea mai prestigioasă distincție acordată designerilor de rochii de mireasă.

Randy este convins că, indiferent de siluetă, dimensiuni sau vârstă, fiecare femeie este frumoasă în felul ei, iar misiunea lui este să îi găsească rochia perfectă, care îi pune cel mai bine în valoare frumusețea naturală.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.