Micul dejun – o cafea? Ce (nu) mănâncă românii la prima masă

Femeile sunt primele care sar peste micul dejun, iar printre motivele invocate sunt obișnuința de a nu mânca dimineața, chiar dacă senzația de foame există, și dorința de a nu întârzia la birou. Cel mai adesea înlocuim micul dejun cu o ceașcă de ceai sau de cafea, susține un studiu recent realizat de Herbalife România, privind atitudinile și obiceiurile românilor legate de stilul de viață sănătos.

Herbalife România face publice rezultatele studiului intitulat „Micul dejun – Atitudini și comportamente”*, despre atitudinile și obiceiurile reale ale românilor cu privire la un stil de viață echilibrat, începând de la micul dejun. Obiceiurile alimentare sunt în directă legătură cu stilul de viaţă, iar românii au înţeles în ultimii ani cât de important este să ai un stil de viaţă sănătos şi au început să-l practice din ce în ce mai mult. Dacă până nu demult cina era cea mai importantă masă a zilei, un obicei complet nesănătos după aprecierea specialiştilor, în 2017 românii au înţeles importanţa micului dejun.

„Se vorbește foarte mult despre viața sănătoasă tocmai pentru că foarte puțini o pun în practică. Dacă ea ar deveni rutină, probabil că s-ar vorbi mai puțin despre ea. Acest lucru este valabil şi în cazul micului dejun. Este important şi sănătos să mâncăm dimineaţa, iar acest obicei înseamnă normalitate şi nu ar trebui să presupună un efort din partea nimănui. Corpul se trezeşte sărăcit de energie după 10 – 12 ore şi are nevoie de combustibil, pentru că în prima parte a zilei lucrăm şi parcurgem o etapă extrem de activă pentru care avem nevoie de resurse,” spune conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentației şi Nutriție şi membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentației şi Nutriție şi membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie al Herbalife

Obiceiuri privind micul dejun

 • 86% dintre români sunt de acord că micul dejun este cea importantă masă a zilei
 • 56% mănâncă în fiecare dimineaţă,
 • o treime admit că iau micul dejun de maximum trei ori pe săptămână ori niciodată.
 • 85% dintre românii care iau micul dejun aleg să îl mănânce acasă,
 • restul de 15% ia prima masă a zilei la birou sau în drum spre birou.
 • doar 50% dintre cei care mânăncă micul dejun mărturisesc că extrem de rar alocă între 5 şi 15 minute pentru a sta la masă dimineaţa, timpul alocat în mod frecvent fiind mult mai redus.

Cei care au un nivel de educaţie superior tind să ia micul dejun mai des, comparativ cu cei cu o educaţie medie.

Principalele motive pentru care românii nu iau micul dejun sunt lipsa senzaţiei de foame, lipsa timpului şi teama de a nu se îngrăşa.

Cei care nu mânăncă dimineaţa au mărturisit și câteva dintre efectele negative ale acestui obicei: senzaţia accentuată de foame resimţită până la ora prânzului, un prânz de obicei copios, lipsă de energie şi concentrare în prima parte a zilei. Cu toate acestea, femeile sunt primele care sar peste micul dejun, iar unul dintre principalele motive este obișnuința de a nu mânca dimineața, chiar dacă senzația de foame există. Al doilea motiv este dorința de a nu întârzia la locul de muncă. Astfel că multe dintre românce au înlocuit micul dejun cu o ceașcă de ceai sau de cafea.

Ce își doresc românii la micul dejun, conform studiului Herbalife

 • 53% dintre români își doresc să aibă acces la reţete extrem de rapide pentru prepararea micului dejun.
 • 48% îşi doresc opţiuni cât mai variate de alimente pentru mic dejun şi mâncăruri cu gusturi cât mai savuroase,
 • 21% îşi doresc produse gata preparate de consumat,
 • 22% se gândesc şi la costuri, acestea trebuind să fie cât mai convenabile.

Ce consumă românii la micul dejun?

Primele opţiuni ale românilor pentru micul dejun sunt: ouă (75%), brânză (67%), pâine şi cafea (65%), iaurt (58%), unt (55%), cârnaţi, şuncă şi proteine de origine animală (51%).

Micul dejun ideal recomandat de specialişti conține fructe sau sucuri de fructe, fibre şi proteine.

„Nu este important doar să iei micul dejun, ci contează foarte mult ce și cât mănânci. De exemplu, dacă alegi pentru prima masă a zilei carbohidrați simpli, cum ar fi produsele de patiserie, aceștia nu vor furniza cantitatea de proteine necesară pentru fiecare masă. Acest obicei te va face să simți și mai mult foamea pe timpul zilei. Un mic dejun bogat în proteine va reduce poftele pe parcursul zilei, iar acest lucru ajută mult la controlarea apetitului. Hidratarea nu trebuie nici ea neglijată, corpul având nevoie şi de lichide,” spune Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentației şi Nutriție şi membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Persoanele cu vârste cuprinse între 46-65 de ani iau micul dejun mai des, în medie de 3-4 ori pe săptămână, observându-se că cei care au un nivel de educaţie superior tind să ia micul dejun mai des comparativ cu cei cu o educaţie medie.

„În timpul săptămânii,  micul dejun se  consumă  în grabă. În weekend-uri în schimb,  micul dejun devine o activitate relaxantă şi  placută. Un mic dejun convenabil trebuie să fie sănătos, bogat în proteine şi semințe sănătoase și să aibă un conținut scăzut de grăsimi. Shake-ul cu proteine Herbalife este perceput din ce în ce mai mult ca opțiune pentru a fi consumat din mers, la prima oră a dimineţii, iar acest lucru ne demonstreză că românii sunt deschişi în a-şi schimba opţiunile de mic dejun”, declară Angela Căpăţînă, Marketing & Sales Manager Herbalife România.

Mic dejun rapid și hrănitor propus de Herbalife

Ești pe fugă? Nu ai timp de micul dejun? Cum ar fi să-l reinventezi? Herbalife aduce toate aromele tale preferate într-un mic dejun rapid, simplu şi nutritiv. Asigură necesarul de proteine, fibre, vitamine și minerale. Hrănește, hidratează și revigorează de la prima oră a dimineţii.

Herbalife te invită să savurezi un mic dejun ideal echilibrat și să ai parte de o primă experiență a zilei care să îți influențeze starea de spirit și forma fizică.

 • HRĂNITOR- Satisface nevoile nutriționale şi permite optimizarea Shake-ul Herbalife Formula 1 cu mai multe proteine, fibre, vitamine și minerale;
 • HIDRATANT – Băutura concentrată Herbal Aloe Mango suplineşte lipsa hidratării şi te ajută să fii creativ şi să îţi personalizezi băutura cu fructe, ierburi şi chiar legume proaspete;
 • RĂCORITOR – Ceaiul instant pe bază de plante are un conținut scăzut de calorii, poate fi consumat atât cald, cât şi rece şi, în egală măsură, poate fi personalizat.

Reţeta Prinţesei Polonic – Gofre cu Shake Formula 1

mic dejun herbalife

 

micul dejun cu Herbalife

Prințesa Polonic prepara gofrele cu shake Formula 1

Mod de preparare:

Amestecă într-un bol ingredientele: făina, sarea și praful de copt. Apoi, fără prea mult efort, doar cu o lingură obraznică, sapă în mijloc o groapă în care vei sparge pe rând ouăle. Toarnă laptele gata amestecat cu shake-ul, puțin câte puțin. La final, desăvârșește totul cu untul topit. Aluatul e gata. După o rundă răcoroasă la frigider (20-30 minute), e pregătit să fie copt în mașinăria de gofre conform instrucțiunilor. Și după ce minunățiile au căpătat formă și-o culoare arămie, e timpul să le răsfeți cu fructe și alte bunătăţi!

Produsele pot fi comandate prin intermediul unui Membru Herbalife independent. Pentru mai multe informaţii vezi aici

Despre Herbalife®

Herbalife® oferă o gamă variată de produse pentru controlul greutăţii obţinute în urma unor cercetări ştiinţifice, suplimente nutriţionale menite să sprijine un stil de viaţă activ şi sănătos, precum si produse pentru îngrijirea personală. Portofoliul Herbalife® include shake-uri proteice, batoane înlocuitoare de masă şi gustări proteice; suplimente nutritive pentru fitness şi energie; produse pentru îngrijire personală şi produse pentru îngrijirea tenului.

echipa Herbalife

Herbalife Ltd (abreviere: HLF) este o companie internaţională din domeniul nutriţiei care comercializează produse pentru controlul greutăţii, suplimente nutritive şi produse de îngrijire personală printr-un sistem de vânzări directe. Produsele Herbalife® sunt vândute în 90 de ţări prin intermediul unei reţele de peste 2.5 milioane distribuitori independenţi. Compania susţine Herbalife Family Foundation şi Programul Casa Herbalife în scopul îmbunătăţirii nutriţiei copiiilor din întreaga lume. Pentru mai multe informaţii legate de compania Herbalife®, puteţi accesa website-urile www.herbalife.com, www.herbalife.ro

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.