Avocado, un aliment care ne poate salva viața

Știai că avocado e o legumă-fruct excelent/ă pentru sănătate, un aliment care ne poate salva viața? E bun pentru inimă și sistemul circulator, are proprietăți anticancerigene și e excelent la gust, dacă știi cum să-l prepari!

Zilele trecute, în super market, un tinerel voios râdea cu gura până la urechi de însoțitoarea lui care cotrobăia prin coșuri după un avocado copt. „Ha ha asta se mănâncă?” Am constat cu surprindere că nu toți românii știu ce este fructul de avocado (da, e un fruct) și la ce e bun el. Avocado e un aliment de bază al meniurilor vegetariene și al tuturor dietelor, pentru că te ajută să slăbești, deși e foarte hrănitor!

avocadoNicio legumă ca… fructul de avocado!

Denumirea de avocado vine de la cuvântul aztec „Ahuacuatl”, care înseamnă „copacul testicul”, inspirat de forma și presupusele lui calități afrodiziace. „Ahuacuatl” e cam greu de pronunțat, avocado, în schimb, e ușor de reținut și de mâncat, mai ales ca guacamole (vezi rețeta mai jos). Există peste 500 de specii de avocado în lume, la noi sunt comercializate doar vreo două-trei, importate din Mexic, Chile, Brazilia. San Diego produce 40% din producția de avocado a lumii, fiind denumită capitala avocado-ului.

La ce e bun avocado?

1. O mâncare sănătoasă

Avocado conține grăsimi nesaturate bune pentru inimă. E bogat în proteine vegetale, potasiu, magneziu, acid folic, vitaminele B, E și K. Conține o substanță fitochimică bună pentru reducerea colesterolului și se spune că ajută împotriva cancerului de prostată și reducerea dimensiunilor acesteia. Ca și luteina din avocado, o substanță mai cunoscută pentru efectul împotriva degenerării maculare. Carotenoidele (beta-carotenul, licopenul, luteina și zeaxantina) sunt substanțe liposolubile cu un rol important în sănătatea ochilor, inimii și a organismului în general.

Dr. David Heber, directorul UCLA Center for Human Nutrition, a introdus extract de avocado în celulele cancerului de prostată și a observat inhibarea creșterii celor din urmă cu până la 60%!

2. Remediu tradițional

În zona Americii de sud, Caraibe și Mexic, unde avocado e cunoscut de mii de ani (arheologii au descoperit în Peru semințe de avocado în mormintele incașe, datând din anul 750 î. Hr.) praful din semințele de avocado e folosit pentru a combate mătreața și durerile de dinți, coaja ca antiparazitar împotriva viermilor intestinali și antibiotic în dizenterie, iar miezul ca balsam pentru părul uscat și ca spumă de ras!

3. Ce spun studiile

Testele in vitro arată că miezul de avocado reduce riscul apariței gingivitei și altor afecțiuni periodontale.

Uleiul de avocado poate stimula producția de colagen și elastină, susține nutriționista americană Lisa Drayer, argumentându-și spusele cu un studiu publicat în Phytotherapy Research, în 2006.

Un alt studiu, publicat în 2001 în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, a relevat că o cremă pe bază de vitamina B12 și ulei de avocado a fost mai eficientă împotriva erupțiilor de prsoziaris decât crema convențională cu vitamina D.

Practica medicală a demonstrat că pacienții cu niveluri crescute de colesterol pot beneficia de pe urma dietei cu avocado, care scade colesterolul total, nivelul LDL-ul și trigliceridele, crescând nivelul colesterolului bun (HDL).

De asemenea, grăsimile monosaturate din avocado au un efect bun în scăderea glucozei din sânge și a trigliceridelor. Se pare că uleiul de avocado e folosit cu bune rezultate în suplimente împotriva osteoartritei.

Cum alegem avocado și cum îl păstrăm

  • Avocado copt trebuie să fie ușor moale la apăsare.
  • Dacă e copt, se păstrează în frigider. Dacă e încă verde, se coace într-o pungă de hârtie la temperatura camerei, în câteva zile.
  • Miezul trebuie folosit imediat și stropit cu lămâie, altfel își schimbă rapid culoarea.
  • Miezul de avocado poate fi consumat bucăți, în salate, pe sandvișuri cu brânză, bruschete, ca pastă cu condimente, ca înlocuitor al untului sau maionezei.
  • Brazilienii au înghețată de avocado, filipinezii – o băutură din avocado, zahăr și lapte.
guacamole

Guacamole

Rețeta de guacamole

Practic, guacamole e o pastă de avocado. Poate fi amestecată cu ulei, suc de lămâie, roșii tocate, ceapă, usturoi etc. Rețeta următoare e autentic mexicană (picantă) și se poate consuma cu nachos (chipsuri din făină de porumb).

  • 3 avocado coapte/copți
  • 4 ardei chilli, tocați fin
  • 1 legătură de pătrunjel tocat
  • 2 roșii tocate fin
  • 1 ceapă tocată fin
  • Sucul de la ½ lime (lămâie verde), sare după gust

Se amestecă toate în blender. Pasta obținută se numește guacamole și se servește cu nachos sau pâine prăjită. Dacă sunteți la dieta fără carbohidrați, o puteți mânca și simplă, ca atare sau pe feliuțe subțiri de parmezan.

Foto: ©Shutterstock

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.