
Image courtesy of Naypong at FreeDigitalPhotos.net
Când ne este sete, suntem deja deshidratați – avem nevoie de apă ca de aer! Știai că apa ne poate ajuta să slăbim? Şi că deshidratarea poate fi cauza problemelor noastre digestive, ale pielii sau renale?
Ai observat că persoanele care beau apă toată ziua sunt mai slabe și mai sănătoase? Nu mult lichid deodată, ci puțin și des – aceasta este cheia siluetei echilibrate și sănătății pe termen lung. Ține la îndemână o sticlă cu apă și bea din ea toată ziua. Dacă te trezești mai târziu dimineața, bea 2 pahare de apă călduță – o să-ți regleze tensiunea arterială mai bine decât cafeaua băută pe stomacul gol (cafeaua te deshidratează!). Și să nu-ți imaginezi că sucurile îndulcite, cola sau ceaiul te vor hidrata, când de fapt au efect contrar. Zahărul, ca și sarea, consumă apa în procesul de eliminare din organism.
Ce afecțiuni poate declanșa lipsa apei în organism:
-
Probleme digestive
O cană bună de apă plată îmi calmează adesea senzația de arsură gastrică. Lipsa apei din sistem, împreună cu lipsa mineralelor alcaline, cum sunt calciul și magneziul, agravează problemele digestive și chiar le provoacă, pe termen lung – ulcer, gastrită și reflux gastroesofagian.
-
Hipertensiune arterială
La o hidratare normală, sângele conține 92% apă. Când e deshidratat, sângele se îngroașă și circulă mai greu, crescând presiunea în artere.
-
Astm și alergii
Când e deshidratat, căile respiratorii se contractă, pentru a reține apa. De fapt, producția de histamină (un neurotransmițător esențial în mecanismele de apărare a organismului împotriva agenților patogeni) crește exponențial cu pierderea apei din corp.
-
Oboseală

Image courtesy of saphatthachat at FreeDigitalPhotos.net
Deshidratarea duce la încetinirea activității enzimatice în organism, ceea ce duce la oboseală.
-
Probleme ale pielii
Lipsa apei din organism împiedică eliminarea toxinelor prin piele (prin transpirație), lăsând-o vulnerabilă atacului diverselor afecțiuni, inclusiv dermatită și psoriazis, îmbătrânire prematură, uscăciune, ridare și pătare.
-
Nivel ridicat de colesterol
Cum reușește organismul să rețină apa? Producând mai multă grăsime, respectiv colesterol în sânge, pentru a preveni pierderea apei din celule.
-
Afecțiuni urinare
Când ai infecție urinară, primul sfat al specialiștilor este – bea apă! Apa „spală” bacteriile aderente la peretele vezicii sau traiectului urinar și evită acumularea de toxine, acestea din urmă fiind un mediu propice dezvoltării bacteriene. Infecțiile urinare recurente pot duce la afectarea rinichilor (insuficiență renală)
Știai că apa ne ajută să slăbim?…
- Apa înainte de masă reduce senzația de foame, te ajută să mănânci mai puțin și să pierzi astfel în greutate, pe termen lung. Ți-e foame continuu? Bea apă! S-ar putea ca din când în când să confunzi senzația de sete cu cea de foame și să mănânci mai mult când de fapt organismul tău are nevoie de hidratare, nu de mâncare.
- Bei mai mult, „arzi” mai mult. Cercetătorii au calculat că, dacă o persoană care bea de obicei 1,5 litri/zi – își crește consumul la 3 litri zilnic, ajunge să își accelereze metabolismul și să ardă zilnic 174 kcalorii în plus, ceea ce poate duce la o pierdere în greutate de 2,5 kg într-un an. Fără niciun efort sau vreo dietă.
- Băutul apei reci îți poate activa metabolismul și ajuta să arzi calorii. Efectele metabolismului crescut încep la 10 minute după ce ai băut apa și ating maximul la 30-40 de minute.
- Nu confunda apa cu băuturile răcoritoare sau sucurile de fructe, care aduc un aport consistent de calorii laolaltă cu lichidul.
Sursa: Truth Inside of You
Mai multe despre beneficiile apei în organism și cum ne alegem apa de băut găsești aici
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments