O treime dintre pacientele care vin la ginecolog prezintă patologii asociate

Prima clinică de menopauză din România marchează doi ani de la lansare. Cu acestă ocazie a realizat o analiză a celor mai frecvente probleme cu care se confruntă pacientele.

clinica de menopauza

Pandemia a făcut ca multe femei să neglijeze starea de sănătate și să amâne vizitele de rutină la medic, mai ales în timpul valurilor pandemice. Amânarea repetată poate avea însă efecte negative asupra sănătății.

După 55 de ani, când are loc stabilizarea menopauzei, femeile nu mai au nevoie de ajutor în strictă relație cu menopauza, întrucât se stabilizează hormonal. Dar riscul de cancer si alte patologii grave crește odată cu înaintarea în vârstă, în contextul deprivării hormonale specifice acestei perioade, ceea ce face controalele de rutină absolut necesare pentru depistarea precoce a acestora.

Conform specialiștilor Mediplus, o treime dintre pacientele care au venit de la debutul pandemiei au patologii asociate.

Adresabilitatea către prima Clinică de Menopauză din România a crescut, însă în egală măsură și procentul pacientelor care au o patologie medie spre gravă. Tumorile benigne de uter și ovar, tumorile maligne de endometru și sân sunt printre cele mai frecvente afecțini. Peste 50% dintre pacientele pe care le operez și care au nevoie de intervenție chirurgicală vin din clinica de menopauză. Peste 10% au patologie ginecologică separată care necesită interventii, de exemplu histeroscopie, fibroame”, explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Printre alte afecțiuni frecvent întâlnite la pacientele care ajung la clinica de menopuză se numără tulburările de statică genitală și incontinență la efort, infecțiile urinare, patologie endocrină asociată (hipertiroidie sau alte afecțiuni), diabet și obezitate, patologie cardiovasculară (în special hipertensiune). Lipsa efectului protectiv al estrogenului face ca femeile la menopauză să fie mult mai predispuse la complicații în cazul unei infectii cu Sars-Cov2, un motiv în plus pentru care vaccinarea este recomadată pentru femeile din această categorie.

Terapia PRP în sfera genitală

Pentru pacientele care intră la menopauză sau aflate în pre-menopauză, OMS recomandă suplimentarea hormonală în două situații: simptomele neuro-vegetative care alterează calitatea vieții și problemele din sfera uro-genitală. Nu întotdeauna însă aceasta rezolvă a doua categorie de probleme; de aceea, Clinica de Menopauză lansează o serie de tehnici de ultimă generație.

Una dintre cele mai noi și de succes forme de terapie adjuvantă pentru problemele legate de menopauză și nu numai este terapia de rejuvenare a țesuturilor din sfera genitală cu plasmă (PRP). În această tehnică se înjectează, în diferite zone în funcție de patologie, propria plasmă bogată în plachete sangvine, stimulând procesele de reparare și regenerare a țesuturilor, prin activarea celulelor stem.

„Exitstă o serie de patologii ginecologice, prezente la femeile de toate vârstele, pentru care aceast gen de terapie este foarte eficientă. De asemenea, ginecologia reconstructivă foloseste cu succes această tehnică pentru tratamentul cicatricilor sau reglarea florei vaginale. Pentru femeile aflate la menopauză acesastă tehnică ameliorează în special efectele sindomului uro-genital”, spune dr. Vasilika Gero, medic ginecolog specializat în terapia PRP.

Aveastă procedură are o serie de indicații medicale precum candidoză recurentă, tratamentul atrofiei vaginale, tratamentul incontinenței urinare de grad mic și a cisitelor recidivante, tratamentul distrofiilor vulvare în stadii incipiente, tratamentul ectopiei colului uterin (inflamație, rană diagnosticată, etc), îmbunătățirea calității endometrului (mai ales pentru FIV). În același timp, efectele acestor intervenții contribuie mult la îmbunătățirea vieții sexuale afectată de menopauză și la eliminarea disconfortului legat de atrofia vaginală.

Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. Dacă în 1998 erau în evidență 477 de milioane de femei la post-menopauză, se estimează că în 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauză, la nivel global. În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani), deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor – obezitate, fumat, sedentarism.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.