Cum ne alegem uleiul de măsline?

Stai la raftul cu uleiuri în supermarket și nu știi pe care dintre ele să-l pui în coș? Apuci o sticlă și o studiezi, gândindu-te dacă e mai potrivit pentru gătit sau salată? Care e cel mai bun ulei de măsline – din Italia, Grecia, Spania sau Portugalia? 40 lei pentru un litru e mult?

uleiul de măsline

Experții spun că alegerea unui ulei de măsline extravirgin ține de preferințele personale. Iar ca să afli ce vrei, trebuie să experimentezi. Încearcă suficiente branduri cât să îți dai seama de diferență – fiecare are savoarea lui, gradul de aciditate, gustul picant sau ierbos, aroma mai puternică sau blândă. Alegerea ține de fiecare. Caută sticlele opace, pentru că uleiul de măsline își pierde proprietățile când este mult timp expus la lumină. Citește eticheta și verifică țara de origine, data recoltării și calitatea de extravirgin.

Oamenilor le place să compare uleiul de măsline cu vinul, dar între ele există o mare diferență: uleiul de măsline nu devine mai bun cu timpul, ci dimpotrivă. Nancy Harmon Jenkins, autoarea cărții Virgin Territory: Exploring the World of Olive Oil, spune că uleiul de măsline se păstrează în jur de 18 luni. După această dată, își pierde calitățile. Dacă îți este teamă că uleiul este vechi sau rânced, miroase-l! Imposibil să nu-ți dai seama că nu e bun. Unii autori spun că „uleiurile râncede miros ca urina de șoareci”. Eu spun că emană doar unul neplăcut. Cum nu poți să-l miroși dacă nu-i scoți dopul, verifică-i cu atenție data de fabricație/expirare și alege unul cât mai proaspăt.

New York Magazine are o listă de 14 recomandări de branduri de ulei de măsline, pentru diverse ocazii, adunate de la chefi, importatori și bloggeri de mâncare. Al doilea în listă, brandul Monini, care se găsește și la noi.

Pentru salate și mâncare, deopotrivă

Erin Shambura, proprietarul unui restaurant (Fausto) din Brooklyn, recomandă Monini ExtraVirgin Olive Oil pentru utilizare zilnică. Are o aromă fructată, ierboasă, și poate fi folosit atât pentru salate, cât și pentru gătit carne, legume și la sosuri. Pentru restul recomandărilor, consultați articolul din nymag.com

Pentru maioneză și preparate „delicate”

Multă lume întreabă – dar la maioneză ce ulei pun? Că uleiul de măsline puternic aromat dă maionezei un gust amărui, neplăcut. O variantă ar fi Monini Delicato, un ulei de măsline extravirgin cu aromă delicată, cum îi spune și numele. Acesta ar fi alegerea celor care nu sunt obișnuiți cu gustul și mirosul pronunțat al uleiului de măsline. În bucătărie, Delicato reprezintă un dresing versatil, care nu schimbă gustul și aroma preparatelor, îmbogățindu-le discret: sosuri, supe, salate. Are un parfum fructat-ierbos, ușor migdalat, mai puțin acid (are aciditate 0,4%, adică jumătate din limita maximă legal admisă la uleiul de măsline extravirgin)

Mai multe pe www.monini.ro și www.facebook.com/MoniniRomania

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.