Se poartă la Hollywood

Tom Cruise attends the premiere of 'Mission Impossible: Rogue Nation' at Times Square, New York on July 27, 2015. Photo by MM/ABACAUSA.COM

Tom Cruise la premiera Mission: Impossible – Rogue Nation, New York, 27 iulie 2015 Foto: Hepta

Se poartă la Hollywood – de ce nu și la noi?  Starurile zâmbesc larg, cu dantura la vedere și steluțe sclipind pe incisivi și canini. Steluțele sunt în photoshop, dinții albi sunt în realitate. Și la modă, pentru că presupun îngrijire și o dantură sănătoasă. Medicul stomatolog Manuela Lupașcu ne spune cum putem să ne albim dinții în mod profesionist, fără contraindicații și riscuri.

Fumatul, consumul excesiv de cafea sau ceai, antibioticele luate în copilărie, consumul de alimente colorante sau doar moștenirea genetică ori înaintarea în vârstă sunt tot atâtea cauze ale virării culorii dinților de la alb strălucitor spre alb-galbui. În unele cazuri, îngălbenirea e definitivă, dar și pentru asta există alternative de cosmetizare dentară, după cum vei vedea la finalul acestui articol. Pentru colorări superficiale, ai la dispoziție diverse metode de albire a dinților.

Înainte de albire

Înainte de albire, e nevoie de o igienizare profesională, care va cuprinde: detartraj, periaj profesional și air-flow. Urmează albirea și apoi orice lucrări dentare restauratoare sau de acoperire a dinților, pentru că albirea nu are niciun efect asupra lucrărilor dentare (fie ele obturații, coroane sau fațete) care trebuie să fie în concordanță cu noua culoare a a dinților.

Metode de albire a dinților

Acasă

Albirea dinților poate fi realizată și acasă, cu paste, geluri sau benzi de albire profesionale.

Geluri și benzi: Tipul acesta de albire se face gradual, așa că rezultatele nu sunt nici spectaculoase, nici rapide. Pentru albirea acasă e necesară confecționarea unei gutiere în laboratorul dentar. Aceasta se montează pe dinți după aplicarea gelulului de albire. Rezultatele devin vizibile în 2 – 3 săptămâni.

Paste de dinți: In cazul pastelor de dinti cu efect de albire, rezultatele devin vizibile după o perioada si mai lunga de timp si, in plus, nu vor fi nici pe departe similare cu rezultatele obtinute prin albirea in cabinet.

La cabinet

Laser: Cea mai eficienta metoda de albire este albirea cu laserul, efectuata în cabinetul stomatologic. Procedura cu laser în cabinet durează maxim 20- 30minute, rezultatele fiind vizibile imediat.

Albirea în cabinet constă în aplicarea unui gel cu substanță activă pe suprafața dintelui după ce s-a realizat izolarea gingiei și a părților moi. Gelul este activat de o lampă specială, timp în care pacientul stă relaxat pe scaun. Este o metodă rapidă și foarte eficientă. Rezultatele albirii sunt spectaculoase – în medie cu 2-4 nuanțe mai deschise.

Tocmai pentru ca este o procedură atât de căutată în ultima vreme, albirea dentară a avut parte de inovații și un nou nivel de tehnologie. Din luna ianuarie a acestui an, în clinica stomatologică LLL Dental găsiți una din aceste soluții stomatologice de albire: un dispozitiv medicale cu laser, special pentru cabinetele stomatologice. Procedura albirii cu acest laser este una extrem de simplă și rezultate uimitoare, cu albiri ale dinților de până la 10 nuanțe. Folosirea laserului EPIC™ pentru albirea dentară scurtează cu mult timpul de tratament – timpul mediu de albire este de 20 de minute, fiind soluția cea mai eficientă și minim invazivă disponibilă pe piață.

Indiferent de tehnica de albire aleasă, culoarea obținuta în urma albirii la cabinet se stabilizează după cateva zile, timp în care dinții se albesc în continuare. După albirea dinților puteți avea o sensibilitate dureroasă (aproximativ 2-3 zile) care va dispărea în scurt timp. Albirea dinților nu este permanentă, după o perioadă de 6-12 luni trebuie repetată, perioada variind în funcție de obiceiurile fiecărui pacient (fumat, consum de cafea, ceai și vin roșu, coloranți alimentari). Pentru a menține cât mai mult timp culoarea obținută vă recomandăm folosirea gutierelor în care se pun substanțele de albire la domiciliu.

Cine își poate albi dinții

Toți cei care nu suferă sau au tratat anterior eventualele afecțiuni gingivale, leziuni sau parodontite marginale. Albirea dinților se va aplica doar structurilor naturale, culoarea plombelor și a lucrărilor protetice vizibile NU poate fi modificată. După albire, cele din urmă pot fi refăcute în concordanță cu noua culoare a dinților

Cât timp se păstrează efectele

Culoarea oținută în cabinet se stabilizează după câteva zile, timp în care dinții se albesc în continuare. Rezultatele finale ale procedurii de albire dentară sunt spectaculoase. Albirea dinților nu este permanentă: procedura trebuie repetată după o perioadă de 6-12 luni, în funcție de pacient și obiceiurile lui (fumat, consum de cafea, ceai și vin roșu, coloranți alimentari). Pentru ca această culoare să se păstreze cât mai mult timp, ideal ar fi să renunțăm la fumat, să evităm consumul de lichide și mâncăruri ce conțin coloranți. Se mai recomandă folosirea periodică a gutierelor cu substanțe de albire la domiciliu pentru a menține culoarea obținută prin albirea la cabinet.

 Efecte secundare și riscuri

Aplicate acasă și fără îndrumare din partea unui medic stomatolog, substanțele de albire pot produce, din greșeală sau din neștiință, leziuni ireversibile dinților. Odată atacat smalțul, dintele devine mai sensibil și mai predispus cariilor. Albirile foarte agresive, nesupravegheate de medic și realizate cu substante nerecomandate de acesta, pot produce diverse probleme dentare: de la traume sau arsuri ale gingiei, la sensibilitate dentara sau leziuni superficiale in smalt.

Gingiile pot fi de asemenea afectate, se pot retrage, ducând, în timp, la îmbolnăviri parodontale. De aceea, este extrem de important ca albirea dentara să se faca tot timpul conform indicațiilor unui medic stomatolog și sub atenta lui supraveghere.

Metoda albirii cu laser (folosită la noi în cabinet) este o procedură simplă și confortabilă pentru pacient, sigură și rapidă, este soluția cea mai eficientă și minim invazivă disponibilă pe piață. Dispozitivul evită excesul de caldură, fiind sigur pentru pacient.

Alternative de albire/cosmetizare a dinților cu efect radical și mai îndelungat

Fațetele dentare reprezintă o alternativă la procedura de albire, un element de actualitate în practica stomalogiei estetice. Fațetarea reprezintă aplicarea pe fața vizibilă a dintilor, cu predilecție la dinții frontali, a unor fațete speciale din ceramică, care rezolvă evident problemele de culoare, dar și eventualele discordanțe de aliniere și aspect. Fațetele dentare sunt realizate din material ceramic foarte rezistent, prin sinterizare (ardere în cuptor la temperatură foarte înaltă), iar aplicarea pe dinți și cimentarea lor se face cu un adeziv complex și rezistent.

Manuela LupascuDr. Manuela Lupașcu este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Stomatologie (1988-1993). Și-a urmat rezidențiatul (1995-1997) la Spitalul Universitar de Stomatologie București. A urmat mai multe cursuri de specialitate în țară și străinătate, printre care și implantologie orală, competență acreditată de Ministerul Sănătății. Manuela Lupașcu este medic stomatolog, coordonator și manager medical la clinica LLL Dental.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.