Am vrut să văd Taormina culturală, parte din stagiunea celor „21 de locuri în care au poposit muzeele” și am descoperit Teatrul Antic, arta locală, vulcanul și mulțimea de turiști de neoprit de ploaia abundentă tropicală…
Taormina este o localitate pe coasta de est a Siciliei, la jumătatea distanței dintre Messina și Catania. Orașul e construit la poalele vulcanului Etna (cel mai mare și mai activ din Europa) pe un deal la 250 metri altitudine față de nivelul mării, de unde poți avea minunate privelișiti asupra litoralului și zonelor din jur.
Am ajuns în Taormina la final de stagiune culturală în aer liber (desfașurată anul acesta sub titlul „21 de locuri în care au poposit muzele”). Eu am poposit prioritar în Teatrul Antic, unde avea sa răsune în chiar acea seară, în premieră, „Pastorala” lui Beethoven cu Filarmonica din Belgrad. Profitând de siesta prevăzută prin lege în Sicilia (între orele 1 și 3 ale după amiezii), am pătruns în culise și scenă, verificând acustica. Și da: cei 5500 spectatori te pot auzide la 110 metri fără nici un ajutor tehnic. Păcat că au murit constructorii…
În jurul Teatrului Antic se revarsă ceea ce am botezat „Taormina, între artă și meșteșug”. Sau invazia atelierelor (profesioniste sau de amatori). Am străbătut străduțele pietruite și în trepte vânand kitsch-ul, până am realizat că nu am nicio șansă să-l găsesc datorită „adecvării” cu care artiștii intervin în peisaj.
„Taormina culturală” 2015 și-a atins scopul: am auzit cel putin 5 localnici spunând că au râs/plâns și pietrele la spectacolul/artistul X. Iar în jur se vorbeau cel puțin 5 limbi. Maratonul cultural estival a înregistrat 1 milion de vizitatori în Taormina (la 10.000 locuitori), cam cât România în 2014.
Timp de o săptămână, n-am văzut nici un incident stradal și n-am auzit nici un claxon deși pe cele mai multe străduțe pietruite ale localităților sau pe serpentinele montane dinafara lor circulă continuu în ambele sensuri autobuze locale, autocare turistice, autoutilitare comunitare, autoturisme personale, motociclete, taxiuri și toate, cu același respect pentru partenerii de trafic, se opresc, dau maxim lateral sau se retrag pentru a ceda trecerea.
Între timp l-am întâlnit pe Christian, cel care acum 44 de ani a avut tupeul puștiului de 14 ani să îl ia de mână pe Francis Ford Coppola (aflat în Sicilia împreună cu Tom Fox în căutarea unei locații pentru demararea trilogiei cinematografice „Nașul”) și să îi spună că știe el care ar fi aceasta. Împreună cu Christian am făcut un desant (spectaculos dacă iau în considereare montaigne – rousse-ul serpentinelor!) în Savoca și Forza d’ Agro, micile localități montane intrate în istoria cinematografiei datorită Oscar-izatelor producții amintite. În afara păstrarii mărturiilor fotografice de la filmări, nu vor cu nici un chip să renunțe la aerul patriarhal în favoarea marketingului turistic.
O zi mai „blândă” meteorologic am rezervat-o pentru Muntele Etna, în dialectul localnicilor (pe care îi bănuiesc înrudiți cu moldovenii sau aromânii) – „Locu di focu”. Am intrat în ceața de la 2200 m (vulcanul are 3300m și doar în 2015 a erupt de 4 ori!) unde n-am avut cum să ignor forța teribilă de la confluența elementelor esențiale (foc, apa, aer, pământ). Într-un perimetru relativ restrâns au apărut urme de vegetație spontană în solul supermineralizat al craterelor laterale, acum stinse; un fel de Zabriskie Point în care bănuiești pericolul mocnit, dar nu te poti lăsa cuprins de panică.
Și cum se putea încheia ziua de adrenalină pură mai spectaculos decât la Gole Alcantara? Cheile Bicazului mi-au tăiat răsuflarea dar aici complexitatea biotopului (roci, plante, fluturi, păsări, animale de apă sau uscat) este unică.
Giardini di Naxos (prima colonie grecească pe insulă) și Castelmola (cetate normandă locuită) au fost si ele bifate printre reprizele de vijelie. De 48 ore plouă continuu (mai slab sau mai furios). Cred că, dacă se întâmpla asta la noi, deja nu ne mai deplasam decât cu barca. Aici însă, în afara vântului african cald și uscat suflă dinspre continentul african (siroco) există un sistem de canalizare infailibil (atât în localități cât și în afara lor) astfel încât (incredibil!) nici măcar nu apucăm să ne udăm la picioare!
Și iată-mă pe Riviera Ciclopilor: Acireale, Acitrezzo, Acicastelo. Evident de natură vulcanică (pe lava revărsată până aici, în 1669 s-a reconstruit Catania, iar lava întărită ține loc de plajă în toată zona). Îmi dau seama că preferăm să credem că avem de-a face cu bolovanii aruncați de Polifem în urma șiretului Ulise. (puterea mitului!)
În loc de final: În Sicilia am descoperit că atât de folositul cuvânt „SPA” este acronimul utilizat pentru termele romane: „salute per aqua” (sănătate prin apă).
Text și foto: Dana Cristescu
- Taormina culturală - October 20, 2015
- Marea Egee şi 3 insule cu atracţii speciale, artistice şi naturale - July 13, 2015
- 10 Lucruri surprinzătoare despre Malta - January 4, 2015
Comments