Histeroscopia – de la spital la cabinetul medical

Histeroscopia operativă/ de diagnostic reprezintă un progres imens, care alături de ecografia transvaginală a resetat practica ginecologică, oferind medicului și pacientelor posibilitatea unui diagnostic mai bun și al unui tratament eficient al afecțiunilor. Vestea bună este că această procedură realizată de obicei în spital, poate fi aplicată acum și cabinetul ginecologic – vezi cine are nevoie de ea și cum poate fi făcută.

histeroscopie acum si in cabinetul medicului

Cine are nevoie de histersocopie? Toate femeile care suferă de tulburări de sângerare în premenopauză, precum și cele care intră în programe de reproducere asistată.

Ce este histeroscopia?

Procedura presupune accesul transcervical pentru vizualizarea cavității uterine în diverse pataologii intrauterine, dar, în același timp servește și ca metodă de intervenție chirurgicală.

Histeroscopia de cabinet este o procedură simplă, minim invazivă, care durează în medie 15 minute și se face fără dilatația canalului cervical. Se poate face prin analgo-sedare, iar în timpul acestei proceduri se pot face și mici intervenții.

Cine are nevoie de ea și cum se poate face în cabinet

În contextul pandemiei de Covid-19, histeroscopia de cabinet a devenit o procedură din ce în ce mai folosită, mai ales de către pacientele care nu doresc să se interneze într-un spital.

Histeroscopia este una dintre cele mai folosite proceduri, majoritatea pacientelor care au tulburări de sângerare necesită o astfel de intervenție. Menstrele neregulate sunt specifice premenopauzei, cauza fiind scăderea producției de estrogen, însă situații precum menstre cu o durată mai mică de 21 de zile, sângerare masivă sau care se întinde pe o perioadă mai lungă de șapte zile, impun vizita la medicul ginecolog.

Tulburările de sângerare sunt frecvente în această etapă și apar peste jumătate dintre pacientele aflate în acest stadiu. De multe ori, în spatele lor se pot ascunde anomalii, tumori, polipi, fibroame în interiorul sau în vecinătatea cavității uterului. Acestea pot fi diagnosticate ușor cu ajutorul histeroscopiei de cabinet. Există posibilitatea de a rezolva o parte din aceste situații și în orice caz de a recolta probe pentru biopsie.” explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog Mediplus Clinic.

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creșterea frecvenței patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). Din acest motiv histeroscopia operativă de cabinet este foarte importantă și recomandată.

De asemenea, histeroscopia diagnostică este recomandată și pacientelor care suferă de infertilitate, în cazul cărora este nevoie de examinarea cavității uterine.

Toate pacientele care intră în programe de reproducere asistată au nevoie de cel puțin o histeroscopie de diagnostic. Această procedură se folosește pentru vizualizarea și stabilirea integrității cavității uterine unde va avea loc implantarea sarcinii, dar și pentru aprecierea capătului distal al trompelor uterine”, spune dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog Mediplus Clinic.

În cadrul Mediplus, histeroscopia este o procedură folosită pentru diagnostic și tratament și în cazul lipsei sângerării provocată de sinechiile uterine (atunci când pereții cavității uterine sunt lipiți).

De asemenea, histeroscopia se folosește pentru tumori intracavitare sau aflate în proximitatea uterului, pentru paciente de orice vârstă. Orice suspiciune de tumoră la nivelul cavității uterine reprezintă o urgență. Acest lucru poate fi aflat prin histeroscopie cu biopsie la nivelul endometrului. Anterior histeroscopiei, uneori și actual, se practică doar chiuretaj biopsic.

O serie de malformații uterine se pot trata histeroscopic (rezecțiile de sept uterin, complet sau incomplet).

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.