Idiotul de serviciu și istoria secretă a primei mari minciuni sovietice

Scriitorul britanic John Sweeney, jurnalist de investigație și autor a 4 romane și 8 cărți documentare, a aprofundat tema idiotului util în cel mai nou thriller al său, „The Useful Idiot”, un roman electrizant despre știrile false lansate de Moscova în 1933. La noi, cartea se numește „Idiotul de serviciu” și este proaspăt ieșită de sub tiparul editurii RAO.

Toată lumea a auzit de idiotul util. Este sintagma prin care definim o persoană care susține o cauză oarecare fără a-i înțelege pe deplin obiectivele, făcându-se astfel utilă promotorilor cauzei. Se spune ca termenul a aparut pentru prima data la  V Lenin (fără ca acest fapt să fie dovedit) și folosit în perioada războiului rece pentru a-i descrie pe cei care făceau propagandă comunistă fără a fi comuniști și fără să înțeleagă manipularea la care erau supuși.

IDIOTUL DE SERVICIU de JOHN SWEENEY

Idiotul de serviciu este istoria secretă a primei mari minciuni sovietice, transpusă într-o poveste senzațională, un „thriller înfricoșător de inteligent”, cum îl caracterizează scriitorul Robert Dinsdale. Dacă vă plac Ken Follett, John le Carré sau Kate Atkinson, veți fi fascinați și de acest nou roman.

În 1932, Gareth Jones, un tânăr reporter galez, soseşte în Moscova, încântat să vadă singur cum Iosif Stalin făureşte o nouă civilizaţie. Aici întâlneşte jurnalişti americani şi britanici care aclamă marele experiment al lui Stalin, dar când Jones vede oameni care mor de foame în Ucraina, credinţa sa în revoluţia sovietică este spulberată. Este momentul în care trebuie să decidă dacă va raporta adevărul sau va deveni doar un alt idiot de serviciu, spunând doar ceea ce permite poliţia secretă comunistă. Ştie însă că viaţa îi va fi în pericol dacă doar se va bănui că îl sfidează pe Stalin. Când femeia pe care o iubeşte este suspectată de poliţia secretă, tot ceea ce Jones preţuieşte este în pericol. Poate el să dezvăluie lumii adevărul teribil despre foametea din Ucraina sau va fi redus la tăcere pentru totdeauna?

John Sweeney este jurnalist premiat, timp de 17 ani reporter BBC la emisiunile Panorama şi Newsnight. A publicat unsprezece cărţi, între care trei romane: bestsellerul Elephant Moon, care a avut un tiraj de 200 000 de exemplare şi două thrillere politice, Cold şi Road.

Prima sa carte non-ficţiune a fost în 1991, The Life And Evil Times of Nicolae Ceausescu. A scris despre războiul din Irak, iar în 2012 despre regimul din Belarus în Big Daddy – Lukashenka, The Tyrant of Belarus. Tot non-ficțiuni sunt și  Murder on the Malta ExpressWho Killed Daphne Caruana Galizia?, documentar despre asasinarea marii jurnaliste de investigaţii din Malta, Daphne Caruana Galizia. A mai scris o analiză a Bisericii Scientologice, The Church of Fear – Inside the Weird World of Scientology, şi o relatare a perioadei pe care a petrecut-o sub acoperire în Coreea de Nord, North Korea Undercover.

Cea mai recentă aventură a sa se află în lumea podcast-urilor. Seria Hunting Ghislaine, produsă de LBC și Chalk & Blade, a ajuns numărul unu la Apple UK, cu aproape 5 milioane de încărcări. Celălalt podcast despre care se vorbește este Taking On Putin, realizat de John Sweeney în timp ce era la Kiev, iar armata rusă la doar câțiva kilometri distanță.

Pe twitter îl găsiți @johnsweeneyroar, unde are 240000 de urmăritori.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.