36% dintre români găsesc ceva de sărbătorit în fiecare lună

Mai mult de o treime dintre români au sărbătorit ceva în fiecare lună, în ultimul an. 3% au sărbătorit de câteva ori pe săptămână, conform sondajului Diageo Celebration Index

  • 36% dintre români au sărbătorit cel puţin o dată pe lună în ultimul an, 3% afirmând că au avut motive să sărbătorească de câteva ori pe săptămână.
  • Majoritatea respondenţilor se consideră fericiţi şi apreciază micile bucurii ale vieţii. Aproape un sfert dintre români (24%) cred că micile realizări cotidiene, cum ar fi o zi plină de experienţe pozitive, sunt un motiv suficient de bun pentru a sărbători.
  • Datele fac parte dintr-un studiu realizat de Diageo la nivel naţional.

36% dintre români au sărbătorit cel puţin o dată pe lună în ultimul an, conform sondajului Diageo Celebration Index, în timp ce 3% sărbătoresc de câteva ori pe săptămână şi 4% declară că nu au avut niciun motiv să sărbătorească în ultimele 12 luni. Mai bine de jumătate (54%) dintre respondenţi au spus că sărbătoresc doar de câteva ori pe an. 

 „Rezultatele sondajului dovedesc faptul că bucuria de a ne întâlni și de a sărbători momente extraordinare împreună cu cei dragi nu a dispărut nici după perioada foarte solicitantă care ne-a luat pe toți prin surprindere în ultimul an și jumătate. Oamenii doresc în continuare să celebreze momentele speciale din viața lor și suntem fericiți că putem fi parte din bucuria lor”, a declarat, în numele companiei Diageo, Michael Holm, managing director Diageo Eastern Europe.

Sondajul a fost realizat on-line de Ipsos pe un eşantion reprezentativ de 1.024 de persoane, în România. Au fost realizate sondaje similare în Cehia şi Ungaria. În toate cele trei ţări concluziile au fost în mare parte aceleaşi, arătând că sărbătorile au rămas parte integrantă a vieţii oamenilor, în pofida contextului dificil.

În România, frecvenţa cu care oamenii sărbătoresc scade vizibil odată cu vârsta, conform studiului. Astfel, dacă în categoria de vârstă cea mai tânără (18-29 ani) se sărbătoreşte relativ des (8% afirmă că sărbătoresc ceva chiar de câteva ori pe săptămână), cei din categoria de vârstă 60-65 ani sărbătoresc de regulă o dată pe lună sau mai rar.

Chiar dacă anul care a trecut a fost greu pentru toţi, majoritatea respondenţilor români se consideră fericiţi şi apreciază foarte mult micile bucurii ale vieţii. Astfel, cel mai des se sărbătoresc ocazii precum zilele de naştere şi aniversările (89%), deşi perioadele de sărbători sunt şi ele importante (de exemplu, Crăciunul) şi sunt sărbătorite de 65% dintre respondenţi. Aproape un sfert dintre români (24%) consideră că micile realizări cotidiene, cum ar fi o zi plină de experienţe pozitive, sunt un motiv suficient de bun pentru a sărbători. Comparativ, numai 13 % dintre maghiari cred că bucuriile simple ale vieţii ar trebui sărbătorite, în timp ce doar puţin mai mult de unul din 10 cehi (11%) împărtășesc această opinie.

Sondajul mai arată și că românii sărbătoresc de regulă împreună cu membrii familiei (80%), prietenii (46%) şi partenerii (37%). Organizarea unei petreceri (61%) şi relaxarea acasă (45%) sunt principalele modalităţi de a sărbători, dar şi ieşirile la restaurant sunt populare (38%), mai ales în rândul femeilor.

De regulă, femeilor le place să sărbătorească alături de membrii familiei şi de parteneri, în timp ce bărbaţii sărbătoresc deseori cu prietenii. Numai 4% din respondenţii români au spus că sărbătoresc împreună cu colegii de serviciu.

În privinţa cadourilor, 73% dintre respondenţi au spus că bunurile materiale sunt încă tipul de cadou cel mai des întâlnit. Respondenţii cu vârsta peste 50 de ani preferă în mod clar cadourile materiale, în timp ce categoria de vârstă cea mai tânără (18-29 ani) oferă deseori articole realizate manual drept cadouri. Interesant este faptul că 28% dintre respondenţi au declarat că lucrurile nemateriale, spirituale, cum ar fi o îmbrăţişare sau un zâmbet sunt cadourile pe care le sărbătoresc cel mai des.

Despre Diageo

Diageo este lider global în domeniul băuturilor alcoolice, cu un portofoliu impresionant de mărci. Printre acestea se numără whisky-urile Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s şi Windsor, vodca Smirnoff, Cîroc şi Ketel One, precum şi Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray şi Guinness.

Diageo este o companie globală, iar produsele noastre sunt comercializate în peste 180 de ţări din întreaga lume. Compania este cotată atât la Bursa de Valori Londra (DGE), cât şi la Bursa de Valori New York (DEO). Pentru informaţii suplimentare despre Diageo, angajaţi, mărci şi performanţe, vizitaţi pagina www.diageo.com. Accesaţi resursa Diageo globală privind consumul responsabil de alcool, www.DRINKiQ.com, pentru informaţii, iniţiative şi modalităţi de diseminare a bunelor practici.

Celebrăm viaţa în fiecare zi, pretutindeni.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.