Conform noului top realizat de Lonely Planet, Copenhaga este primul pe lista orașelor de vizitat la anul. Află care sunt celelalte 9 orașe în trend și de ce merită să le vezi.
Editorii de la Lonely Planet și-au întrebat din nou sutele de colaboratori aflați pe mapamond care cred că sunt localitățile, regiunile și destinațiile de valoare pe care le recomandă turiștilor în 2019. Astfel a luat naștere cel de-al 14-lea top realizat de faimoasa publicație. În top sunt atât orașe renumite pentru mulțimea de atracții și evenimente pe care le găzduiesc, cât și orașe mai puțin cunoscute, care lipsesc din obișnuitele trasee turistice, dar care merită acum o privire. De fapt, locurile noi și mai puțin frecventate de turiști sunt noul trend pentru 2019. Celălalt e să vizitezi regiuni care au trecut recent prin dezastre naturale, pentru a observa cum au evoluat. De exemplu, Katmandu, capitala Nepalului.
TOP 10 orașe pe care merită să le vezi în 2019, conform editorilor Lonely Planet
- Copenhaga, Danemarca
- Shēnzhèn, China
- Novi Sad, Serbia
- Miami, Florida
- Kathmandu, Nepal
- Mexico City, Mexic
- Dakar, Senegal
- Seattle, Washington
- Zadar, Croația
- Meknes, Maroc
Copenhaga
Cu o arhitectură modernă, 15 restaurante cotate Michelin și o circulație prietenoasă pentru bicicliști, capitala Danemarcei ocupă primul loc în top. Sunt multe de văzut în oraș, o să vă marcăm doar noutățile:
- Gastronomia, meșteșugurile și arta au luat avânt în Refshaleøen, o fostă zonă industrială, acum un întins spațiu pietonal cu piețe, mâncare stradală și artizanat. Noul proiect urban al Copenhagăi se numește Reffen și este deschis creației, inovației și artei culinare, extrem de ofertant pentru vizitatori. Un loc unde poți experimenta gusturi și arome diverse, de la peparate locale la cele internaționale și vizita cele 14 ateliere de meșteșuguri și expoziții cu vânzare.
- Parcul de distracție și Tivoli Gardens (printre cele mai vechi din lume) va avea din februarie 2019 (sezonul de iarnă) o pârtie artificială pentru schi și o zonă pentru drumeție.
- Centrul Arhitectural danez s-a mutat în BLOX, centrul cultural Rem Koolhaas, chiar pe țărm, cu vedere spre Marea Baltică.
- Noma, restaurantul danez care practic a pus bucătăria nordică nouă pe harta lumii, s-a reîntors triumfător acasă la Copenhaga, în 2018.
Dar Copenhaga nu este doar un oraș inovator, cu poluare redusă și o dezvoltare urbană îndrăzneață, dar mai ales unul dintre acele orașe în care nu rămâi niciodată fără ceva interesant de făcut.
Sfat pentru vizitatori: Cazează-te în capitala daneză și folosește-o ca bază pentru o excursii de o zi la Roskilde (vezi Catedrala orașului, monument UNESCO și locul unde au fost îngropați regii și reginele Danemarcei); sau la Malmo, Suedia; și la Muzeul de Artă Modernă Louisiana, aflat la 35 km nord de Copenhaga.
Mai multe despre Copenhaga puteți afla dintr-un interviu realizat cu un cuplu de români stabilit de câțiva ani acolo: „La Copenhaga trăim cea mai frumoasă perioadă din viață”
Shēnzhèn, orașul chinezesc al viitorului
China e departe de noi, dar dacă ai posibilitatea să ajungi acolo în 2019, pe lângă capitala Beijing și orașele Shanghai și Hong Kong, musai să vezi Shēnzhèn, orașul viitorului. E foarte aproape de Hong Kong, nu-l rata și legat de acesta de o linie de tren de mare viteză, ce tocmai va fi inaugurată la finalul acestui an. Cu arhitectura lui super modernă, grija pentru mediu și câteva premiere în design, acesta este un loc emblematic pentru China modernă. Mai găsești în Shēnzhèn și câteva expoziții de artă și design, locuri cu mâncare excelentă, cluburi de distracție și parcuri tematice neobișnuite. Un loc suficient de aproape de Hong Kong și un oraș care, deși neinclus în atracțiile turistice obișnuite, este o destinație de mare viitor. Chiar și mai căutată la anul, când cu trenul de mare viteză ajungi în 20 de minute din Hong Kong în Shēnzhèn.
Novi Sad, mai elegant și sofisticat decât Belgrad
Serbia este foarte accesibilă europenilor, care se opresc de obicei la Belgrad, capitala Serbiei, neștiind că Novi Sad e mult mai elegant și sofisticat. Supranumit „Atena Serbiei”, este sediul Festivalului anual EXIT, care se ține în fiecare iulie, la Castelul Petrovaradin, o fortăreață din secolul 18 (pe care oricum merită să o vezi). Festivalul de muzică și artă imprimă locurilor o vibrație nouă, tinerească. La anul, Novi Sad va fi capitala euroropeană a tineretului. O avanpremieră și o repetiție pentru 2021, când orașul va celebra acordarea titlului de Capitala Europeană a Culturii.
Mekenes, Maroc
Dacă ai fost deja în Maroc, ai bifat cel mai probabil Casablanca ori Fez. Dacă n-ai fost încă sau te pregătești să revii, nu rata Meknes, un oraș recunoscut pentru istoria, arhitectura și Muzeul de Artă marocană.
Zadar, Croația
Când spun Croația, turiștii se gândesc la Dubrovnik. Se pare însă că Zadar este noua atracție a coastei dalmate. O regiune bogată în istorie și frumuseți naturale încă nedescoperite. În orașul Zadar te poți bucura de toate atracțiile disponibile în Dubrovnik (străduțe pietruite, arhitectură, plaje cu pini, biserici, monumente, mâncare bună, excursii în parcurile naționale – Paklenica, Plitvice Lakes și Krka – protejate UNESCO etc), fără aglomerație și cu servicii la preț mai mic.
Miami, o poartă către America Latină
E adevărat că ruta București-Miami este mai puțin bătută de călătorii români, dar dacă te gândești la ceva exotic și modern în același timp, Miami este o destinație în trend. Cu plaje superbe, peisaje care îți taie răsuflarea și mixul de artă cubaneză și alte culturi latino-americane, Miami promite câte ceva pentru fiecare. Comunitatea artistică este în fierbere la sfârșit de an cu expoziția de artă internațională Art Basel din decembrie, la Miami Beach (lucrări ale celor autorilor consacrați în arta modernă și contemporană, dar și ale celor mai promițători noi artiști în pictură, sculptură, fotografie, film). Nu rata Pérez Art Museum Miami și Frost Museum of Science – ultimul o sursă excelentă de cunoaștere, pentru mari și mici. O comoară ascunsă este Centrul Wolfsonian – FIU, din centrul cartierului Art Deco District din Miami, care cuprinde muzeu, bibliotecă și centru de cercetare, cu o colecție minunată de obiecte de design, fotografie și artă „Farm to Factory”, din perioada 1850-1950, și obiecte cu valoare istorică locală.
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments