Cum am testat pe propria piele efectele unui crustaceu cu puteri miraculoase și am descoperit secretul lacului Ursu, pe care îl credeam un bazin cu apă termală…
Artemia Salina este un crustaceu minuscul care populează apele sărate, secretând așa-numitul auxin. Auxinul este o substanță asemănătoare hormonilor feminini. Atât auxinul cât și sarea din apele termale sunt absorbite prin piele și mucoase în timpul curelor balneoclimaterice. Tratamentele cu nămol contribuie la permeabilizarea pielii, ceea ce o face să absoarbă mai bine substanțele cu care vine în contact. Așa se explică efectul benefic prelungit al tratamentelor în cazul diverselor boli pentru care oamenii iși caută leacul în apele sărate, locuite de Artemia Salina.
Locul întâlnirii cu micul crustaceu a fost Sovata, iar evenimentul a fost înlesnit de Danubius Hotels Grup și Prime Road Media. La invitația lor, am petrecut un weekend la Sovata, în hotelul Brădet**, devenit acum Danubius Health Spa Resort Brădet****, ca urmare a unei investiții de 7 milioane de euro. E adevărat că invitația a fost a lor, dar părerile sunt ale mele:
- Hotelul rivalizează cu succes cu orice așezământ similar din categoria 4 stele superior, din Europa. Totul este nou și extrem de curat, de la clanța ușii până la ultimul șurub din baie.
- De fapt, întreaga stațiune Sovata are un aer modern. Nu vezi nicăieri hoteluri în paragină, garduri ruginite și buruieni crescute prin fostele piscine ca în alte stațiuni mai puțin norocoase. Care va să zică, la Sovata nu mai e fericită doar fata, ci toată lumea dornică de relaxare, aer curat și mâncare bună.
Secretul lacului Ursu
Dintre cele trei lacuri ale stațiunii Sovata, Ursu este cel care ascunde un strașnic secret. Aproape toată lumea crede că Ursu este un lac cu apă termală. Nimic mai greșit! La origine, apa din lac este o banală saramură, rezultată din dizolvarea depozitelor de sare pe care se află lacul.
”Și totuși e caldă!” ar exclama oricine s-a scăldat în acest lac. Așa este, vă explic imediat de ce.
Lacul Ursu are două straturi de apă. Cel de adâncime are apă sărată. Cel de la suprafață, gros de 10-15 cm, provine din apa ploilor și a izvoarelor cu apă dulce care se varsă în lac. Apa dulce are densitatea mult mai mică decât cea sărată. Așa cum nici noi nu ne putem scufunda într-un lac sărat, nici apa dulce nu poate. Silită să stea la suprafață, ea primește radiație solară din plin. Sub acțiunea razelor de soare, acest strat acționează ca o lentilă, focalizând lumina în adâncul lacului. Dacă v-ati jucat vreodată cu o lupă în copilărie, probabil știți ce se întâmplă atunci când razele solare sunt concentrate într-un punct. Dacă nu știți, aveți grijă să nu vă lăsați copiii siguri acasă cu o lupă la îndemână 🙂
Secretul lacului Ursu este acest fenomen de încălzure a apei de suprafață, numit heliotermie. Datorită lui, apa se menține caldă tot timpul anului. Deși s-ar crede că te poți scălda în lac și iarna, ștrandul este deschis doar în lunile de vară. În plus, este interzisă intrarea în apă între orele 13 și 16, pentru a permite lentilei de apă dulce să-și facă treaba, încălzind lacul.
Și cu bolnavii cum rămâne?
O fi lacul închis, dar baza de tratament e deschisă tot anul. Se știe că apa sărată și mineralele din ea fac bine la o mulțime de afecțiuni, de la cele articulare la boli de piele sau endocrine. La Danubius Health Spa Resort se fac băi cu apă sărată și tratamente cu nămol extras din lacul Ursu. În plus, centrul Spa oferă consultații medicale, diverse investigații și consiliere pentru cuplurile care ajung aici din motive de infertilitate. Conform celor spuse de oficialii Danubius Hotels Grup, tratamentele de aici au o rată de succes de 18,5%! – ceea ce e foarte mult, pentru proceduri exclusiv naturale.
Tratamentele, procedurile și masajele sunt accesibile tuturor, independent de hotelul în care ești cazat. De asemenea, ștrandul de pe lacul Ursu este deschis publicului larg, contra unei taxe de intrare. Piscinele si saunele din spa-ul Emporium Wellness & Beauty însă, sunt rezervate doar oaspeților hotelurilor Brădet și Sovata. Deși hotelul Făget este parte a aceluiași grup, oaspeții săi nu au acces la centrul spa, ci doar la tratamente. Avantajul este prețul de cazare mai mic, precum și faptul că hotelul are contract cu Casa de asigurari de sănătate, așa că pensionarii pot veni aici la tratament.
Ce mi-a plăcut cel mai mult
- Băile alternative Kneipp m-au fascinat. Sunt două bazine mici, cu apă adâncă de vreo 30 cm, unul fierbinte și unul rece. Ambele bazine au pe fund un strat de pietre albe de râu, rotunjite și foarte plăcute la atingere. Terapia constă în mersul prin bazine. Senzațiile provocate de diferența de temperatură sunt incredibile. Când treci de la cald la rece, simți cum îți îngheață sângele în vine. Apoi intri din nou în bazinul fierbinte și ai senzația că milioane de furnici îți umblă pe sub piele. M-aș fi învârtit la nesfârșit prin băile Kneipp, dacă n-ar fi fost și alte lucruri de făcut.
- Bazinul cu apă sărată extrasă direct din lacul Ursu și încălzită a fost pe locul doi în preferințele mele. Dacă treci peste teama că-ți strici coafura, aici poți încerca starea de imponderabilitate fără să fii astronaut. Te lași ușor pe spate, faci pluta și scufunzi capul în apă până peste urechi. Îți relaxezi toți mușchii și te lași în voia apei. Nici să vrei, n-ai cum să te îneci. Nu mai auzi nimic, nu mai ai nevoie de mușchi, oase și ligamente, ești într-o altă lume. Am lăsat apa să mă îmbrățișeze; pentru o clipă, m-am simțit ca Sandra Bullock în Gravity, însă fără problemele domniei sale. Din păcate, se recomandă să nu depășești 20 de minute de stat în apa sărată.
- Din fericire, există în spa și un bazin pentru înot. Bazinul are lungimea de 17m, suficient ca să simți că ai obosit un pic înotând de la un capăt la celălalt. Aveți aici detalii despre toate băile și tratamentele disponibile în Danubius Health Spa Resort Sovata.
- Mi-a plăcut și grupul cu care am fost. Am cunoscut oameni noi, interesanți, am strâns legăturile cu cei deja cunoscuți, am schimbat impresii și povești și ne-am bucurat împreună de o bălăceală pe cinste. A fost un weekend de relaxare maximă, în care am înțeles că fericirea e în noi, iar apa sărată o poate face să țâșnească prin toți porii.
- 3 tratamente faciale care te fac frumoasă, fără niciun efort - December 3, 2024
- Sovata: Oaza ta de relaxare și vindecare din inima Transilvaniei - December 2, 2024
- Sf. Constantin și Elena, stațiunea ideală pentru sănătate și relaxare - April 10, 2024
Comments