Victimele rup tăcerea

Trăim în plină cultură a violului, în care agresiunea e considerată act de curaj, iar victimele – că „își merită soarta”. În ultimii ani, victimele rup tăcerea, arătând adevărata față a curajului: împărtășirea propriilor experiențe și lupta cu stigma și mentalitățile.

Victimele rup tăcerea/Cultura violului

foto: pexels.com

Tinerii noștri se filmează în acțiuni de agresiune extremă, tăind coada unui câine sau violând în grup o femeie, distribuind apoi filmul pe rețelele de socializare. Nu vreau asociez în niciun fel faptele, dar rădăcina agresiunii este aceeași: controlul, bravura. Din păcate, acest tip de infracțiune are o frecvență mai mare decât ne-am imagina. De aceea nu trebuie ignorată în niciun fel, ci dimpotrivă, depistată și sancționată conform legilor în vigoare.

În SUA, una din 5 femei suferă o agresiune sexuală la un moment dat în viață (și unul din 71 de bărbați!), dar doar 5 din 100 de violatori își primesc pedeapsa cuvenită. Gândește-te! Dacă ești la birou sau în autobuz cu 5 femei, statistic una dintre ele a fost sau va fi agresată cândva, mai mult sau mai puțin grav și cel mai probabil agresorul nu e pedepsit pentru asta. Pentru un bărbat, riscul să fie vreodată agresat fizic este mult mai mare decât acela de a fi acuzat vreodată de viol!… Violul este agresiunea cel mai des întâlnită, dar despre care se vorbește cel mai rar. În ultimii ani, celebrități victime ale unei agresiuni sexuale au decis să rupă tăcerea, în încercarea de a schimba atitudini incorecte și nedrepte, care distrug vieți. E important pentru victime să știe că nu sunt singure și că împreună pot mai ușor să facă față traumei și să schimbe mentalitățile.

gaga

Lady Gaga

Lady Gaga a lansat luna trecută ”Till It Happens To You” – „Până când ți se întâmplă și ție”, ca ilustrație sonoră a unui documentar despre violența sexuală în campusuri, frecvent întâlnită în SUA. Parte din vânzările piesei vor fi donate organizațiilor care susțin victimele violului. Documentarul include fragmente de violență sexuală și impactul acesteia asupra victimelor, care ulterior sunt nevoite să renunțe la studii, să se izoleze și să supraviețuiască într-o lume ostilă – culmea, cu victimele!, nu cu agresorii. Piesa se sfârșește într-o notă optimistă, arătând cum întâlnirea cu alte persoane victime ale unui abuz și împărtășirea experiențelor poate fi benefică pentru recâștigarea controlului asupra vieții și reintegrarea într-o societate cu atitudini potrivnice. Ea însăși victimă a unui astfel de abuz, Gaga este una dintre cele mai vocale celebrități împotriva nedreptăților făcute victimelor, nu doar de către abuzatori, dar și de societate în general.

Linor Abargil

Linor Abargil

Pe 6 martie anul trecut, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, a fost lansat în Europa documentarul Brave Miss World, povestea adevărată a israeliencei Linor Abargil, Miss World 1998, răpită și violată cu două luni înainte de câștigarea titlului. Zece ani mai târziu, ea vorbește despre traumele suferite și încurajează și alte victime să îi urmeze exemplul. Documentarul descrie lupta pe care a dus-o Linor pentru condamnarea atacatorului și dificultățile pe care ea și celelalte victime le au de înfruntat pentru a supraviețui traumei. Agresorul a fost condamnat la 15 ani închisoare. În primăvara acestui an, filmul a fost prezentat și la București. Filmările au durat 5 ani.

ny mag Bill Cosby victimsVara asta, New York Magazine a publicat un articol impresionant și un pictorial cu 35 dintre cele 46 femei victime ale agresiunilor sexuale practicate de actorul american Bill Cosby, de-a lungul a 40 de ani (http://nymag.com/thecut/2015/07/bill-cosbys-accusers-speak-out.html#). Multe dintre ele au ținut sub tăcere agresiunea, ani în șir, pentru că s-au temut că nu o să le creadă nimeni!

Pentru că „și-o cer”

Cea mai incredibilă problemă cu care se confruntă victimele unui viol este aceea că nu sunt crezute! În cartea sa recentă „Asking For It: The Alarming Rise of Rape Culture and What We Can Do About It”, autoarea americană Kate Harding spune și de ce: pentru că trăim într-o cultură în care violul este banalizat de semeni și adesea nu e considerat ca o infracțiune gravă. În „cultura violului” există convingerea, împărtășită de mulți, femei și bărbați deopotrivă, că „victima e de vină”, enunțată recent în Sunday Times de către Chrissie Hynde (avocata lui Donald Trump): „Nu poți să-ți violezi nevasta” și „Dacă mă plimb îmbrăcată foarte modest și evit contactul cu ceilalți și cineva mă atacă, atunci pot spune că el e de vină. Dar dacă ai o atitudine provocatoare, atunci tu ești cea care îl ademenești și îl inciți să facă asta” (să te atace – n.r).

Ce este cultura violului, cum ne afectează și cum putem scăpa de ea

Violul singura infracțiune în care interesul este centrat pe victimă, și nu pe agresor, acesta bucurându-se de sprijinul maselor, adesea mai mult decât victima! Violul este singura infracțiune în care fapta e „trecută cu vederea”, dacă făptuitorul este sub influența alcoolului, de exemplu. Cu totul alta e situația dacă provoacă un accident de circulație beat la volan! Violul „merge”, accidentul – nu.

Violul este singurul delict pentru care unii acordă circumstanțe atenuante agresorului, iar victima e acuzată de „provocare”! De exemplu, dacă are o rochie scurtă. Sau dacă merge pe stradă noaptea sau se află într-un bar. Dacă ești victima unui furt, nu spune nimeni că trebuia să-ți lași portofelul acasă. Dacă te atacă cineva pe stradă și îți fură poșeta, nu te acuză nimeni că aveai o poșetă. Nici dacă ești victima unei escrocherii oarecare. În orice caz de furt, atac, incendiere, înșelătorie sau crimă – victima și familia acesteia beneficiază de sprijinul media, al publicului și al forțelor de ordine. Și nimeni nu crede/nu presupune că victima minte!

În „cultura violului”, „agresiunea nu există”, pur și simplu. Victima este un obiect sau o ființă inferioară, care „își merită soarta”, care minte sau este cel puțin parțial vinovată de întâmplare, pentru că a provocat-o!

Din motivul „vinii și al rușinii”, unele victime tac, iar atacatorii se înmulțesc. Mai ales în campusuri și în comunitățile de tineri, unde violul este considerat adesea un act de curaj…

6 Celebrități victime ale unui viol

Pe lista lungă a persoanelor abuzate sexual în SUA apar inevitabil și nume care astăzi sunt celebre.

Oprah Winfrey attends the 20th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 18, 2014 in Los Angeles, California. Photo by Lionel Hahn/AbacaUsa.com

Oprah Winfrey

Actrița, producătoarea și gazda talk show-ului ce-i poartă numele a fost abuzată sexual la 9 ani, de o rudă, iar la 14 ani a rămas însărcinată. A născut prematur un băiețel care a murit la scurt timp după naștere. Ea spune că a ascuns sarcina multă vreme de tatăl ei (care ar fi preferat să o vadă moartă decât să-și facă familia „de rușine” cu un copil ilegitim) și că a băut decolorant încercând să avorteze.

Terri HatcherTeri Hatcher

Actrița din ”Neveste disperate” a fost violată de un unchi, pe când avea doar 5 ani. În 2002, ea a depus mărturie împotriva unchiului iar acesta a fost condamnat la 14 ani închisoare.
gabrielle union

Gabrielle Union

În 1992, actrița din Bad Boys II a fost violată la 19 ani. Avea un job de vară la un magazin de pantofi, când, la ora închiderii, a fost victima unui jaf armat. Actrița, care are acum 41 de ani, spune că atacatorul a fost prins și condamnat la 33 de ani închisoare, dar adevărata ei victorie a fost câștigarea procesului împotriva lanțului de magazine, pentru neglijență. S-a dovedit că omul era un client vechi, care mai furase din alt magazin și mai violase o vânzătoare. Actrița le sfătuiește pe femei să verifice istoricul infracțional al locului unde vor să se angajeze.

Fiona AppleFiona Apple

Cântăreața și compozitoarea americană câștigătoare a unui Grammy a fost la 12 ani vctima unui abuz sexual. Ea a povestit recent cum, în ajun de Thanksgiving, un bărbat a urmărit-o venind de la școală, a intrat după ea în bloc și a ajuns-o din urmă în timp ce încerca să deschidă ușa apartamentului în care locuia împreună cu mama și sora ei. Cele două erau la cumpărături, dar dincolo de ușa se auzea lătratul câinelui. Omul a amenințat-o cu un cuțit că o omoară și a violat-o pe hol, în fața ușii.

Fran DrescherFran Drescher

Actrița americană povestește cum, în ianuarie 1985, doi bărbați înarmați au pătruns în apartamentul în care locuia cu soțul ei, Peter Mark Jacobson, din Los Angeles. În timp ce unul din ei cotrobăia prin casă, celălalt a violat-o pe Fran și o prietenă de-a ei, aflată în apartament, în timp ce soțul a fost legat și obligat să privească scena. Au trecut mulți ani până ce actrița a reușit să povestească experiența și, cum avea să mărturisească într-un interviu la Larry King, să găsească ceva pozitiv într-o experiență traumatizantă. Violatorul, eliberat condiționat la momentul atacului, a primit ulterior o sentință pe viață.

1Rufus Wainwright

Și unii bărbați celebri sunt foste victime ale unui viol. Rufus McGarrigle Wainwright este un cântăreț compositor american Canadian, cu multe albume în palmares și numeroase compilații muzicale pentru filme. El a povestit cum, la vârsta de 14 ani, a fost jefuit și violat în Hyde Park și că a supraviețuit atacului simulând o criză de epilepsie.

Violul nu este despre sex, ci despre control și putere

cristiana alexandra levitchi cafe gradivaCristiana Alexandra Levitchi, psihoterapeut și psiholog clinician, vorbește despre viol în Café Gradiva și recomandă victimelor psihoterapie și apartenența la grupuri de persoane care împart aceleași experiențe:

Violul este efectul concepției societăților patriarhale și tradiționaliste în care femeia era „sfătuită” de părinți și de partener că e firesc să se supună oricărei inițiative sexuale brutale sau mai puțin brutale a bărbatului. La acest lucru contribuiau toate instituțiile statului, inclusiv biserica, acestea fiind conduse cu preponderență de bărbați. Și când bărbații au puterea și controlul, le exercită. O femeie cu inițiativă sexuală este și astăzi privită de unele persoane ca fiind „depravată”.

De-a lungul vremii, multe femei au fost practic abuzate de partener (soț), însă nici nu au constientizat acest lucru, considerând că oricum așa „trebuie” să fie actul sexual. Actul sexual era exclusiv pentru plăcerea bărbatului. Lipsa mijloacelor contraceptive și interdicția de a avorta făceau ca femeia să treacă în timpul actului sexual printr-o teroare. Ceaușescu a violat și ucis astfel, la nivel simbolic, multe femei. Când a apărut prima carte de educatie sexuala ilustrata in Romania dupa Revolutie, a fost întâmpinată cu scandal. Vocali în presă au fost mai ales unii reprezentanți ai Bisericii și unii politicieni care au dorit să îi sisteze editarea.
Un proverb african spune cam așa: Dacă vrei să distrugi un popor, distruge-i femeile.

Și alt proverb: Dacă educi un bărbat, educi doar un bărbat, dacă educi o femeie, educi o întreagă generație.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.