Rozaceea, tenul hipersensibil și un tratament eficient

Și tu ai tenul sensibil? Atât de sensibil, încât se înroșește și se irită la soare, căldură sau frig? Când faci sport sau mănânci alimente fierbinți sau condimentate? Ba chiar se umple și de coșuri de la diverse creme, uleiuri sau „tratamente naturale”? S-ar putea să suferi de rozacee, boala „tenului hipersensibil”, frecvent nediagnosticată și cel mai adesea prost tratată.

rozacee ten sensibil tratament repechage

foto: pexels

Rozaceea afectează cam un milion de români și încă pe-atâta dintre cei care habar n-au de ce suferă. Rozaceea este dermatita cronică a feței, fiind o cauză frecventă de „acnee” la vârsta adultă. Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații, în special cele blonde sau roșcate, cu tenul deschis la culoare.

Primul semn este înroșirea feței (eritem) pe frunte, bărbie și pomeți, la efort sau la căldură, când consumăm alimente fierbinți, picante sau alcool. În timp apar și erupții acneiforme, care, spre deosebire de acneea juvenilă, nu sunt însoțite de comedoane (puncte negre). Eritemul devine permanent, cu vase dilatate (telangiectazii), mai ales pe pomeți. Uneori rozaceea cuprinde și pleoapele, care sunt iritate continuu.

Dermatologii nu cunosc exact cauzele acestei sensibilități, dar cercetările au descoperit factorii care o declanșează și soluțiile de tratament. Rozaceea poate fi moștenită genetic, se poate declanșa după o naștere sau o perioadă de stres, la persoanele cu pielea deschisă la culoare. Simptomele se agravează la temperaturi extreme (saună, ger) și expunerea excesivă la soare.

Soarele agravează rozaceea și problemele tenului sensibil

Pălărie, ochelari de soare, creme cu factor ridicat de protecție. Știu, mergi la mare, vrei un bronz frumos pe tot corpul, inclusiv pe față… Dar tenul tău extrem de reactiv în general va reacționa extrem și la razele soarelui. Acestea dilată vasele capilare fragile ale pielii obrazului care se sparg, transformând „bronzul” într-un eritem prelungit, mult mai rău decât o „față palidă”. Pielea arsă de soare este mult mai sensibilă și predispusă la rozacee. Netratată, aceasta evoluează în cuperoză, adică o față roșie, umflată și plină de coșuri!

Cum am descoperit un tratament eficient

Eu m-am luptat cu rozaceea ani la rând, fără să știu cu ce mă lupt. Știam doar că am „tenul sensibil”, dar cele mai multe soluții dermatologice „pentru tenul sensibil” îmi agravau problema. La fel și unele „tratamente naturale”, uleiuri de față și seruri antirid. Toate îmi reactivau rozaceea, din cauza ingredientelor conținute în ele – eficiente pentru ten normal, dar agresive cu unul „foarte sensibil”.

Am încercat tot felul de branduri din farmacii, creme și seruri speciale împotriva rozaceei (La Roche Posay, Ivatherm, Uriage) – n-a funcționat niciunul. De aceea, tratamentul de la Hydra 4®Red-Out™  de la Repêchage a fost o surpriză plăcută. Am descoperit că e bun pentru ceea ce spune că e și face. Și m-am gândit că poate vor să îl încerce și alte fețe cu tenul sensibil și rozacee. Produsele sunt cam scumpe, dar își merită banii. Pentru rozacee activă și pusee, serul e un must-have, demachiantul completează tratamentul.

tratament repechage red-out

Gama Repêchage Hydra 4® Red-Out cuprinde formule avansate, care combină proprietățile hidratante și antioxidante ale algelor marine cu efectele antimicrobian, antiinflamator și antioxidant ale particulelor de argint. Acest mix ingenios calmează iritațiile pielii și împiedică suprainfecțiile bacteriene. Produsele mai conțin rutin, un bioflavonoid extras din citrice pentru tonifierea vaselor de sânge și împotriva dermatitei atopice sau de contact. Plus alte extracte din plante (turmeric, salvie, rozmarin) cu efecte antiinflamatoare, antifungice și calmante.

Demachiant: Hydra 4®Red-Out™  Calming Cleanser de la Repêchage. Preț: 189 lei

Ser: Hydra 4®Red-Out™  Serum cu Micro Silver, 326 lei

rozacee Hydra-4-Red-Out-Collection

Alte produse Repêchage pentru tenul foarte sensibil

„Loțiunea tonică trebuie să calmeze pielea, nu să determine înroșire sau alte reacții alergice. Acest tip de ten are nevoie de produse atent formulate, pentru a evita iritarea și roșeața. Apelează la ingrediente naturale, cu propietăți calmante și evită formulele pe bază de alcool,” explică Nicoleta Ion, trainer Repêchage România.

Tonic: Cele mai bune tonifiante pentru tenul hipersensibil sunt acidul lactic, extractul de alge, hamamelis sau apa de trandafiri. Hydra4 Tonic de la Repêchage e bun pentru tenul sensibil și reactiv. Are rol calmant și de reîmprospatare a pielii. Spray-ul contine o infuzie de alge bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesteia i se adăuga extractul de frunze de măslin care echilibrează și calmează tenul. Tonicul elimină delicat celule moarte. Formula sa delicată, îmbogățită cu acid lactic, proteine din lapte și hamamelis, previne uscarea pielii și îi conferă un aspect proaspăt, revitalizat și luminos. Poate fi utilizat și de către bărbați după bărbierit pentru calmarea tenului! Preț Hydra 4 Tonic pentru ten sensibil/reactiv: 97 lei

Mască: Repêchage Triple Action Peptide Mask. Cu peptide, extract din alge, aloe vera și migdale dulci. Hidratează, oferă fermitate și luminozitate tenului. Masca este un produs ideal de folosit acasă, este foarte ușor de aplicat. După demachiere, se întinde pe față și se lasa sa actioneze 15 minute. Preț: 313 lei/5 buc.

Repêchage Mineral Face Shield oferă protecție completă atât pentru zona feței cât și a corpului. Nu conține apă, nici uleiuri, de aceea este o soluție potrivită pentru orice tip de ten. Cu alge Laminaria Digitata, oxid de zinc și protecție SPF 30. Poate constitui o excelentă bază de machiaj.

Bilă pentru masajul feței: O bilă din oțel inoxidabil de înaltă calitate și cu design ergonomic pentru masaj facial – menține o temperatură scăzută la contactul cu pielea, permițând astfel masajul blând al feței cu rozaceea, fără dezavantajele masajului clasic.

ten sensibil tratament

Cum ții rozaceea sub control și cum tratezi tenul sensibil în general, ne spune Nicoleta Ion, trainer Repêchage România

Rozaceea este o problemă care afectează aproximativ 16 milioane de persoane în SUA şi 45 de milioane în toată lumea. Adesea confundată cu acneea ( şi tratată astfel), rozaceea poate cauza mici pustule roşii, piele uscată şi linii fine. Are perioade de agravare cu simptome care vin şi pleacă. Este mai frecventă la femei, dar mai severă la bărbaţi. Se poate agrava o dată cu trecerea timpului dacă nu este tratată. Petele inestetice, uscăciunea, roşeaţa şi deformarea pielii asociate cu rozaceea pot afecta uşor calitatea vieţii persoanelor care suferă de această afecţiune, scăzându-le acestora stima de sine. Pe lângă disconfort fizic, persoanele cu rozacee pot suferi de depresii şi anxietate. Din păcate, persoanele care suferă de rozacee cunosc foarte puţine lucruri despre aceasta, asociind roşeaţa şi petele de pe piele cu consumul de alcool. Lucrurile nu stau însă, chiar așa.

Esteticiana trebuie să fie atentă la simptomele rozaceei şi să aibă grijă să nu introducă în tratament produse care ar putea agrava problema. Esteticiana ar trebui să folosească numai demachiante delicate care să conţină ingrediente blânde, non iritante, fără particule abrazive. Trebuie evitate produsele iritante, ca alcoolul sau parfumurile. Alţi iritanţi pot fi menta sau uleiul de eucalipt. Demachierea trebuie făcută cu degetele sau cu dischete foarte delicate, iar pielea trebuie clătită foarte bine, dar delicat, cu apă călduţă. Excesul de apă poate fi şters apoi cu un prosop moale sau uscat cu un ventilator.”

3 sfaturi pentru o piele fără iritații

  1. Spală-ți fața de 1-2 ori pe zi. Folosește apă călduță: apa prea caldă sau rece poate usca pielea.  Folosește un săpun sau un produs de curățare fără chimicale și parfum. Evită-le pe cele care conțin alcool sau alte substanțe care se pot usca. După finalizare, tamponați-vă fața cu un prosop moale.

„Încearcă detergenții pe bază de sulf sau sulfacetamidă, ingrediente care pot lupta împotriva inflamației. Dacă roșeața este însoțită de coșuri și nu ai piele sensibilă, încearcă produse care conțin peroxid de benzoil”, adaugă specialistul Repêchage România.

  1. Folosește o cremă hidratantă. După spălarea feței, aplică imediat o cremă sau o loțiune pentru a fixa hidratarea pielii. Poți, de asemenea, să păstrezi crema în frigider și să o aplici pe față atunci când este rece. Produsele la temperaturi scăzute reduc inflamația și roșeața. Evită să folosești produse care conțin alcool, căpșuni, mentă, arome, eucalipt și ulei de morcov. Acestea sunt considerate iritante ale pielii și nu fac decât să inflameze pielea.
  2. Folosește gel de aloe vera. Acesta poate ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea durerii. Aplică-l pe față de două ori pe zi pentru a reduce roșeața.
Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.