Yoga este despre întâlnirea cu noi înșine

A început să practice yoga acum 4 ani, din motive de sănătate. Astăzi, e profesoară de yoga: „Yoga este despre întâlnirea cu noi înșine. Este acea introspecție de care, din păcate, fugim foarte mult în secolul vitezei. Pentru că «nu avem timp» sau pentru că, pur și simplu, ne e frică de ceea ce vom descoperi; dar, până la urmă, cred că ăsta este cel mai frumos cadou pe care ni-l putem oferi: un bilet către sufletul nostru!”

foto: Andrei Toboșaru

Anca Elena Amariei este PR Manager la Discovery Communications. Adică un dream job, cum spune ea. Dar a vrut să facă ceva la fel de pasionant și în timpul liber. De 5 ani face teatru de improvizație – de 2 ani în trupa Marțienii, alături de care joacă în spectacole caritabile, ține traininguri și spectacole în școli. În 2015 au avut un show de improvizație la Festivalul Național de Improvizație pe scena TNB, iar în 2016 – unul la ARCUB. Zilele acestea, Anca și-a luat diploma de profesoară… yoga. Ce legătură e între Discovery, actoria de improvizație și yoga? Noutatea. Inspirația. Provocarea. Dar o las pe Anca Amariei să povestească…

Îmi place să încerc lucruri noi

Să lucrezi pentru Discovery este un dream job, pentru că brandul are ca valoare fundamentală curiozitatea, ceea ce pe mine mă inspiră la orice pas. Sunt un om căruia îi place să încerce lucruri în permanență, așa că mi se potrivește ca o mânușă! Iar de când Discovery înseamnă și Eurosport, magia s-a extins și în lumea sportului! Pentru mine, personal, să fiu PR pentru aceste branduri este o sursă zilnică de entuziasm, pentru că, dincolo de ceea ce scrie în fișa postului, învăț constant ceva nou despe lumea înconjurătoare sau despre cea a sportului. Am început să lucrez aici în urma cu peste 3 ani, când am fost suficient de norocoasă să fiu omul potrivit, la momentul potrivit. De atunci, lucrurile au evoluat constant de la un an la altul, regiunea pe care o gestionăm s-a extins (prin adăugarea Ungariei, a Cehiei și a Slovaciei), Discovery Communications a cumpărat integral Eurosport, a devenit Gazdă a Jocurilor Olimpice în Europa și multe altele, care au schimbat dinamica echipei. Cred că asta este, de fapt, ceea ce îmi place cel mai mult: faptul că în fiecare zi avem de-a face cu ceva nou, pentru că întotdeauna se întâmplă ceva interesant într-unul (sau mai multe!) dintre cele 13 teritorii pe care le coordonăm de la București. De-aici vin și provocările, care, de cele mai multe ori sunt de ordin (inter)cultural sau se leagă de faptul că nu putem fi în același timp în două țări diferite, oricât ne-am dori. Dar tehnologia ne ajută destul de mult, la fel și partenerii locali.

De ce yoga?

Nu-mi place să alerg, să transpir foarte tare sau să trag de fiare, de aceea yoga a fost una dintre opțiuni.

Am început yoga în urmă cu mai bine de 4 ani, din motive de sănătate, mai exact sufeream de dureri de cap severe, pe care neurologul le-a diagnosticat drept cefalee de tensiune. Asta însemna ca tensiunea din cervicala mea urca spre cap și de-aici tot disconfortul. Mi-a recomandat 2 lucruri care astăzi fac parte integrantă din viața mea: masaj și sport. Iar cum mie nu-mi place să alerg, să transpir foarte tare sau să trag de fiare, yoga a fost una dintre opțiuni. Așa am cunoscut-o pe profesoara mea, Jani Costache, care mi-a alimentat pasiunea cu bucurie și disciplină totodată. O vreme am mers în paralel și la clase de pilates sau stretching, însă am rămas într-o relație pe termen lung cu yoga, care îmbină exerciții de respirație, stretching, echilibru și, pentru mine, a fost mixul perfect.

La început, satisfacția a fost să văd cum corpul meu răspunde la acest stimul și își îmbunătățește postura și tonusul. Apoi, inevitabil, au venit și „plăcerile” practicantului naiv, care se bucura să realizeze posturi complicate, de genul statului în cap. Acum, yoga este pentru mine o stare de spirit și un mod de viață pe care mă straduiesc să îl alimentez în fiecare zi. Pentru că el se continuă dincolo de salteaua din studio și se referă la principii care țin de comportamentul moderat, de autodisciplină, concentrare, prezență „aici și acum”. Poate că cel mai greu lucru este să accepți ceea ce descoperi pe traseul către tine însuți, pentru că s-ar putea să fie lucruri neașteptate sau neacceptabile din punct de vedere social. De aici și cea mai grea etapă de cunoaștere, care începe cu întrebarea: Cine sunt eu, de fapt?

Yoga este despre întâlnirea cu noi înșine. Este acea introspecție de care, din păcate, fugim foarte mult în secolul vitezei. Pentru că „nu avem timp” sau pentru că, pur și simplu, ne e frică de ceea ce vom descoperi; dar, până la urmă, cred că ăsta este cel mai frumos cadou pe care ni-l putem oferi: un bilet către sufletul nostru!

foto dreapta: Andrei Toboșaru

Un sfat pentru începători

Să vină cu inima deschisă, fără prejudecăți de tipul „nu pot să fac yoga, pentru că nu sunt flexibil(ă)”. Flexibilitatea este ceva ce se obține în timp și nici măcar nu trebuie să fie ăsta scopul!

Mă găsiți la Studio Universul, alături de alți traineri minunați, printre care Simona Cosma, Andreea Aradits sau Mariana Drăgan.

Dincolo de asta, va fi prezentă la toate manifestările de profil, de tipul Yoga Day (21 iunie), Yogathonul pe care știu ca îl pun la cale fetele de la Zen Corner Project (noiembrie), Festivalul de Yoga organizat de Fitness Scandinavia (2-3 decembrie) și multe alte ocazii de a împărtăși din bucuria pentru yoga, pe care sper să le construiesc, identific și fructific!

 

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.