Un studiu recent publicat în „Cancer Cell” de doi cercetători de la Universitatea Baylor, Texas, arată că schimbările dese în orarul de somn și producția în exces de acid biliar pot duce la cancer hepatic.
Acidul biliar în exces distruge ficatul și poate duce la cancer
Una din funcțiile ficatului este să producă bilă, o substanță depozitată în vezica biliară, care ne ajută să descompunem grăsimile din alimente. Bila conține acid biliar, un derivat de colesterol despre care se știa că e produs în exces de șoarecii de laborator supuși la întreruperi de ritm circadian (ciclul noapte/zi sau somn/veghe). Pentru a demonstra că prea mult acid biliar poate duce la cancer, cercetătorii au făcut un experiment. Au împărțit șoarecii de laborator care trăiseră până atunci conform unui program de 12 ore lumină/12 ore întuneric, în două grupuri: primul, de 80 de animale, a fost expus la lumină 20 de ore, în loc de 12. Alternarea de lumină prelungită/întuneric redus a fost repetată la 3 zile, timp de 30 de săptămâni. Celălalt grup, de control, a cuprins 110 șoareci menținuți ca și până atunci într-un ciclu constant de 12 ore lumină/12 de întuneric.
La 12 și respectiv 30 de săptămâni, șoarecii cu orarul perturbat noapte/zi acumulaseră grăsime în ficat, care arăta semne clare de deteriorare. În mod special aveau producții ridicate de acid biliar. După 90 de săptămâni, aproape 9% dintre cei rămași din primul grup aveau deja cancer hepatic. În grupul de control nu exista nici un caz de boală.
Cauza probabilă a acestor diferențe a apărut din alte două experimente similare în care s-au folosit șoareci modificați genetic. Unii dintre ei nu aveau gena de producere a unei molecule implicate în eliminarea acidului biliar și regenerarea ficatului. Regenerarea ficatului e bună, dar stimularea ei în exces poate duce și la proliferări celulare scăpate de sub control, deci la cancer.
Altor șoareci le lipsea o genă diferită, responsabilă de fabricarea unei molecule care menține sub control chiar producția de acid biliar. Experimentele au demonstrat că șoarecii care nu aveau prima genă, cea pentru regenerarea ficatului, nu au făcut cancer, indiferent de ciclul noapte/zi la care au fost supuși. Dimpotrivă, 30% dintre cei din grupul al doilea, care nu aveau gena pentru controlul producției de acid biliar, au făcut cancer hepatic, chiar dacă orarul lor circadian nu fusese întrerupt. (și 60% în cazul celor cu întreruperi de ritm noapte/zi).
Concluzia? Prima ar fi să ne odihnim suficient, să ne păstrăm orele de somn și să dormim bine noaptea, nu ziua. A doua concluzie se referă la cei care lucrează în schimburi, cu program prelungit sau călătoresc mult, pe distanțe lungi, cu treceri frecvente în alt de fus orar. Aceștia, spun cercetătorii, ar avea nevoie de un medicament care să blocheze gena responsabilă de proliferarea celulei hepatice; sau unul pentru scăderea producției de acid biliar, care i-ar putea salva de riscul îmbolnăvirii de cancer hepatic.
Sursa: The Economist
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments