Chiar în timp ce citiți aceste rânduri, o echipă de IT-iști timișoreni se pregătesc să schimbe lumea. Media de vârstă: 27 de ani. Scopul lor: să dezvolte tehnologii și prototipuri electronice de realitate virtuală imaginate până acum doar în scenariile SF. Valentin Mureșan, șeful lor și co-fondatorul firmei Movidius, ne spune mai multe despre proiectele lor (secrete), de ce a plecat în Irlanda, de ce s-a întors și ce perspective au noile generații.
Pe 21 februarie, Google anunţa Project Tango, unul dintre noile sale domenii de cercetare. După cartografierea tututor drumurilor și adreselor lumii cu Maps, Google a trecut la un nou nivel – cartografierea interioarelor. Project Tango e un sistem de detectare cu camere mobile a formelor interiorului şi transformarea lor în planuri tridimensionale care pot fi apoi prelucrate digital. Cu proiectul Tango, nevăzătorii ar putea fi asistaţi de către telefonul lor în timp real,iar aceasta este doar una dintre aplicațiile ale noii tehnologii. Senzorii dispozitivului pot face un sfert de milion de măsurători pe secundă, îşi actualizează poziţia şi orientarea în timp real, iar prelucrarea rapidă a acestor date avea nevoie de un procesor puternic, cu un consum mic. El se numește Myriad 1 și a fost proiectat – ghiciți de cine? De Movidius. Biroul de design din Dublin a realizat procesorul fizic, iar biroul de la Timişoara a proiectat platforma software.
Ce este și ce face Movidius
Movidius e o companie de hardware (componente electronice) pentru telefonia mobilă, înființată în 2005, cu sediul în San Mateo, California, și sucursale la Dublin și Timișoara. A început cu un procesor pentru jocuri, dar forța pieței a dus-o către procesare video și senzori vizuali „Viitorul e incredibil“, spunea în urmă cu câteva săptămâni francezul Remi El-Ouazzane, CEO-ul Movidius, pentru cnet.com. „Din proiectul Tango nu aţi văzut încă nimic. În următoarele 24 de luni vor veni lucruri uimitoare. Abia am trecut de gleznă. Ce vine în următoarea perioadă va fi absolut incredibil“.
Valentin Mureșan este unul dintre cei 4 co-fondatori ai firmei Movidius și managerul biroului de la Timișoara (deschis în octombrie 2005). L-am rugat să ne vorbească despre minunile realizate în acest incubator de tehnologii de vârf:
„Movidius dezvoltă o tehnologie și un procesor alimentat de la baterie, care procesează non-stop fluxul de date care poate veni de la diverși sensori video, infraroșu, sensori de camere termale. Procesând aceste „filme” în timp real, tehnologia noastră reușeste să recunoască obiecte din scenă, să le urmărească și să ia decizii cu privire la ele (să le evite, să solicite informație din cloud despre ele etc). O astfel de tehnologie ajută dronele și roboții (de exemplu un aspirator acasă) să devină autonomi și să evite obstacole, ajută telefoanele mobile să aducă informații în timp real despre clădirile pe care le filmezi, iar exemplele pot să curgă. Practic, lumea se va schimba foarte mult cu astfel de tehnologii în următorii 5-10 ani.”
Perioada irlandeză
Valentin Mureșan a absolvit Facultatea de electrotehnică în Timișoara în 1996 apoi a urmat un doctorat în Irlanda, lucrând ca asistent la Universitatea din Dublin:
Am plecat în 1996, la o bursă de 6 luni pentru a-mi termina proiectul de diplomă. Am făcut impresie bună și mi-au oferit să continui cu un doctorat în domeniul proiectării procesoarelor. În 1996 nu existau perspective de dezvoltare profesională în IT în România și nu am avut de ales decât să plec. Probabil că dacă mi se facea oferta aceea 10 ani mai târziu, nu aș mai fi plecat, pentru că după 10 ani existau foarte multe oportunități de angajare în Timișoara/România. Inițial am zis că nu stau mai mult de 3-4 ani cât dura doctoratul, dar în 3-4 ani toată perspectiva ți se schimbă, având mult mai multe opțiuni. Una dintre ele a fost să plec în USA. Între timp primisem și cetățenia irlandeză, ma îndrăgostisem de o româncă în Dublin (!) și am rămas „european”. Am mai lucrat 4-5 ani în cercetare în domeniul procesării video tot în Dublin, până mi s-a oferit să revin acasă cu un start-up high-tech – Movidius, care face anul acesta 10 ani și al cărui co-fondator sunt. Am fost practic racolat de niște veterani din industrie, mi s-au dat bani suficienți pentru a „supraviețui” timp de un an cu business-ul, împreună cu trei studenți, și pentru a dovedi conceptul pe care îl aveau în minte co-fondatorii firmei Movidius.
Irlanda este o țară mică, rurală, în care bunul simț de la țară încă se mai simte. Oamenii (cei bătrâni mai ales) îți dau bună ziua pe stradă fără să te cunoască. Vremea este cel mai bun subiect de discuție între doua persoane care nu se cunosc, fiind subiectul cel mai „fierbinte” al zilei, știut fiind că în Irlanda plouă aproape în fiecare zi.
Irlandezii? Sunt ca niște ardeleni care vorbesc engleza 🙂 Au o istorie similară și un mic complex al „asupririi”, ei fiind sute de ani sub ocupația britanică, precum românii sub ocupația diferitor imperii ale vremii. Bineînțeles, acum acest complex este spălat de globalizare și se mai manifestă doar la evenimentele de sport (fotbal, rugby), atunci când nu există o victorie mai dulce decât cea de a învinge Anglia.
O ofertă irezistibilă
M-am întors în țară în octombrie 2005, pentru că mi s-a făcut o ofertă pe care nu am putut să o refuz: să fiu fondatorul unui start-up high-tech, cu o idee a unor veterani în domeniu – și toate astea acasă, în orașul meu natal. Am apucat oferta aceasta cu ambele mâini, fără să negociez prea mult. Privind în urmă, cred că „irlandezii mei” (co-fondatorii) au rămas surprinși că nu am negociat multe aspecte, dar și eu, pentru că nu mă așteptam să vină așa curând ziua când mi se va oferi să revin acasă pentru a lucra cu tehnologie de vârf, tot în cercetare aplicată.
Am început cu 3 studenți și acum avem peste 70 de angajați în biroul din Timișoara, care reprezintă centrul de dezvoltare SW pentru tehnologia noastră. Construim tehnologii care ajută drone și roboți să proceseze imaginea în timp real aproape similar cu cortexul uman, detectând și recunoscând obiecte din câmpul vizual. De asemenea, suntem pe prototipuri de produse electronice de realitate virtuală augmentată și pe camere purtabile (wearable). Piața de drone comerciale explodează, iar noi vom fi pe diverse produse electronice revoluționare care vor schimba felul cum vom interacționa cu tot ce este în jurul nostru. Strategia și planul nostru (Movidius) este să ajutăm cu tehnologie partenerii noștri să creeze noi piețe de produse electronice inteligente.
Multe dintre aceste prototipuri sunt ținute secret până la lansare. Unul dintre cele care au fost făcute publice este proiectul de cercetare Tango de la Google.
Avem mulți oameni valoroși chiar la noi acasă
Profilul angajatului de la Movidius? Tânăr, talentat, înfometat de tehnologie – trinitatea IT-istului ideal 🙂 Media de vârstă a biroului din Timișoara este sub 27 de ani.
Pe tineri îi sfătuiesc să își urmeze visul. Dacă acest vis presupune sa vadă alte locuri și culturi, să învețe părțile bune de acolo și să acumuleze experiența cu care se pot întoarce acasă într-o bună zi – cu atât mai bine! Îi asigur că toată experiența lor are un impact mult mai mare acasă, pentru că aici este o societate în plină schimbare. Schimbând și inspirând oameni din jurul nostru – cred că este una din satisfacțiile vieții. Părerea mea este că satisfacția este de aceea mult mai mare acasă, chiar dacă aici mai sunt multe obstacole. Dar lucrurile se schimbă! Acum 20 de ani nu aveam decât alternativa să plec din țară, acum 10 ani am fost ofertat să deschid un start-up high-tech, iar astăzi lucrăm de la egal la egal cu parteneri ca Google. Oricine mi-ar zice ce vrea el, ceva s-a schimbat. Poate mai greu ca în alte locuri, dar vă asigur că sunt foarte mulți oameni valoroși în jurul nostru, chiar aici acasă.
Foto: arhiva lui Valentin Mureșan
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments
1 Responses to “Se pregătesc să schimbe lumea”
Ce manipulare ordinara!!
Reclama ascunsa si gargara ca sa-si gaseasca baiatul fraieri de dat cu sapa pe doar 1000-1500 de euro pe luna.
Pe criza asta de personal IT, s-a gandit baiatul sa mai fraiereasca niste tocilari cum ca tot acasa e mai bine.
Pentru rotarianul nostru o fi mai bine acasa, in pozitia pe care o are, dar pentru un amarastean care da cu sapa pentru cca 1000-1500 euro pe luna pe mosia astuia inseamna ratarea unor oportunitati mult mai mari.
Daca esti un IT-ist bun trebuie sa fii batut rau in cap ca sa pui botul la manipulari de-astea ieftine, cand poti lucra afara pe un salariu de 4-5 ori mai mare.
S-o angajeze baiatul asta pe agramata aia de Grapini, colega lui de la Clubul Rotary, platind-o cu nasturi. Pana si agramata aia milionara vrea inca un salariu de cateva mii de euroi pe luna de a Bruxelles, ca nu strica. Sau sa-l angajeze pe fiul lui Grapini, rotarian de-al lui si ala. S-o angajeze pe Lia Lucia Epure, alta rotariana de-a lui.
NU puneti botul la gargara progresista si la manipuarea lacrimogena ca tot acasa e mai bine. Altfel o sa dati cu sapa toata viata pentru altii, si tot ei ies in fatza cand vine vorba de merite.
Asadar, s-o vedem pe Grapini la tastatura laMovidius, ca tot e injinera dansa. In ie traditionala, cum ii place ei sa pozeze pentru berbecii care o aleg.