De la o familie româno-italiană din Roma, aflăm detalii interesante despre școala din Italia, la trecerea de la cursul primar la cel gimnazial: cum sunt organizate sălile de clasă, de ce manuale au nevoie, ce învață copiii, cum sunt evaluați și cum află părinții despre progresele lor.
În Italia, școlile gimnaziale și primare sunt întotdeauna separate. Nu coexistă în același spațiu, au nume diferite, clădiri și localizări diferite. Asta înseamnă că, la sfârșitul ciclului primar, copiii schimbă nu numai profesorii, dar și colegii de clasă. Pentru a mai atenua un pic din șocul inițial al schimbării, copiii au posibilitatea de a-și alege un prieten cu care vor să fie în clasă. Dacă alegerea este reciprocă au 99% șanse să studieze împreună și la gimnaziu. Un procent de 1% dintre ei nu au însă garantată această posibilitate, de regulă justificată de evaluarea și recomandarea făcută de învățătoarele din școala primară.
Componența claselor este afișată pe site-ul instituției, așa cum au fost afișate și listele cu manuale școlare (aferente fiecărei clase). Începând cu gimnaziul, manualele nu mai sunt gratis. Fiecare profesor își alege manualul cu care vrea să lucreze. Amazon Italia a venit cu ideea extraordinară de a crea un site special pentru achiziția manualelor, unde a publicat toate listele școlare adoptate în Italia. E suficient să intri pe site, să alegi regiunea, provincia, orașul, instituția școlară și clasa copilului, iar site-ul îți afișează automat lista cu manualele de care are nevoie. Cu un simplu click am comandat manualele dimineața, iar seara mi-au ajuns acasă. Prețul manualelor a fost de 270 euro, dar există și unele folosite, care costă mai puțin. În plus, toate manualele au și versiunea digitală, astfel încât ele pot fi folosite pe orice suport digital. Directorul școlii ne-a sfătuit să folosim tablete (nu neaparat ipad, orice fel de tabletă economică) pentru a nu încărca elevii cu prea multe cărți.
Orarul și sălile de curs
Cu o zi înainte de deschidere, pe site-ul școlii a fost afișat orarul provizoriu și sălile în care se vor desfășura orele. Școala noastră a adoptat un sistem similar celui american. Fiecare profesor are sala/laboratorul lui, iar sunt copiii cei care schimbă clasa, nu viceversa. Sistemul a fost adoptat de trei ani și se pare că funcționează foarte bine. În acest mod este garantat accesul tuturor claselor, în mod egal, la dotările laboratoarelor și atelierelor amenajate. În plus, toate clasele sunt dotate cu LIM (Lavagna Interattiva Multimediale), adică tablă electronică interactivă.
În școală există și o sală de teatru.
Toți avem acces la un registru electronic cu parola, unde vedem doar situația școlară a propriului copil: acolo sunt publicate notele, absențele (pe care le putem justifica direct online), observațiile, unde putem rezerva un colocviu individual cu profesorii (nu facem sedințe colective) etc. Nu, nu este o școala privată, ci una de stat, care se autogestionează.
După școală
Tot școala organizează și cursuri afterschool, la prețuri modice, pe teme care variază de la informatică, engleză sau muzică, la olărit, teatru în engleză, fotografie etc. Plus activități sportive.
- Peptidele, miracolul noilor lansări Paula`s Choice - January 17, 2025
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
- Ortopedia adaptivă, în premieră în România - January 13, 2025
Comments