Gemenii identici cu probleme prenatale pot fi salvați prin chirurgie fetală

Pe 7 și 8 decembrie sărbătorim internațional gemenii identici care au supraviețuit prin chirurgie fetală problemelor de dezvoltare intrauterină. Intervențiile de acest tip realizate în ultimii 20 de ani au ajutat mulți gemeni identici să se nască sănătoși și ulterior să ducă o viață normală. Despre complicațiile sarcinilor cu gemeni identici și cum pot fi rezolvate intrauterin ne vorbește dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală.

Karen Warfel from Pixabay

Aproximativ 1 din 100 de sarcini din România este multiplă. O treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici. Gemenii  identici apar atunci când un singur ovul este fertilizat și ulterior se împarte în 2, având ca rezultat gemeni identici, de același sex. În cazul gemenilor neidentici, două ovule diferite sunt fertilizate și ulterior implantate în uter.

Sarcinile monocoriale (cu gemeni identici) apar spontan la 1 din 250 de femei, 1 din 3 sarcini cu gemeni fiind de acest tip. Vârsta crescută a femeilor care devin mame și fertilizarea au drept consecință creșterea numărului sarcinilor de acest tip. Astfel, sarcinile monocoriale apar în 1 din 50 de fertilizări in vitro, precum și 1 din 25 de stimulări ovariene.

Gravidele cu sarcini multiple prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații precum preeclampsia, diabetul gestațional, colestaza de sarcină (mâncărime severă la nivelul membrelor). Sarcinile multiple pot prezenta complicații fetale, printre cele mai frecvente numărându-se nașterea prematură, restricția de creștere, sindromul transfuzor transfuzat sau secvența anemie policitemie.

În cazul gemenilor identici, riscul de mortalitate până la 24 de săptămâni este de 6 ori mai mare comparativ cu al gemenilor neidentici, gemenii identici prezentând cu 50% mai multe
anomalii cromozomiale comparativ cu sarcinile singulare.
Sindromul transfuzor-transfuzat și secvența-anemie policitemie sunt două cauze majore de pierdere a sarcinilor, ambele afecțiuni apărând exclusiv în cazul sarcinilor monocoriale.

Gemenii identici prezintă aceeași placentă, iar la nivelul acesteia există vase care comunică între ele, de la un făt la altul. La nivelul acestor vase există, în mod normal, un transfer balansat de sânge. În aproximativ 15% dintre cazuri, transferul este nebalansat, ceea ce duce la apariția sindromului transfuzor transfuzat. Acesta este diagnosticat în săptămânile 16 -26 de sarcină. Afecțiunea înseamnă că unul dintre feți este supraîncărcat circulator, de aceea poate dezvolta probleme cardiace și ulterior se poate opri din evoluție. Celălalt făt se poate opri și el din evoluție sau, în peste 80% dintre cazuri, există riscul de a dezvolta complicații neurologice severe.
În cazul în care nu este tratat, acest sindrom prezintă o mortalitate de 90%.

Ablația laser a anastomozelor vasculare pe cale fetoscopică presupune intrarea în cavitatea amniotică sub ghidaj ecografic cu o cameră mică, ce măsoară câțiva milimetri, identificarea acestor vase, colagularea vaselor comunicante și separarea celor două placente.
Este o procedură medicală de succes, care presupune o rată de supraviețuire de 50-75% pentru ambii feți, 15-25% pentru un singur făt, iar în 15-25% dintre cazuri niciunul dintre gemeni nu supraviețuiește.

5% dintre gemenii identici prezintă o altă complicație denumită Secvența anemie policitemie. Între cei doi feți are loc doar un transfer de globule roșii, astfel unul dintre feți fiind policitemic (adică prezintă multe globle roșii), iar celălat este anemic. Și în acest caz se intervine prin ablația laser a anastomozelor vasculare.
Consider esențial ca viitoarele mame cu gemeni identici să facă controale medicale mai frecvente (adică din două în două săptămâni). De asemenea, este important să știe că terapia fetală se face doar atunci când unul dintre feți este în pericol de a se opri din evoluție. Procedurile de terapie fetală, deși minim invazive, pot implica anumite riscuri precum riscul de naștere prematură, de infecție sau riscul de a se opri din evoluție a unuia / ambilor feți.

Intervențiile fetale efectuate în ultimii 20 de ani au ajutat mulți gemeni identici să se nască sănătoși și ulterior să ducă o viață normală. Tocmai din acest motiv pe 7 și 8 decembrie celebrăm la nivel global gemenii identici care au supraviețuit acestor probleme, cu ajutorul chirurgiei fetale.

Este important ca sarcina multiplă să fie urmărită și de un specialist în medicină materno-fetală. Recomand ca viitoarele mame aflate într-o astfel de situație să consulte și un specialist în medicină materno-fetală și să facă toate controalele medicale la termenele
stabilite.

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.