10 lucruri pe care nu le știai despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi de pe planetă, dar în ciuda popularității ei, majoritatea oamenilor nu știu prea multe despre licoarea neagră care le face diminețile mai bune. Fiecare are propria sa metodă de a prepara cafeaua, deci nu putem spune că există o metodă prin care să obținem cafeaua perfectă pentru toată lumea. Cum suntem diferiți și gusturile sunt diferite, dar există câteva aspecte în comun și aici vorbim de savoare și tărie.

cafea

Există infinit de multe moduri de preparare a cafelei, în funcție de continent, țară, regiune, etc. Cei mai mari iubitori și consumatori de cafea din lume, dar și cei mai pretențioși sunt locuitorii Statelor Unite ale Americii. Un singur lucru însă ne uneste pe toți și acesta este gustul cafelei!

Pentru toți cei care vor să afle mult mai multe despre arta preparării, știința degustării și aprecierii unei cafele bune, sau de specialitate, “Gustul pretează”. Criteriul de bază în alegerea cafelei este gustul, dar dacă nu aveți posibilitatea să gustați cafeaua pe care o cumpărați, cereți persoanei care o vinde să v-o descrie, astfel încât să vă puteți face o idee despre ce ar trebui să obțineți acasă, în ceașcă.”, explică Andrei Ianoși, coffee specialist.

Dacă te numeri printre cei pentru care diminețile nu încep decât alături de o cană de cafea, iar momentele de oboseală sunt depășite tot alături de o cană aburindă de cafea, dacă îți place să bei cafeaua neagră sau cu lapte, amară sau dulce, iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre cafea!

1. Cafeaua a fost descoperită de către un păstor de capre!

Legenda spune, și se pare că este cel mai acceptat mit, că un păstor de capre etiopian a observat că animalele sale sunt mai energice după ce mânâncă niște boabe roșii, despre care știm acum că erau de cafea. Păstorul a cules boabele și le-a dus unui călugăr, care a făcut o băutură din ele și a constatat că aceasta îl ținea treaz toată noaptea. Astfel a experimentat pe sine efectul cofeinei observat întâi asupra animalelor, care păreau să „danseze” după ce mâncau fructele arborelui de cafea, iar restul e istorie.

2. Mocha a fost inițial numele unui port din Yemen

Orașul Mocha, cunoscut și ca al-Mukha, a fost primul port care a răspândit boabele de cafea în restul lumii. Se spune că boabele yemenite aveau aroma ciocolatei, motiv pentru care preparatele din cafea și ciocolată au primit denumirea de moca.

cafea

3. Cele două specii de cafea sunt arabica și canephora (robusta)

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora). Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată.”, Andrei Ianoși, coffee specialist – boabepenisip.ro.

Canephora (alias robusta) este mai productivă, rezistentă la boli și are un conținut ridicat de cafeină. Arabica are cu 50% mai multe lipide și aproape de două ori mai multe zaharuri, ceea ce duce la o aciditate mai mare și la arome mai complexe.

Cafelele mai ieftine tind să fie canephora, în timp ce majoritatea cafelei de specialitate este arabica. Fiecare dintre aceste specii este, de asemenea, clasificată în mai multe soiuri, bourbon și typica fiind cele mai comune din tulpina arabica. Soiul robusta de canephora este cel mai întâlnit, încât majoritatea prăjitorilor își vor eticheta pur și simplu produsele ca robusta și rar veți vedea termenul canephora folosit în afara contextelor mai științifice.

4. Un arbore de cafea poate trăi până la 200 de ani

Când răsare vârful plantei, arată ca o sămânță, care în cele din urmă crește și devine un copac stufos, care poate trăi timp de două secole. Boabele încep verzi și, pe măsură ce se coc, devin galbene, portocalii sau roșii, în funcție de soi. Țările cultivatoare de cafea au, în general, doar o recoltă pe an (unele au două), așa că prăjitorii cumpără cafea cât să le ajungă un an întreg. Evident că totul este păstrat proaspăt printr-o tehnologie specială de depozitare. Deși boabele de cafea verde pot sta într-un depozit pentru o perioadă de timp, în general sunt expediate în aceeași zi în care sunt prăjite.

5. O ceașcă de cafea neagră are 1-2 calorii

Da, ați citit bine! O ceașcă de cafea neagră are doar o singură calorie și niciun strop de grăsime. Evident că zahărul, laptele, frișca și alte adaosuri pot crește această cifră la câteva sute. „Zahărul și îndulcitorii ascund gusturile amare și defectele de prăjire a cafelei. Ca să putem beneficia de adevărata valoare a cafelei, recomandarea experților este să o bem ca atare, fără zahăr sau îndulcitori.”, explică Andrei Ianoși.

6. Ora 10:00 este ora ideală de savurat cafeaua!

Momentul ideal pentru a savura prima ceașcă de cafea este ora 10:00. Este recomandat să așteptăm o oră după trezire înainte de a o bea. Corpul nostru produce cortizol pentru a ne trezi și asta înseamnă că tocmai atunci când ne-am trezit cofeina din cafea nu funcționează suficient.

7. Măcinarea cafelei este o parte esențială a procesului de preparare a cafelei

Cafeaua se învechește mult mai repede odată ce a fost măcinată, așa că dacă doriți să aveți partea de cea mai bună ceașcă de cafea posibilă, cumpărați boabe întregi și măcinați-le acasă. Măcinarea proaspătă este atât de importantă, încât cafenelele cheltuiesc adesea mii de dolari pe o râșniță profesională, care asigură o măcinare uniformă, precisă și ajustabilă.

8. Gustul unei cafele excelente depinde de prăjire și preparare

Când vine vorba de o aromă excelentă, chimia cafelei se reduce la prăjire și preparare. În timpul prăjirii, boabele își pierd umiditatea și încep să elibereze aroma puternică, specifică, la temperaturi în jur de 200 de grade Celsius. Conținutul de cofeină crește pe măsură ce apa petrece mai mult timp în contact cu zațul, așa că adesea cafeaua obișnuită conține mai multă cofeină decât un espresso sau cappuccino. Boabele mai închise la culoare produc, de asemenea, mai multă cofeină. „Cafeaua este produsul muncii depuse de, probabil, zeci sau chiar sute de oameni, care au pus suflet în cultivarea, creșterea, prăjirea, iar mai apoi, în arta de a o prepara. Dacă ar fi să o exprim într-o singură propoziție, aceasta ar fi – Când vorbim despre Cafea, vorbim despre artă. Este arta cultivării, creșterii și îngrijirii arbuștilor de cafea. Apoi este dragostea cu care se culege și se selectează bob cu bob.  Urmează procesarea ei, unde știință se îmbină cu arta și experiența fermierului, pentru obține cel mai bun produs, cafeaua verde.  În momentul în care cafeaua verde ajunge la prăjitor, acesta prin skill-urile pe care le-a dobândit de-a lungul anilor, pune în valoare toată munca persoanelor prin mâna cărora a trecut bobul de cafea până atunci, prin procesul de prăjire îi accentuam valoarea.  Urmează persoana care o prepara, în zilele noastre se numește barista. Acesta este omul care face ca magia să se întâmple. El este persoana care pe baza pregătirii lui, experienței și antrenamentul simțurilor face ca din ceva “ars” să iasă un lichid de culoare neagră, pe care îl consumăm cu toți cu atât de  mare plăcere. Barista face legătură între tot procesul care s-a desfășurat până acum și cea mai importantă persoană, clientul. Cât de mult contează procesul de prăjire? Mult, extrem de mult. Eu compar procesul de prăjire al cafelei, cu caramelizarea zahărului. Bobul de cafea conține extrem de multe zaharuri. Revenind la caramelizarea zahărului, gândiți-vă la ce se întâmplă cu gustul caramelului atunci când “uiți zahărul” prea mult pe foc. La fel se întâmplă și cu cafeaua, dacă o prăjești prea mult, gustul devine extrem de amar, iar când o prăjești atât cât trebuie, obții o cafea dulce, și delicioasă. Procesul de prăjire poate să distrugă o cafea de bună calitate sau poate să o ducă pe culmi, pe care până să ajungă pe mâna persoanei care o prăjește, nici nu se credea că poate să ajungă”, – Andrei Ianoși, coffee specialist Boabe pe nisip.

9. Cafeaua nu se păstrează în frigider

Cafeaua se depozitează într-un loc întunecat, la temperatura camerei, în punga în care a fost cumpărată sau într-un recipient închis etanș. “În nici un caz nu se pune în frigider alături de alte produse alimentare. Cafeaua, mai ales cea măcinată, preia foarte ușor gusturile și mirosurile din jurul ei, prin urmare nu cred că ne dorim o cafea cu gust de mâncare!”.

10. Consumatorii de cafea au tendința de a trăi mai mult

Un studiu arată că americanii își obțin majoritatea antioxidanților din doza zilnică de cafea. Una până la două căni pe zi par a fi benefice. Cercetările au asociat consumul moderat (aproximativ trei până la patru căni pe zi) cu o durată de viață mai lungă, plus un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și Parkinson, potrivit Harvard Health Publishing* (* Sursa – BBC News)

„La nivel mondial, a existat tot timpul o dispută între cât de bună sau Ne-bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Acum, ca și în multe alte situații, depinde de fiecare cum alege informatile credibile. Eu personal nu cred că băutura numită cafea poate să facă rău sănătății. Principalul atu este faptul că, conține extrem de mulți antioxidanți la care adaugăm și gustul perfect, cofeina, – aici avem toate elementele necesare pentru o dimineață ideală. Evident ca orice lucru consumat în exces, poate dăuna sănătății!” – Andrei Ianoși, coffee specialist.

Emoția și personalitatea unei cafele desăvârșite încep cu o poveste. Prăjirea boabelor de cafea este deopotrivă o artă și o știință. Deosebirea între o cafea perfect prăjită și una prăjită neuniform constă în detalii fine, iar câteva secunde pot face diferența. Metaphor Blend este un amestec de cafea de specialitate 100% Arabica, crescută la o altitudine de 1500 m, din zonele geografice Guatemala, Etiopia și Brazilia. Cafeaua este culeasă manual, procesată natural, iar amestecul este conceput special pentru a-ți oferi același gust pe parcursul întregului an. De asemenea, cafeaua este proaspăt prăjită după un profil special creat pentru a scoate tot ce este mai bun din cafea pe espressorul tău. Descoperă gustul cafelei #MetaphorCoffee, pe boabepenisip.ro.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.