Mucenicii – cum păstrăm tradiția și deliciul cu minim efort

Băneasa păstrează tradiția și ne oferă Mucenicii Băneasa, mucenici muntenești. Aluatul din care se fac muncenicii muntenești tradiționali este un aluat simplu (de post) obținut din făină bine cernută, apă călduță și sare. În dimineața de 9 martie se pun la fiert într-o zeamă din apă, un vârf de linguriță de sare, puțin zahăr sau miere, scorțișoară și vanilie. Mai întâi, se pune la fiert apa cu sarea, după care se adaugă zahărul, scorțișoara și vanilia și abia atunci când mucenicii încep să fiarbă se adaugă și coaja rasă de la o lămâie și o portocală. Mucenicii sunt fierți atunci când încep să se ridice la suprafață, dar este recomandat să respectăm timpul de fierbere indicat pe pachet. Mucenicii nu trebuie să fiarbă prea mult, ci să rămână al dente, deoarece vor sta în lichidul fierbinte si vor continua să se gătească. Se servesc cu miez de nucă mărunțită  din belșug și cu pudră de scorțișoară, opțional se adaugă rom sau esență de rom.

mucenici baneasa

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici coincide cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii. În această zi se trece la curățenia de primăvară a gospodăriei.  In credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, ultimele zile capricioase ale iernii lasând loc zilelor moșilor, zile calde de primăvară. Ziua Mucenicilor, dincolo de tradiții și obiceiuri, este o zi a curățeniei sufletești, noi prietenii se leagă și sărbătorim primăvara. A rămas frumosul obicei ca, de 9 Martie, să pregătim mucenicii – un preparat culinar delicios, un desert foarte apreciat.

Poftă bună!

www.pastebaneasa.ro

www.facebook.com/pastebaneasa

www.instagram.com/paste.baneasa

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.