Tartă cu prune răsturnată, delicioasă şi uşor de făcut

Vrei un desert rapid de sezon? Încearcă o tartă cu prune, desertul de toamnă delicios, atrăgător, pentru mari şi mici, dar şi foarte rapid. E o tartă răsturnată, coaptă într-o foaie de aluat fraged.

Tarta cu prune reteta

Ingrediente

Umplutura

10-15 prune, tăiate felii. Ideal nu foarte coapte, ca să nu se transforme totul în gem. Eu am avut întâmplător un soi de prune roşii, tari, nu prea dulci.

  • 2-3 linguri de zahăr brun
  • vanilie (zahăr vanilat) şi scorţişoară (zahăr cu scorţişoară)
  • 1 lingură de unt
  • 1 mână de nuci
  • 1 foaie de aluat fraged (se găseşte congelat, în supermarket). Dacă nu aţi cumpărat aluat fraged, puteţi face rapid unul, conform reţetei de mai jos.

Aluatul fraged

  • 150 gr făină
  • 50 gr unt 82% grăsime
  • 100 ml lapte integral
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • ½ plic de praf de copt

Se amestecă bine toate ingredientele de mai sus până ajung un aluat potrivit de moale. Aluatul meu are jumătate din cantitatea de unt folosită în aluatul fraged clasic. Laptele poate fi înlocuit cu iaurt, smântână sau 50 ml de apă şi 2 gălbenuşuri. Praful de copt îi dă frăgezimea pierdută odată cu înjumătăţirea cantităţii de unt. Reţeta aceasta de aluat o folosesc inclusiv la cornuleţe cu gem, nucă şi rahat, rulouri cu mere sau cu dovleac şi la orice alte tarte. Cantităţile sunt reglabile, important este ca, la final, aluatul să nu fie nici prea moale nici prea tare şi să poată fi întins uşor (iar foaia să fie de consistenţa consistenţa lobului urechii – un secret învăţat de la bunica!).

Cum se face

  • Se pun pe foc într-o tigaie prunele tăiate felii cu zahărul brun, 1 lingură de unt, vanilie şi scorţişoară şi se călesc amestecând din când în când, până scade zeama şi prunele sunt uşor caramelizate. Se lasă să se răcească.

Prunele pentru tartă

  • Separat din aluatul fraged se face o foaie cu grosimea de 2-3 mm (se întinde subţire, pentru că oricum mai creşte la copt) din care se decupează un disc cu diametrul tăvii de copt şi o fâşie dreptunghiulară cu lăţimea de 2-3 cm şi lungimea perimetrului tăvii de copt.

Aluatul de tartă şi prepararea prunelor

  • Se unge tava de copt cu puţin unt. Eu am făcut tarta într-un vas de sticlă termorezistentă. Se pune pe margine pe toată lungimea fâşia de aluat decupată mai sus. Se pun prunele caramelizate şi se întind în strat uniform, o mână de nuci prăjite şi se aşază discul de aluat peste ele. Se înţeapă cu o furculiţă şi se dă la cuptor la 170 de grade cu ventilator, până când se rumeneşte. Se lasă puţin să se răcească şi se răstoarnă pe o farfurie sau un platou.
Reţeta de tartă cu prune răsturnată

Tartă cu prune coaptă, înainte şi după ce am răsturnat-o

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.