Trucuri pentru un look mereu tânăr. Timpul zboară, dar uneori efectele lui apar mai târziu. Există persoane care îşi păstrează aspectul tânăr până la vârste înaintate, iată câteva dintre secretele lor:
1. Nu-ți usca părul cu foenul sau placa
Cum arată părul îmbătrânit? Rar și țepos de la lipsa de hormoni, subțiat și degradat de la tratamentele chimice (vopsea, permanent) repetate. Dar același efect îl poate avea și uscarea frecventă a părului cu foenul sau placa. Soluția? Nu-l spăla mai frecvent și nici mai rar de 3-4 zile, aplică-i de fiecare dată o mască hidratantă și las-o să acționeze 3-5 minute. Din când în când, lasă-l să se usuce de la sine și lasă-l să respire măcar o zi pe săptămână fără produse de styling.
2. Protejează-ți pielea de soare
Crema cu factor de protecție solară este recomandarea nr 1 a dermatologilor. Chiar dacă persoanele care o folosesc se gândesc la protecția împotriva cancerului de piele, de fapt, crema cu SPF este cea mai redutabilă armă împotriva îmbătrânirii pielii. Un studiu publicat în 2013 în Annals of Internal Medicine a constatat că cei care au aplicat crema cu SPF de 3-4 ori pe săptămână, timp de 4 ani și jumătate, aveau pielea mult mai tânără decât cei care au folosit-o din când în când, atunci când au considerat că e necesar.
SPF 30 este cifra recomandată de dermatologi pentru pielea albă. Aplică o cremă cu SPF 30 pe toate zonele la vedere, pe față, brațe, decolteu, indiferent dacă afară e soare sau înnorat. Și nu uita că mâinile sunt cele care trădează vârsta – nu neglija pielea mâinilor, prima care se subțiază, ridează și pătează, crema cu SPF le poate ajuta să-și păstreze tinerețea.
3. Evită băuturile şi alimentele care pătează dinții
Adică sos de soia, cafea, vin roșu, ceai negru și coca cola. Acestea conțin tanini și coloranți care pătează dinții înainte de vreme. Poți, evident, să-i albești după ce i-ai îngălbenit, dar ce rost are toată tevatura la dentist, costurile și încărcarea cu chimicale de albit, când poți să-i păstrezi albi de la bun început?…
4. Nu uita să clipești!
Cercetătorii au făcut o asociere între creșterea genelor și clipitul frecvent. Clipitul asigură lubrefierea globilor oculari, pe care îi protejează de praf, uscăciune și eventuale substanțe iritante. Clipitul „șterge” ochii de fluid lacrimal, împingând excesul în ductele lacrimale către colțul intern al pleoapelor. Studiile arată că femeile fac mai multe mișcări faciale decât bărbații, dau din cap, se apleacă și clipesc mai frecvent. Dacă privitul în calculator usucă ochii, în schimb, estrogenul stimulează producția de substanțe lubrefiante în tot corpul, inclusiv în ochi. Femeile care urmează un tratament cu estrogeni (pilula anticoncepțională de exemplu) au niveluri mai ridicate de estrogeni în organism și clipesc mai frecvent (cu până la 32%) decât celelalte femei, în timp ce femeile după menopauză suferă de sindromul ochiului uscat. Nu știm dacă genele cresc lungi și dese datorită nivelului hormonal ridicat sau clipitului frecvent, dar s-a stabilit că femeile cu sindromul ochiului uscat au gene mai scurte și mai rare, așadar – clipiți, vă rog!
5. Mani-pedi obligatorii
Unghiile îngrijite și lăcuite sunt apanajul tinereții. Unghiile cornoase, îngălbenite, exfoliate, striate și neîngrijite – al bătrâneții. Tu ce alegi? Păstrează-le la lungime medie și în culori care atrag privirea, fără să fie țipătoare (pasteluri vesele, toate nuanțele de roz și roșu până la rubiniu). Asortează-le cu bijuterii în ton.
6. Exersați, exersați…
Jumătate de oră de exercițiu fizic pe zi… bla bla. Te-ai plictisit de fraza asta? Nu sunt vorbe în vânt, ci chiar adevărul – 30 minute de exercițiu fizic pe zi te mențin sănătoasă și tânără. Activarea circulației sângelui are efecte benefice nu doar asupra inimii, ci și a vaselor de sânge și a zonelor de piele irigate de acestea. Ca urmare, exercițiul fizic susținut te scapă de cearcăne și pungile de sub ochi! În plus, îți îmbunătățește postura și elasticitatea articulațiilor – știai că starea articulațiilor determină vârsta?…
Aşadar, aleargă, ia-ţi o bicicletă fxă sau înscrie-te la un curs de dans, yoga, Pilates etc, mergi zilnic pe jos, cât mai mult! Nu s-au deschis încă piscinele, sălile de fitness şi mişcare, dar la începutul perioadei de relxare s-ar putea să aibă programe mai bune la preţuri avantajoase, stai cu ochii pe ele!
7. Tocuri rezonabile
Dacă ai 15 ani și vrei să arăți de 30, tocurile de 15 cm exact ce-ți trebuie. Dacă însă ai 30 de ani și nu vrei să arăți de 45, renunță la echilibristica și mersul gârbovit și nesigur, cu genunchii îndoiți și postura caraghioasă impusă de tocurile de 15. Tocurile înalte sunt sexy, te fac să pari mai subțire și îți dau prestanță, dar mersul frecvent pe tocuri prea înalte duce la osteoartite și defecte de postură asociate vârstei înaintate.
8. Mai puțină sare
Evită consumul excesiv de sare, care reține fluidele în țesuturi, făcându-le să pară inflamate. Așadar, mai puțină sare înseamnă și dispariția edemelor (umflăturilor) – de sub ochi, pleoape, bărbie etc.
9. Mai mult somn
Dormi minim 7 ore pe noapte, ca să lași timp organismului să refacă țesuturile. În timpul somnului, corpul producde mai mult estrogen și progesteron, doi hormoni care, printre altele, stimulează regenerarea pielii.
- 6 tehnici eficiente pentru a reduce stresul și a fi bine cu tine - December 5, 2024
- Piatra semiprețioasă norocoasă a lunii decembrie - December 3, 2024
- Misterele Bibliei și ale Noului Testament, în 3 documentare tv - November 28, 2024
Comments