Ultimul roman al lui Gabo, publicat acum prima dată

Descoperirea și surpriza literară a anului se numește Ne vedem în august – un roman inedit, cu o poveste emoționantă, scris de GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ cu 10 ani înainte de a se stinge din viață. Este un text ce încă nu a văzut lumina tiparului, fiind păstrat în familia autorului până anul acesta, când se împlinesc 10 ani de la moartea lui.

Ne vedem in august, din martie in librarii

Romanul Ne vedem în august redă povestea unei femei de vârstă mijlocie care are câte o nouă aventură amoroasă în luna august a fiecărui an, când călătorește pe insula unde este îngropată mama ei. Romanul este un minunat imn închinat libertății dragostei, o explorare a psihologiei feminine, îndeosebi a feminității, a sexualității, a dorinței. Eroina cărții descoperă posibilitatea de a nu fi îngrădită de convenții sociale și familiale, de a se regăsi pe sine.

Cartea va fi lansată internațional pe 6 martie 2024. Inclusiv la noi, de Editura RAO, care a tradus cartea și o publică în colecția Maestro.

Când părea că tot ce a scris marele autor columbian a fost deja tipărit pentru marele public, iată că s-a descoperit un nou manuscris, ce se transformă într-un eveniment. Este una dintre cele mai așteptate apariții editoriale ale anului 2024, la nivel mondial. Editura RAO contribuie la acest moment, lansând traducerea în limba română la aceeași dată cu aceea internațională.

Vestea cea mare este că a apărut un nou roman semnat de García Márquez, pe care acesta l-a scris cu 20 de ani în urmă. „Cartea nu a fost publicată la vremea aceea pentru că autorul nu considera că a adus-o la forma perfectă, așa că dorința i-a fost respectată. Astăzi, la aproape 10 ani de la moartea scriitorului, noi – fiii lui și editorii – am recitit textul și am fost uimiți atât de calitatea scrierii, cât și de frumusețea poveștii. Este emoționant să citești acest nou roman nu numai datorită stilului inconfundabil al lui García Márquez, ci și poveștii în sine”.

Romanul Ne vedem în august redă povestea unei femei de vârstă mijlocie, care are o nouă aventură amoroasă în luna august a fiecărui an, când călătorește pe insula unde este îngropată mama ei. Această femeie are o căsnicie fericită și nu ar avea niciun motiv să fugă de soțul său în căutarea unor noi aventuri, însă își dorește cu orice preț să trăiască astfel. Romanul este un minunat imn închinat libertății femeilor, o explorare a feminității, a sexualității, a dorinței. El reprezintă finalul apoteotic al operei lui Gabo. Este incredibil cum acest roman atât de modern, scris cu aproape 20 de ani în urmă, intră în legătură cu dezbaterile feministe de astăzi.

Ne vedem în august este un roman scurt, editat de Cristóbal Pera, care respectă întocmai limbajul lui Gabo (după cum știți, Pera a fost editor și pentru antologia El Escándalo del siglo). Romanul va fi prezentat și pus în context împreună cu două texte scurte: unul scris de editor, iar celălalt de Rodrigo și Gonzalo García Barcha, fiii autorului.

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982, scriitorul columbian Gabriel García Márquez s-a născut în 1927, în Aracataca, fiind cel mai cunoscut scriitor sud-american al secolului XX, devenind pe plan mondial părintele realismului magic. „Am început să scriu din întâmplare, poate numai pentru a-i demonstra unui prieten că generația mea era capabilă să producă scriitori; apoi am căzut în capcana de a scrie mai departe din plăcere, iar mai târziu, în altă capcană, și anume, că nimic nu-mi plăcea mai mult pe lume decât să scriu”.

Cu puțin timp înainte de a muri, cu 10 ani în urmă, scriitorul a cerut ca acest ultim roman al său să nu fie publicat vreodată. Și totuși, fiii lui au decis să îl publice, în cele din urmă. Gestul lor a fost complicat de faptul că, la vremea scrierii acestei cărți, Marquez fusese diagnosticat (2012) cu demență senilă. Fiii lui spun că „Ne vedem în august” (Until August) a fost rezultatul ultimului efort al tatălui lor de a continua să creeze împotriva tuturor așteptărilor. Poate au considerat că lucrul la roman i-a încetinit evoluția bolii și l-au ajutat să-i facă față. De fapt, Marquez nici n-a murit de demență, ci de pneumonie. Oare boala i-ar fi putut schimba stilul? Nu în linii mari, firește, dar poate schimbări subtile, mici detalii, pe care marii admiratori ai operei lui Gabo le pot detecta? Iată că povestea scrierii acestei cărți este cel puțin la fel de fascinantă ca povestea din roman – încă un motiv să îl citim.

Ne vedem în august se va lansa internațional pe 6 martie 2024 și poate fi comandat pe site-ul editurii RAO și pe cele ale partenerilor noștri la prețul special de 52 de lei.

Poate că noua apariție vă incită să reveniți asupra cărților lui Gabo deja publicate la Editura RAO, caz în care vi le amintim:

  • Un veac de singurătate
  • Dragostea în vremea holerei
  • Colonelului n-are cine să-i scrie
  • Despre dragoste și alți demoni
  • Funeraliile Mamei Mari
  • Călătorind prin Europa de Est
  • Toamna patriarhului
  • A trăi pentru a-ți povesti viața
  • Scandalul secolului
  • Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet
  • Povestea târfelor mele triste
  • Ochi de câine albastru
  • Generalul în labirintul său
  • Douăsprezece povestiri călătoare
  • Relatarea unui naufragiat
  • Drumul spre Macondo

 

 

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.