Octombrie a fost dintotdeauna despre Ziua Recoltei, culesul strugurilor și sărbătoarea roadelor pământului. Era firesc să o dedicăm vegetarienilor. Vegetalele devin dieta exclusivă a tot mai multor oameni de pretutindeni și o parte tot mai apreciată a meniului nostru zilnic. Alimentele și nutriția pe bază de plante naturale, organice și prietenoase cu mediul înconjurător se află în topul preferințelor.
O dietă bazată pe plante descrie mai degrabă o abordare a alimentației, decât aplicarea unei etichete – este un tip de nutriție în care se pune accentul pe alimente vegetale sub formă de fructe și legume colorate, leguminoase și cereale integrale.
Susan Bowerman, Senior Director Educație și Instruire Nutrițională la nivel mondial în cadrul companiei Herbalife Nutrition, subliniază faptul că alimentele de origine vegetală sunt bogate în nutrienți, ceea ce înseamnă că furnizează o abundență de nutrienți în raport cu valoarea lor calorică. „Fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale sunt surse extraordinare de vitamine, minerale și fitonutrienți, iar acestea sunt în mod natural lipsite de colesterol. Cele mai multe dintre ele conțin și o cantitate suficientă de fibre, contribuind la senzația de sațietate și buna funcționare a sistemului digestiv. Atunci când includeți în alimentație cât mai multe dintre aceste alimente nutritive și hrănitoare, rămâne mai puțin loc în stomac pentru alimente mai puțin sănătoase”, atrage atenția Susan Bowerman.
Pentru a integra cât mai multe alimente pe bază de plante în dietă, Susan Bowerman prezintă care sunt principalele surse de proteine, carbohidrați și grăsimi din lumea vegetală. Deoarece unele alimente furnizează mai mult de un macronutrient, acestea sunt menționate în mai multe categorii.
Proteine pe bază de plante
Principalele surse de proteine vegetale sunt soia, fasolea, mazărea și lintea, dar și cerealele integrale își aduc contribuția. Este posibil să vă gândiți la cerealele integrale ca fiind mai mult carbohidrați decât proteine, și este adevărat – majoritatea cerealelor au mai multe calorii din carbohidrați decât calorii din proteine. Dar sunt incluse aici pentru că cerealele integrale contribuie cu aminoacizi esențiali importanți în alimentație. Cei mai mulți vegani știu că, pentru a obține un supliment complet de aminoacizi esențiali (elementele constitutive ale proteinelor din organism), este important să se consume atât leguminoase (fasole, mazăre, linte), cât și cereale integrale. Soia este una dintre puținele proteine vegetale complete, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur. Hebalife Nutrition* folosește proteina din soia în shake-urile proteice Herbalife® Formula 1 (rețete de shake-uri aici).
Alte proteine pe bază de plante
În timp ce majoritatea dietelor pe bază de plante pun accentul pe alimentele integrale, putem include aici și alte alimente vegetale care sunt derivate din aceste alimente integrale. Așadar, pe lângă leguminoase și cereale integrale (orez brun sau sălbatic, ovăz, quinoa, mei și altele asemenea), alte surse de proteine vegetale includ băutura vegetală de soia, brânza de soia, iaurtul de soia, tofu, tempeh și pulberile proteice obținute din surse vegetale, cum ar fi soia, mazăre, orez, cânepă, ovăz sau quinoa.
Carbohidrați pe bază de plante
Această categorie include fructele și legumele, precum și cerealele integrale. Fasolea, mazărea și lintea conțin, de asemenea, carbohidrați, dar sunt în primul rând o sursă de proteine. Aceste alimente integrale contribuie nu numai cu carbohidrați – sursa preferată de energie a organismului – dar sunt și surse excelente de fibre. În caz că vă întrebați, singura sursă naturală de carbohidrați de origine animală este laptele. Laptele conține în mod natural lactoză, care este un carbohidrat.
Grăsimi pe bază de plante
Acest grup include alimente integrale precum nucile, nucile de cocos, semințele, avocado și măslinele. Include, de asemenea, produse fabricate din aceste alimente, cum ar fi unt și uleiuri din nuci și semințe, ulei de avocado și ulei de măsline. Cu excepția nucii de cocos, grăsimile de origine vegetală sunt în principal grăsimi nesaturate și, în general, sunt considerate mai bune pentru sănătate decât grăsimile foarte saturate din alimentele de origine animală.
Când majoritatea oamenilor se gândesc la o dietă bazată pe plante, s-ar putea să se gândească doar la fructe și legume, dar și fasolea și cerealele contează. Ierburile aromatice și condimentele folosite pentru a oferi savoare alimentelor sunt, de asemenea, plante. Când adunați toate alimentele vegetale pe care le consumați într-o zi, este posibil să consumați deja mai multe alimente vegetale decât ați crezut.
Herbalife Nutrition a investit masiv în cercetare și dezvoltare pentru a crea produse cu proteine vegetale care pot oferi nutriția de care aveți nevoie. Peste 500.000 de teste pe an sunt efectuate pe produsele Herbalife Nutrition pentru a asigura o calitate superioară.
Herbalife Nutrition s-a angajat să realizeze 50 de milioane de acțiuni pozitive pentru a hrăni oamenii și planeta până la cea de-a 50-a aniversare în 2030.
*Produsele Herbalife Nutrition sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife care pot fi contactați accesând herbalife.ro
Despre Herbalife Nutrition
Herbalife Nutrition este o companie globală care a schimbat viața oamenilor oferind produse nutriționale excepționale și o oportunitate de afaceri dovedită pentru distribuitorii săi independenți încă din 1980. Compania oferă produse de înaltă calitate care au la bază studii științifice, vândute în peste 95 de țări de către distribuitori independenți. Aceștia oferă consiliere individuală și o abordare orientată spre comunitate, iar acest lucru îi inspiră pe clienți să adopte un stil de viață mai sănătos, mai activ. Prin angajamentul companiei de a hrăni oamenii, comunitățile și planeta, Herbalife Nutrition se angajează să realizeze 50 de milioane de impacte pozitive – acte tangibile de bine – până în 2030, la cea de-a 50-a aniversare a sa.
Pentru mai multe informații, vizitați IAmHerbalife.com.
- NO Breaker Bonding System, styling fără limite - October 9, 2024
- Ochii îți trădează vârsta. Ce zici de varianta cu 10 ani mai puțin? - October 4, 2024
- Ramses: Marele faraon al Egiptului, serial în premieră la Viasat History - October 4, 2024
Comments