Mesaj puternic într-o pictură murală inaugurată la Spitalul Filantropia

Asociația SAMAS, împreună cu ASSMB și Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august) prin artă. Pe 3 august a avut loc inaugurarea oficială a unei picturi murale pe tema alăptării, care susține mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta: Step up for breastfeeding: Educate and Support!

Pictura, realizată de artiștii Fâs Fâs Art după o imagine făcută de Eugen Alesiuc, împodobește un perete de 7m x 7m, vizibil pentru toți cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, înființată în anul 1813. Gravide, lăuze, viitori și proaspăt deveniți tați, precum și bunici și cadre medicale se vor bucura de această manifestare de artă urbană, ce aduce tuturor aminte că alăptarea este un act firesc, frumos și esențial, primul mare și irepetabil cadou de bunăstare pentru bebeluș și că mamele au nevoie de tot sprijinul nostru, pentru a le oferi nou-născuților lapte matern, cea mai solidă bază a unei sănătați optime pentru întreaga viață.

Promovarea și susținerea alăptării au fost adevărate provocări în perioada pandemiei de Coronavirus, care a limitat capacitatea sistemului de sănătate și a pus piedici mamelor care, în foarte multe cazuri, au fost despărțite de bebelușii lor, pe care nu i-au putut alăpta.

2022 este anul în care educația și sprijinul acordat mamelor și taților la început de drum fac diferența, și fiecare dintre noi – profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți guvernamentali, ai presei sau ai societății civile – are un rol important în crearea unui mediu care să le susțină pe mame în decizia lor de a-și alăpta bebelușul.

Educația și sprijinul acordat mamelor, părinților în devenire și celor la început de drum reprezintă, de altfel, misiunea Asociației SAMAS, încă de la înființarea sa, în anul 2013.

Prin formarea rețelei naționale de Educatori Perinatali SAMAS, care reunește acum peste 1400 de moașe, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari, Asociația SAMAS oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali, Asociația SAMAS a contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.

Dar chiar și așa, acest procent rămâne departe de dezideratul Organizației Mondiale a Sănătății, ca rata de alăptare exclusivă în primele 6 luni să crească la cel puțin 50%!

Alăptarea este nu doar cel mai bun mod de a hrăni un copil, ci și un prim drept al bebelușului venit pe lume și un prim și frumos cadou pe care mama îl face puiului de om căruia i-a dat viață și carne din carnea ei. După 2 ani în care multe mame au fost private de normalitatea de a-și ține bebelușul la piept și a-I hrăni natural, din cauza pandemiei de Coronavirus și a restricțiilor medicale impuse de aceasta, mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta ne amintește tuturor că, deși alăptarea este cel mai frumos și firesc mod de a hrăni un bebeluș, mamele au nevoie mai mult ca oricând de susținerea noastră, a tuturor – cadre medicale, parteneri, societate – pentru a le oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru întreaga viață.“ – declară Ana Măiță, purtător de cuvânt al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor.

„ASSMB și Spitalul Filantropia s-au alăturat cu entuziasm acestui proiect inițiat de Asociația SAMAS, pentru că alăptarea la sân, ca și nașterea naturală, sunt cauze în care credem și pe care le-am promovat constant de-a lungul anilor. Pentru mine, ca mamă, acesta este și un demers personal, bazat pe convingerea că nașterea și modul în care copilul este îngrijit și hrănit în primii ani de viață au un rol esențial în creșterea și dezvoltarea sa armonioasă și sănătoasă. Pictura murală de artă urbană

inaugurată astăzi, prima dedicată promovării hrănirii la sân a copiilor, este un mod inedit de a promova sănătatea, cu mijloacele artei. Sunt convinsă că munca artiștilor va fi apreciată și se va bucura de succesul binemeritat! – declară, la rândul său, Oana Sivache, director general adjunct ASSMB.

„Această inaugurare are loc chiar în Săptămâna Mondială a Alăptării și sunt convinsă că această pictură murală de artă urbană, realizată cu mult talent și dedicată tuturor mamelor și bebelușilor, va fi apreciată atât de pacientele, cât și de corpul medical și personalul din cadrul Spitalului Filantropia. Beneficiile pe care alăptarea la sân le aduce pentru sănătatea copilului, dar și a mamei, sunt bine cunoscute și documentate științific, și mă bucur să văd că mesajul pe care noi, ca medici, îl transmitem zilnic celor proaspăt devenite mame, este acum tradus și în limbajul universal al artei  –  spune Conf. Univ. Dr. Anca Panaitescu, director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia.

Alte activități SAMAS în Săptămâna Mondială a Alăptării

Asociația SAMAS organizează, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării mai multe evenimente dedicate. Astfel, 2 webinare pe tema alăptării sunt organizate pentru cadrele medicale din rețeaua SAMAS, iar pe pagina de facebook a Asociației are loc, în data de 3 august, de la ora 18, un webinar gratuit, în cadrul căruia tinerele mame vor putea primi răspunsuri în direct, de la specialiști, referitoare la situații concrete sau mici provocări cu care se confruntă atunci când alăptează.

Despre ASOCIAȚIA SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul prevenției și educației pentru sănătate. Dezvoltăm programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.

Cele 2 mari programe ale Asociației SAMAS sunt: Educație Perinatală pentru părinți în primele 1000 de zile ale copiilor și Sănătos de mic – programul național de educație nutrițională pentru preșcolari.

Prin programul de Educație perinatală am dezvoltat o comunitate de 1400 de specialiști din rândul moașelor, medicilor, asistenților medicali și comunitari, care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară în comunități, maternități, online sau la centrele SAMAS.

Sănătos de mic, inițiat în 2017, continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viață. Formăm cadre didactice și medicale în nutriția sănătoasă a copiilor, susținem ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți, avem lecții de nutriție sănătoasă pentru copii.

Alte realizări ale Asociației:

  • Difuzarea pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi, începând din 2016, a  mesajului de sănătate publică, introdus de SAMAS – “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă;
  • 300 de mame din comunități defavorizate au primit până în prezent CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebelușului a primit premiul pentru cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

www.asociatiasamas.ro, www.cursuripentruparinti.ro

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.