Care e treaba cu schimbarea și dezvoltarea personală…

6 psihologi cu specializări diverse și-au unit forțele într-un proiect comun de training în dezvoltare personală, dedicat celor care doresc o schimbare în viața lor și în societate, dar nu știu cum s-o facă. Am rugat-o pe Claudia Jimeno, inițiatoarea lui „Step into Change”, să ne spună mai multe despre proiect și care e treaba cu schimbarea și dezvoltarea personală… Primul atelier are loc pe 16 ianuarie, iar taxa de participare va fi donată victimelor „Colectiv”.

step into change 2 - bleumarin

Claudia Jimeno

Claudia Jimeno

Claudia Jimeno Beltrán este psiholog, specialist in comunicare relationala si dezvoltare personala, directorul Centrului de dezvoltare personală AmaneSer, practicanta a metodei ESPERE si tehnica TIPI, inițiatoarea proiectului „Step into change” http://180m.ro/step-into-change/. De 17 ani este trainer si moderator pentru grupuri de comunicare si relationare interpersonala eficienta si grupuri de dezvoltare personala in Romania si Bolivia. Îmbină cunoștințele si natura spiritului bolivian pentru a aduce o altă perspectivă asupra omului și a dezvoltării lui.

24life: În ultimii ani am observat o explozie de cursuri de dezvoltare personala – ce se întâmplă, de fapt? A crescut numărul de psihologi specializați în acest domeniu? A crescut cererea unor astfel de cursuri? (se știe că în vremuri de criză lumea învață, se înscrie la facultăți, la cursuri și specializări diverse, crește numărul de studenți în general, iar specialiștii foști angajați în companii se apucă de teaching)

CJ: Este adevarat ca in ultima perioada se vorbeste mult despre dezvoltare personala. Au aparut numeroase carti pe aceasta tema si materiale informative care deschid noi orizonturi si care iti arata ca lucrurile pot fi altfel fata de cum credeai. Totodata, a crescut si numarul de traininguri si seminarii in acest domeniu.

Eu cred ca aceasta tendinta exprima faptul ca oamenii au inceput sa-si doreasca sa se simta mai bine, sa traiasca in armonie cu cei din jur si in special cu cei apropiati, sa reduca numarul de conflicte si dificultati din viata lor si sa se intrebe mai mult despre ceea ce i-ar face pe ei fericiti. Sunt tot mai multi cei pentru care grija pentru ziua de maine nu mai reprezinta principala preocupare. Pe masura ce nevoile de baza sunt depasite, oamenii ajung sa isi concentreze atentia si asupra altor subiecte: vor sa gestioneze conflictele din relatiile apropiate, sa aiba mai multa incredere in sine, sa schimbe acele lucruri care nu le convin, sa-si educe altfel copiii, sa reduca stresul din viata lor, etc. In mod firesc, cand anumite nevoi de baza ajung sa fie satisfacute (nevoia de hrana de exemplu), apar altele (de siguranta), iar cand aceste ultime sunt, la randul lor, onorate, lasa spatiu pentru altele noi, la un nivel superior (sa am mai multa incredere, sa ma simt respectat sau sa simt ca am un rol in societate). Acesta este felul natural in care evoluam si de aceea, pe masura ce avansam prin perioadele de criza , asa cum mentionati dumneavoastra, ajungem sa ne punem intrebari, sa acordam atentie unor noi provocari din viata noastra, carora incercam sa le gasim solutii.

24life: Ce înseamnă „dezvoltare personală”?

CJ: Intr-o definitie simpla, dezvoltarea personala este un proces de crestere. Este vorba despre acei pasi pe care o persoana ii realizeaza pentru a se cunoaste si a se descoperi pe sine, pentru a-si depasi limitele. Dezvoltarea personala porneste de la obiectivul de a fi mai bun, mai priceput la nivel personal, ca om, si de a avea relatii mai sanatoase, armonioase cu ceilalti, pentru a te simti mai implinit si fericit.

Toate acestea implica sa ne dezvoltam setul de abilitati necesare pentru rezolva dificultatile cu care ne confruntam zi de zi. Iata cateva exemple de asemenea abilitati: gestionarea emotiilor noastre negative – ne ajuta sa stabilim si sa mentinem relatii mai sanatoase si de calitate; gestionarea felului in care gandim – pentru a ne putea afirma cu incredere si respect fata de ceilalti; modificarea modului in care percepem lucrurile – pentru a deveni mai flexibili si creativi; eliminarea unor prejudecati – pentru a ne regasi capacitatea decizionala si libertatea de a face propriile alegeri. Dezvoltarea personala inseamna sa mergi pe calea catre vitalitate, libertate si implinire responsabilă.

24life: Exista exemple concrete de persoane care au beneficiat in vreun fel de pe urma acestui tip de training?

CJ: Toti cei 6 traineri si coachi care alcatuim echipa Step into Change dispunem de o bogata experienta de lucru. Cu siguranta, fiecare dintre noi am acompaniat si am sprijinit dezvoltarea multor persoane in diferite paliere din viata lor. Exemplele sunt numeroase, pentru fiecare dintre noi.

In cazul meu, am vazut cum, pas cu pas, modul in care clientii cu care am lucrat – atat barbati cat si femei – au devenit mai increzatori in fortele proprii, pe masura ce si-au dezvoltat noi deprinderi de a gestiona situatiile dificile din viata lor. Am constatat schimbari radicale de atitudine fata de propria lor viata, dintr-una pesimista, trista, plina de constrangeri, intr-una mai optimista, in care se simteau mai impliniti, devenind mai creativi, plini de viata si mai fericiti. Una dintre satisfactiile mele profesionale de baza consta in schimbarea pe care clientii o realizeaza in raport cu relatiile in care sunt implicati. Dezvoltarea personala contribuie la identificarea unor strategii superioare, pe baza carora ei reusesc sa-si alimenteze diferit relatiile, pozitiv si echilibrat, reusind sa-si onoreze simultan atat propriile dorinte, cat si cerintele celorlalti participanti la relatie. O consecinta importanta a acestei schimbari se reflecta si in planul sanatatii clientilor, stiut fiind ca boala este de cele mai multe ori un simptom al unui conflict. Un alt efect imbucurator pe care l-am observat in majoritatea cazurilor este ca, de indata ce se simt mai bine, oamenii manifesta tendinta de a impartasi si cu altii noua abordare. Pas cu pas, apare dorinta de a face ceva si pentru ceilalti, astfel incat sa se creeze o societate mai buna.

24life: Ce inseamna 180m?

CJ: 180 m este un proiect lansat de Dragos Roua, initiatorul proiectului Connect Hub. Iata ce spune el despre acest proiect:

  • Bazandu-ma pe experienta a peste trei ani de Open Connect pot sa afirm ca schimbarile consistente au nevoie de timp si perseverenta pentru a se instala definitiv in realitate. Joi de joi, timp de mai bine de trei ani, am urmarit cresterea stabila si coerenta a unui micro-mediu de business.
  • Relatiile relevante nu se intampla de la sine. Ele au nevoie de atentie si de repetitie. Au nevoie de actiuni constante, repetate mereu si mereu.
  • Daca dorim o schimbare profunda in viata noastra sansele ca ea sa se intample in urma unor schimbari mici repetate constant, sunt mult mai mari decat daca am conta pe o „explozie”, pe o intrerupere dramatica a rutinei zilnice.
  • 180m.ro e o platforma pentru cei care vor sa implementeze schimbari de durata in zona lor de proximitate sociala, prin actiuni mici,atat ca efort, cat si ca durata. Efectul unor asemenea schimbari pe termen mediu sau lung este extrem de puternic. Ca sa parafrazam un proverb budist, apa dintr-o galeata plina e facuta din totalitatea picaturilor care o compun, nu a aparut dintr-o data acolo.
  • Practic, pentru a fi listat pe 180m.ro, un proiect isi propune sa respecte urmatoarele cerinte; sa furnizeze valoare in cercul social proxim al initiatorului (prieteni, rude, cunoscuti, clienti), sa faca acest lucru saptamanal pentru min. trei ore, si sa se comita la o anvergura de cel putin sase luni. Valoarea despre care vorbim poate fi: ingrijirea unor persoane defavorizate, oferirea de competente pro-bono, si asa mai departe.”

24life: Ce este „Step into Change”, ce isi propune, care este pasul urmator? Ce tipuri de training va oferi si care vor fi preturile?

CJ: Proiectul „Step Into Change” consta in organizarea unor atelier cu frecventa lunara destinate celor care isi doresc sa fie mai fericiti, sa traiasca mai bine si sa construiasca o societate mai buna. Echipa noastra este alcatuita din: Amalia Savinescu – MBA, Photographic Coach, specialist in branding si educatie vizuala, Raluca Popescu – psiholog specialist in comunicare si dezvoltarea intuitiei, Lotfi M’rat – coach, Luminita Baltaretu – psiholog, unic practician in Romania in metoda “Asculta-ti corpul”, Laura Popescu – instructor si practician TethaHealing, Claudia Jimeno – psiholog, specialist in comunicare relationala si dezvoltare personala.

Considerăm că împreună putem să creăm o societate mai bună pentru toți.

Este un proiect care s-a nascut din dorinta de a actiona in mod concret in societate, pentru a o schimba in mai bine. Am pornit de la principiul ca orice schimbare incepe cu propria persoana si credem ca ii vom ajuta pe multi sa se cunoasca mai bine, sa identifice instrumente utile pentru a-si gestiona satisfacator dificultatile si sa descopere noi resurse personale. Credem ca, astfel, oamenii vor dobandi un echilibru prin care sa isi realizeze dorintele si sa le armonizeze in interactiunea cu semenii lor. Consideram ca impreuna putem sa cream o societate mai buna pentru toti.

Fiecare dintre noi dispunem de abilitati si resurse variate, complementare. Asocierea lor in mod constient si responsabil are un potential urias, necesar si útil multor proiecte cu amplu impact social. Acesta este motivul pentru care am inclus acest proiect in platforma 180m si speram ca exemplul nostru va fi urmat de multi altii. Primul eveniment Step Into Change este programat pe data de 16 ianuarie si are o taxa de participare care va fi donata victimelor #Colectiv.

24life: Care sunt asteptarile organizatorilor de la acest proiect?

CJ: Intentia noastra este sa atragem un numar semnificativ de oameni carora sa le oferim perspective si instrumente concrete pentru schimbare, pentru ca, la randul lor, sa se implice in transformarea si dezvoltarea celor din jur. Credem in exemplul personal si speram ca lucrul cu propria persoana sa devina o obisnuinta pentru tot mai multi dintre semenii nostri, care sa genereze o miscare de amploare, o adevarata noua atitudine sociala. Vrem sa generam o schimbare in oameni, pentru ca efectul lor concertat sa contribuie la o societate mai buna.

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.