Concertul Zamfir + 100, susținut în seara zilei de 1 martie pe scena Sălii Palatului, a cuprins și un spectacol inedit, la granița dintre muzică, dans, artă vestimentară și film. Momentul a fost pus în scenă de cunoscutul designer Liliana Țuroiu, lector la UNARTE, pornind de la „Dansul pădurii”, o compoziţie semnată de Gheorghe Zamfir. Cei doi artiști și-au început colaborarea anul trecut, când Liliana Țuroiu a creat special pentru maestru prima piesă din linia de cămăși bărbătești „Zestrea”.
Tinere balerine eleve ale Liceului de coregrafie Floria Capsali din București au dansat pe scena Sălii Palatului înveșmântate în piesele colecției „Zestrea”, integrând vizual sursele de inspirație și simbolurile aflate la baza compoziției muzicale „Dansul pădurii”.
Liliana Țuroiu, despre eveniment: „Întâlnirea cu o personalitate complexă precum Maestrul Gheorghe Zamfir, naist, dirijor şi compozitor, singurul artist român ce deţine peste 120 de Discuri de Platină şi de Aur, precum și alte numeroase distincții de recunoaștere a performanţei sale artistice reprezintă pentru mine o onoare profesională și o mare bucurie personală. Am creat colecţia şi albumul „Zestrea” ascultând muzica lui Gheorghe Zamfir, am expus în muzee din multe ţări acest proiect pe muzica maestrului şi am avut ocazia să descopăr, în urmă cu puţin timp, universul artistului şi casa sa, în care am păşit cu mare emoţie. Cred că muzica lui Gheorghe Zamfir este în acest moment cea mai frumoasă din lume și am fost foarte fericită să văd bucuria și plăcerea cu care a purtat în concerte aceste cămaşi „Zestrea”, pe care i le-am dedicat.”
Concertul „ZAMFIR+100”, un eveniment cultural-artistic organizat de Asociația Culturală Spectaculis, a reunit pe aceeași scenă muzicieni din Orchestra Reprezentativă a MAN, sub bagheta col. Aurel Gheorghiță, ca și invitații speciali ai serii, corul Cantoris, condus de maestrul de cor Daniel Jinga, renumitul organist Christian Micșunescu și mezzosoprana Maria Jing. Maestrul Gheorghe Zamfir a oferit publicului un program muzical complex, alcătuit din arii celebre de operă, compoziții inspirate din folclorul românesc, melodii celebre internaționale și s-a oprit și la rugăciunea în nai sau alte doine ori la trilurile neîntrecutei Ciocârlii.
„De talent şi mai ales de har nu mi-am dat seama decât foarte târziu, când am descoperit Rugăciunea în Nai prin doină şi prin cântecul neaoş, profund românesc, în care am descoperit valenţe divine. Atunci, în perioada anilor 1978-1980, am văzut adevărata lumină, lacrima ce izvora din rădăcina de peste 7.000 de ani a neamului nostru și cu care am construit templul sacru al României în lume; preţuind fiecare melodie, descoperind în ea surse nebănuite de energie şi putere cerească, pe care le-am valorificat la maximum, ca pe adevărate bijuterii.” povește Gheorghe Zamfir într-un interviu recent.
Despre proiectul Zestrea
„Printre ţesături, vechi broderii ţărăneşti şi amintirea altor costume populare, purtate de personaje ilustre, Liliana Ţuroiu este plastician şi creator de modă deopotrivă. O atare „dublă competenţă” conferă complexitate demersului său de designer şi, în planul semnificaţiei, relief şi adâncime creaţiilor sale”, spune Cristian R. Velescu, Profesor și critic de artă, Președintele Senatului Universității Naționale de Arte București.
Liliana Țuroiu este lector universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, designer vestimentar, artist plastic şi femeie de afaceri, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România, preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei Altum Studio Design, nominalizată de revista Avantaje la titlul „Femeia Anului”, la categoria Artă și Cultură.
În cei 20 de ani de carieră, artista a semnat colecţii de modă, prezentări, dar şi expoziţii de artă, fotografie şi costum organizate atât în ţară, cât şi în străinătate, în Italia – Veneţia şi Milano, Franţa – Paris şi Lille, Germania – Düsseldorf, Stuttgart şi Köln, SUA – New York, Portugalia – Lisabona, Grecia – Atena, Kazahstan – Alma-Ata, Bulgaria – Sofia, Ungaria – Budapesta, de-a lungul timpului creațiile marca Liliana Țuroiu fiind purtate la evenimente de prestigiu de la Palatul Versailles, Casa Alba, Teatro alla Scala din Milano, Bruxelles și Cannes.
„Liliana Ţuroiu şi-a căutat modele în portul românesc ce păstrează amintirea doamnelor şi domniţelor de altădată. Ea a cuprins în ţinute moderne, lejere și confortabile , detalii-cheie”, spune Adina Nanu, profesor de Istoria costumului.
„Zestrea” s-a transformat dintr-un proiect personal într-un curent cultural amplu, în care arta şi rigoarea execuţiei se împletesc cu respectul faţă de valoarea costumului tradiţional; un proiect care, prin fiecare expoziție, continuă să promoveze în lume valorile autentice românești și frumusețea sufletului românesc.
Mai multe despre designerul Liliana Țuroiu și creațiile sale puteți afla citind interviul De ce arta populară e în tendințe și „Zestrea” are succes
- Boho waves, pe val vara asta - March 18, 2025
- Colagenul, secretul tinereții. Cum îl putem regenera? - March 18, 2025
- Oreo ne invită la Minecraft Filmul, pentru distracție totală - March 17, 2025
Comments