2 cărţi noi de Gabriel García Márquez: Scandalul secolului şi Povestiri

Proaspăt scoase de sub tipar la Editura Rao, două cărţi noi ne aşteaptă să le răsfoim şi să ne bucurăm de talentul de povestitor al marelui Gabriel García Márquez: Scandalul secolului şi Povestiri.

cărţi noi de Gabriel Garcia Marquez

V-au plăcut Un veac de singurătate şi Dragoste în vremea holerei? Acestea nu sunt singurele romane impresionante ale scriitorului Columbian Garcia Marquez, câştigător  al Premiului Nobel pentru literatură (1982). Şi nici măcar cele mai reprezentative, după cum o spune chiar el: “Nu vreau să fiu amintit pentru Un veac de singurătate sau pentru Premiul Nobel, ci mai degrabă pentru jurnalism”, declara Gabriel García Márquez în anii de final ai vieţii.  “Mai presus de orice, sunt jurnalist. Toată viaţa am fost jurnalist. Cărţile mele sunt cărţi de jurnalist, chiar dacă nu se prea vede”. Cel mai bine vedem asta în cele două cărţi noi lansate recent de Editura RAO:

Scandalul secolului este o antologie magistrală, un fel de autobiografie jurnalistică, reunind note de presă, editoriale, comentarii, cronici, reportaje, articole de opinie, portrete, prezentate cronologic. Carlos Pera a ales – așa cum precizează în Nota editorului – „texte unde tensiunea narativă între jurnalism și literatură apare latent, unde limitele realității se extind prin nestăvilitul impuls narativ, oferind cititorilor posibilitatea de a se desfăta încă o dată cu măiestria povestitorului de istorii“ care a fost García Márquez.

Această antologie îşi propune să fie cea mai reprezentativă dovadă a îmbinării dintre jurnalism şi literatura care a marcat întreaga cariera de reporter a lui Gabriel Garcia Marquez. Pe parcursul mai multor decenii, această călătorie prin cincizeci de texte arată cum jurnalismul, “cea mai frumoasă profesie din lume”, a constituit centrul activităţii lui.

Volumul Povestiri conține șase povestiri de Gabriel García Márquez. Desenele îi aparțin lui Carme Solé Vendrell, câștigătoare a Premiului Național pentru Ilustrație în Spania. Ea are onoarea de a fi singura persoană care, cu permisiunea autorului, a dat viață grafică povestirilor acestuia.

Imaginile ilustrează delicatele reflecţii despre copilărie schiţate de Garcia Marquez în aceste povestiri. Unite prin prezenţa, uneori ascunsă, a unui copil, ele conţin întregul imaginar al marelui autor columbian: o femeie şi fiica ei ajung într-un oraş pustiu pentru o vizită la mormântul unei rude decedate, fără a întrerupe siesta locuitorilor; un bărbat cu aripi uriaşe de pasăre cade din cer, semănand uimire printre locuitorii unui cartier; doi copii reuşesc să inunde cu lumină oraşul Madrid; la Barcelona, o prostituată care se apropie de vârsta senectuţii îşi dresează câinele să plangă la mormântul unde vrea să fie îngropată.
Realitatea din povestirile lui Marquez virează spre neaşteptat şi minunat, surprinzând cu fantastic si magic şi o atmosferă specială, care ne schimbă starea de spirit multă vreme după ce am citit cartea.

Citeşte şi:

Dan Brown a scris o carte ilustrată, însoţită de un album muzică clasică pentru copii

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.