70% dintre copii mănâncă nesănătos din primul an de viață

Trei sferturi dintre copiii noștri mănâncă nesănătos chiar din primul an de viață. Aceasta concluzia studiului „Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor, grupa  de vârstă 1-24 ani [1], prezentat de către expertul INSMC, CS 1 Dr. Ecaterina Stativă. Alimentele nesănătoase, puțin nutritive, fac parte din dieta zilnică a 70% din copiii românilor, încă de la implinirea vârstei de 1 an.

Foto: Anna Shvets, pexels.com

Consumul alimentelor ce prezintă risc pentru sănătate face parte din practica alimentară curentă a copiilor încă din primii ani de viață și doar 30% dintre aceștia consumă zilnic alimente din toate cele 7 grupe alimentare. Prevalența copiilor care consumă zilnic alimente cu un risc ridicat sau cel puțin o dată pe săptămână crește odată cu vârsta, pornind de la 1-4 ani și atingând maximul la pubertate. O treime dintre copii consumă zilnic alimente grase sau dulciuri și alimente sărate, din comerț, iar 28% dintre aceștia sunt consumatori ai tuturor alimentelor  riscante studiate.

„Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar” este un eveniment găzduit de Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților și organizat de către Asociația SAMAS și compania Danone, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Colegiul Dieteticienilor din România. Participanții la acesta au discutat soluțiile pentru creșterea nivelului de educației nutriționale la nivel național cu scopul reducerii prevalenţei obezităţii în rândul copiilor din România.

Foto: Anastasia Shuraeva, pexels.com

În contextul în care, în România, 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate [2], realizarea de politici publice și parteneriatul public-privat în educația pentru sănătate sunt esențiale. Un exemplu de bune practici este programul Sănătos de mic, inițiat de către Asociația SAMAS și compania Danone, care își propune îmbunătățirea stării de nutriție și sănătate pe termen lung. Cum? Printr-un program național de educație, care se adresează personalului din grădinițe, copiilor și părinților.

„Putem afirma fără greșeală că înregistrăm o adevărată epidemie de obezitate și din această cauză trebuie să acționăm rapid și decisiv în lupta cu această boală. Nu cred ca ne mai permitem să așteptăm! Ca medic, am vazut cum această boală are consecințe negative asupra calității vieții. Obezitatea duce la boli cardiovasculare, hipertensiune, boli endocrine, uneori cancer. Schimbarea comportamentală este esențială în combaterea obezității, iar rezultatele le vom obține prin educație a copiilor și părinților dar și prin activități practice de la cele mai fragede vârste”, a declarat  prof.dr. Carmen Orban, consilier pe probleme de sănătate la Cancelaria Prim-ministrului.

„Cunoscând aceste date care poziționează România în topul țărilor europene cu cei mai mulți copii supraponderali, noi, la Ministerul Familiei, alături de celalalte ministere lucrăm la adoptarea de măsuri care să servească familiei astfel încât să aibă un coș alimentar sănătos și local. La nivel de prevenție și educație a părinților și copiilor să nu uităm de banii europeni, peste 4 miliarde de lei pe care îi putem accesa,” a insistat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Cu ocazia evenimentului s-au prezentat și modificările Ordinului 1563/2008 – Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți. Acestea au fost inițiate de către Asociația SAMAS și Colegiul Dieteticienilor din România, recomandările de actualizare fiind analizate si agreate împreună cu specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Comisiei de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din Ministerul Sănătății, specialiști în Medicina Școlară din cadrul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Municipiul Bucuresti.

„Ne bucurăm că am reușit să actualizăm recomandările Ordinului 1563 din 2008 aliniindu-le noilor norme europene privind nutriția copiilor. Nutriția este o știință în continuă dezvoltare, iar ghidurile naționale și recomandările oficiale trebuie actualizate periodic, pentru a ține cont de rezultatele celor mai recente studii științifice. Actualizarea după 16 ani a Ordinului 1563 se impunea, pentru a elimina discrepanțele semnificative legate de necesarul caloric pentru copii, necesarul de proteine sau stabilirea porțiilor. Noile recomandări ale Ordinului 1563 constituie un instrument prețios în realizarea de meniuri mai sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar” – Dr. Diana Voican, medic pediatru și director medical al programului Sănătos de mic dezvoltat de către Asociația SAMAS.

Problema obezității infantile din România a fost prezentată de către Prof. Univ. Dr. Mihai Craiu, iar ideea introducerii educației nutriționale în curriculumul școlar a fost dezbătută pornind de la Manualul de 10 lecții despre nutriția sănătoasă din cadrul programului Sănătos de mic, dezvoltat de către Prof. Dr. Georgeta Iordache, consilier în educația timpurie, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și Conf. Dr. Laura Ciolan, Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

[1] „Consolidarea Rețelei Naționale de furnizori de servicii medicale primare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, copii și adulți (inclusiv populația vulnerabilă)” finanțat în cadrul Programului -”Provocări în sănătatea publică la nivel european” prin Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021 de către Operatorul de program, Ministerul Sănătății, parteneri Institutul Național de Sănătate Publică, Norwegian Institute of Public Health, Helsedirektoratet, World Health Organization, Iceland Liechtenstein Norway Grants.

[2] Centrul Național de Statistică în Sănătate Publică, Institutul Național de Sănătate Publică, 2023

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul prevenției și educației pentru sănătate. Dezvoltăm programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.

Cele 2 mari programe ale Asociației SAMAS sunt: Educație Perinatală pentru părinți în primele 1000 de zile ale copiilor și Sănătos de mic – programul național de educație nutrițională pentru preșcolari.

Prin programul de Educație perinatală am dezvoltat o comunitate de 2500 de specialiști din rândul moașelor, medicilor, asistenților medicali și comunitari, care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară în comunități, maternități, online sau la centrele SAMAS.

Sănătos de mic, inițiat în 2017, continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viață. Formăm cadre didactice și medicale în nutriția sănătoasă a copiilor, susținem ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți, avem lecții de nutriție sănătoasă pentru copii.

Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

www.asociatiasamas.ro, www.maternopedia.ro www.cursuripentruparinti.rowww.sanatosdemic.ro, www.cutiabebelusului.ro

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.