Scaune de colecție și o sculptură din argint de 30 kg, în licitație la Artmark

Pentru prima dată, într-un eveniment dedicat artei decorative, Casa Artmark scoate la licitație o colecție de scaune. În cadrul evenimentului „Vechi și Nou. Licitația de Artă decorativă, inclusiv o colecție de  scaune”, sunt scoase la licitație o ecvestră sculptură din argint realizată de celebrul artist napolitan Attilio de Luca.

Pereche de fotolii bergère în manieră Louis XV, decorată cu scene idilice după François Boucher

Pereche de fotolii bergère în manieră Louis XV, decorată cu scene idilice după François Boucher

Tradițional, Casa de Licitații A10 by Artmark scoate la licitație, în fiecare sezon, un impresionant stoc de piese decorative. În preajma sărbătorilor pascale, Artmark propune spre vânzare aproximativ 400 de obiecte eclectice și, în premieră, o colecție de scaune într-un eveniment dispus în două zile, pe 13 și 14 aprilie – „Vechi și Nou”. Licitația de Artă decorativă.

Pentru prima dată, într-un eveniment dedicat artei decorative, Casa Artmark scoate la licitație o colecție de scaune. Piesele, realizate în ateliere europene, în manieră Gustaviană, Neo-Rococo, Louis XV, Biedermeier, Regency au prețuri de pornire între 2.000 și 100 de euro. Cele mai accesibile prețuri, de 100 de euro, le poartă fotoliile de inspirație Louis Philippe, cu tapițerie argintie și roz-purpuriu, iar cel mai valoros lot este setul de patru scaune Hepplewhite, în manieră Regency, care are un preț de pornire de 2.000 de euro.

Expoziția Vechi și Nou - Licitația de Artă Decorativă, inclusiv o colecție de scaune

Expoziția Vechi și Nou – Licitația de Artă Decorativă, inclusiv o colecție de scaune

Mese, scaune, fotolii sau obiecte tradiționale românești. Nu sunt piese din colecția unui muzeu, ci cea adunată de-a lungul anilor de Grigore Ghica, cel care a pus laolaltă moșteniri de familie și achiziții din târguri de obiecte vechi și valoroase, iar astăzi sunt scoase la licitație în cadrul evenimentelor de miercuri și joi, 13 și 14 aprilie. Poate cele mai impresionante piese ce provin din colecția familiei Ghica rămân a fi scaunele unicat. Pentru prețul de pornire de 400 de euro va fi scos la licitație scaunul în stil Maur, cu intarsii de sidef, realizat în atelier oriental, sau fotoliul decorat în manieră Louis XVI, care are un preț de pornire de 200 de euro.

În cadrul evenimentului „Vechi și Nou. Licitația de Artă decorativă, inclusiv o colecție de  scaune”, este scoasă la licitație o ecvestră sculptură din argint realizată de celebrul artist napolitan Attilio de Luca. Piesa, denumită simbolic „Centurione”, a fost realizată în sec. XX și înfățișează un car de luptă cu un soldat roman. Sculptura din argint cântărește aproximativ 30 de kilograme și are un preț de pornire de 30.000 de euro. Este o premieră pentru piața românească de artă apariția unei astfel de piese de mari dimensiuni, semnată de Attilio de Luca.

colecție de scaune și o sculptură din argint de 30 kg sunt scoase la licitație

Obiectele unice, din cadrul licitației, sunt completate de piese care își găsesc un rol utilitar. Un exemplu este impresionanta masă de biliard „Ursus Anni ’40 Fire”, care are un preț de pornire de 15.000 de euro, față de prețul de listă de 33.000 de euro, fiind considerată Rolls Royce-ul biliardului.

„Vechi și Nou”. Licitația de Artă decorativă, inclusiv o colecție de scaune este listată online și expusă zilele acestea la Palatul Cesianu-Racoviță, unde pot fi identificate piese rare de design de interior, care pot fi utilizate în amenajarea spațiilor interioare contemporane.

Cele aproximativ 400 de piese de colecție, pe care probabil nu le vom mai vedea vreodată în piață, ci doar onorând spațiile interioare, pot fi admirate până joi, 14 aprilie. Expoziția este deschisă publicului larg, în regim gratuit.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.