Ce nu ne spune nimeni despre cuptorul cu microunde

Unii susțin că mâncarea gătită sau încălzită la microunde are potențial cancerigen, alții că e doar „devitalizată” și astfel improprie consumului. Știm că prepararea la microunde nu e prea grozavă, dar cât de rea poate fi? Ce nu ne spune nimeni despre cuptorul cu microunde?

Cel mai bine vândut cuptor cu microunde Panasonic NN-SN651B 1.2 cu.ft Genius Sensor Microwave, foto: http://www.strongestinworld.com/best-selling-microwave-oven-brands/

În cartea „Revoluție în bucătărie, reînvață să gătești sănătos”, biologul prof dr Gh Mencinicopschi scrie despre cuptorul cu microunde: Datorită transformărilor nenaturale ale alimentelor în cuptorul cu microunde ar fi de dorit să renunțați la „serviciile” lui.

Un sfat laconic, din care nu înțeleg de ce „ar fi de dorit să renunțăm la serviciile lui”. Ce este de fapt cuptorul cu microunde și cum încălzește mâncarea?

Încălzire prin bombardare electromagnetică

Cuptoarele cu microunde folosesc o tehnologie prin care hrana este bombardată cu unde electromagnetice. Microundele sunt particule electromagnetice care se deplasează cu viteza luminii. Magnetronul din cuptor produce radiație electromagnetică, iar aceasta schimbă polaritatea particulelor cu care vine în contact, de milioane de ori pe secundă, până când moleculele polarizate ajung să aibă aceeași frecvență de radiație. Fricțiunea rezultată între particule produce căldură și duce la „izomerie de structură”, respectiv deteriorări structurale în compoziția moleculară a hranei.

Efectele microundelor asupra hranei

Biologul elvețian Hans Hertel a demarat un studiu care să identifice efectele microundelor asupra mâncării. Timp de 8 săptămâni, 8 persoane participante la studiu au mâncat alimente nepreparate termic, mâncare gătită la foc și gătită la microunde. După fiecare masă li s-au făcut teste de sânge. Acestea au descoperit că hrana preparată la microunde duce la schimbări chimice semnificative în compoziția sângelui. „Nu există nici un atom, moleculă sau celulă al vreunui sistem organic în stare să reziste la violența acestei forțe distructive, nici măcar la câmpuri de joasă energie de câțiva miliwați… Încălzirea se face prin ruperea și deformarea forțată a structurilor moleculare, motiv pentru care mâncarea își pierde calitățile nutritive”, spune Hertel.

Un alt studiu (derulat la Stanford University) a investigat efectul cuptorului cu micronde asupra laptelui de sân a ajuns la concluzia că încălzirea laptelui de mamă în cuptorul cu microunde, chiar și la o treaptă foarte joasă, distruge mare parte din calitățile laptelui și capacitățile lui imunostimulatoare.

În 1991, o pacientă din Oklahoma a decedat în urma unei transfuzii cu sânge încălzit în cuptorul cu microunde, familia a dat în judecată spitalul.

Efectele consumului uman de hrană preparată/încălzită la microunde:

  • Posibile alterări în funcționarea creierului din cauza „scurt-circuitării” impulsurilor electrice care au loc în creier
  • Hrana pregătită astfel are un conținut redus de minerale, vitamine și substanțe nutritive, ceea ce o face inutilă consumului uman
  • Creșterea riscului apariției de tumori digestive (stomac, colon)
  • Apariția deficiențelor imunitare din cauza modificărilor apărute în sistemul limfatic
  • Aminoacizii din cerealele preparate la micounde devin cancerigeni
  • Glucozaminele din fructele congelate încălzite la microunde devin substanțe cu potențial carcinogen
  • Expuneri oricât de scurte la microunde ale legumelor proaspete, gătite sau congelate convertesc alcaloizii acestora în carcinogeni.

Din studiul comparativ între mâncarea preparată prin mijloace tradiționale și cea în cuptorul cu microunde, publicată de Raum&Zelt în 1992, aflăm că apariția unor molecule „nenaturale” este inevitabilă la microunde. S-a observat că aminoacizii suferă schimbări izomerice cu apariția de forme toxice sub impactul microundelor din cuptoare. Un studiu pe termen scurt a găsit schimbări importante în sângele consumatorilor de lapte și legume încălzite la microunde. Au scăzut nivelurile hemoglobinei și al limfocitelor, crescând în schimb colesterolul.

În concluzie, mâncarea gătită la microunde poate duce la cancer și alte boli. Microundele distrug calitățile nutritive ale hranei și o fac periculoasă pentru sănătate.

Surse:

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.