Un studiu realizat de specialiștii germani relevă faptul că oxitocina „îi ține” pe bărbații îndrăgostiți „legați” de iubitele lor și departe de celelalte femei atrăgătoare, determinându-i să le rămână fideli femeilor alături de care trăiesc.
În studiul citat de revista “The Journal of Neuroscience”, unii dintre bărbați au primit spray-uri nazale cu oxitocină, iar ceilalți au primit doze care nu conțineau substanță. Cei care nu au luat oxitocina au aratat un comportament interesat față de femei atrăgătoare fizic, în timp ce grupul care a luat oxitocină a rămas indiferenți la apropierea de acestea. Rezultatul studiului arată că oxitocina poate fi considerat hormonul care promovează fidelitatea. Oxitocina este responsabilă și de relația strânsă între mamă și copil, spune dr Rene Hurlemann, de la Universitatea din Bonn. De asemenea, ea poate crește încrederea oamenilor și reduce conflictele între parteneri. Până acum nu exista o dovada a faptului că oxitocina ajută la menținerea unei relații. În funcție de mecanismul prin care creierul răspunde la stimularea acestui hormon, el va putea fi folosit în tratamentul unor boli psihice, precum shizofrenia și autismul.
Dependența
Gândul la persoana iubită – în special în relațiile de dată recentă – declanșează eliberarea unui neurotransmițător numit dopamină (supranumit hormonul plăcerii) care acționează centrii plăcerii din creier. Acest mecanism este asemănător efectului administrării de narcotice și are potențial crescut de dependență. În același timp, un creier îndrăgostit înregistrează creșteri ale hormonului norepinefrină, care ridică pulsul și tensiunea arterială, caracteristice persoanelor care folosesc stimulante puternice, de tipul metamfetaminelor.
Obsesia
În creierul persoanei îndrăgostite scade serotonina. Aceasta este un neurotransmițător responsabil de simțul controlului. Ne apără de anxietățile determinate de incertitudine și instabilitate. Când serotonina scade, pierdem și simțul controlului, astfel că devenim obsedați de lucrurile care ne tulbură certitudinile și stabilitatea, cum este cazul iubirii, prima ținta a obsesiei. Este și motivul pentru care sintagma ”îndrăgostit nebunește” este adevărată, la propriu. Activitatea cortexului prefrontal – centrul gândirii logice – scade atunci când suntem îndrăgostiți. La fel și activitatea amigdalei, o componentă din creier cu rol cheie în mecanismul de reacție la frică, denumită ”luptă sau fugi”. Rezultatul? Îndrăgostitul e dispus să-și asume riscuri, chiar și unele pe care în mod normal nu și le-ar asuma.
Iubirea și dorința pot coexista, nu neapărat pentru aceeași persoană
Poate părea curios, dar dragostea și dorința sexuală activează zone distincte în creier. Amândouă au cam același efect, dau dependență și afectează zone similare din creier, dar suficient de diferite pentru a le permite să acționeze simultan, chiar dacă nu pentru aceeași persoană – adică te poți îndrăgosti de cineva și dori pe altcineva. Pe termen lung, aceste diferențe sunt și mai mari. De exemplu, creierele persoanelor aflate în relații de lungă durată arată o creștere a activității unei zone din creier bogate în receptori de oxitocină și vasopresină, hormoni care mediază atașamentul și legăturile pe termen lung.
Ei se îndrăgostesc de ceea ce văd, ele nu uită nimic
Creierul bărbatului îndrăgostit prezintă activitate mai mare în cortexul vizual decât în cazul femeilor. Se știe că bărbații sunt mai susceptibili la stimulare vizuală decât femeile, în general. În schimb, femeile îndrăgostite au o mai mare activitate în hipocampus – zona din creier asociată memoriei. Luând în calcul că, la femei, hipocampusul ocupă o zonă mai mare în creier decât în cazul bărbaților, avem și răspunsul la întrebarea: „de ce femeile își amintesc fiecare detaliu și mult mai multe lucruri legate de relație decât partenerii lor?”
Contactul vizual declanșează magia
Nou născuții și îndrăgostiții au ceva în comun: contactul vizual este cel mai important element pentru conexiunea emoțională. Așadar, „ochi în ochi” nu e doar o noțiune romantică, ci o realitate biologică. Întâlnirea privirii însoțită de zâmbet este combinația explozivă. Numai sunetul vocii celuilalt este la fel de stimulant ca întâlnirea privirii, deși vine în urma acesteia. Vocea noastră poartă mai multă informație decât ne imaginăm, reușind să faciliteze conexiunea emițională, atunci când lipsește privirea.
Femeile și bărbații pot fi doar prieteni… cred femeile
Cercetările sugerează că bărbații nu se dau în vânt după relațiile platonice și cel mai adesea vor mai mult decât o prietenie. Femeile, de cealaltă parte, sunt perfect în stare să deosebească o prietenie de o relație romantică și să le trateze ca atare. Așadar, la întrebarea „pot bărbații și femeile să fie doar prieteni?”, bărbații și femeile răspund diferit…
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments