Ora Pământului 2019 – de ce stingem lumina?

Sâmbătă, 30 martie 2019, în intervalul orar 20.30 – 21.30, stingeți lumina, dacă vreți să arătați că vă pasă! Ora Pământului reunește încă o dată milioane de oameni din întreaga lume care-și arată angajamentul față de Planetă. Cu această ocazie, echipa Observatorului astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad organizează observații astronomice în stradă, cu sprijinul Primăriei, care va opri iluminatul public în intervalul orar menționat.

Ora Pământului 2019 este un moment-cheie pentru oameni, companii, autorități să își folosească puterea pentru a face schimbări la nivel personal, dar și la nivel global, încât să protejeze natura de care depinde bunăstarea și dezvoltarea umanității.

Earth Hour a început în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney – Australia au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 7.000 de orașe din mai mult de 180 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu.

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar din anul 2013 şi oraşul Bârlad se alătură acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la observatorul astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”, care va organiza observaţii astronomice în stradă. Primăria Municipiului Bârlad susține această activitate, şi va solicita oprirea iluminatului public în data de 30 martie 2019, intervalul orar 20.30 – 21.30.

Ora pământului

Ora Pământului, Bârlad 2017. Tinerii marchează cu lumânărele pe trotuar, poziția stelelor în constelații; foto: Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Observaţiile astronomice din stradă vor avea loc sâmbătă 30 martie 2019, între orele 20.30 şi 21.30, în zona parcului „Victor Ion Popa” (la strada principală).

În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile, Ora Pământului se va aniversa la sediul observatorului astronomic (str. Republicii nr. 235), cu o prezentare despre impactul activităţilor umane asupra mediului înconjurător.

Website-ul oficial al campaniei în România: www.ora-pamantului.ro.

Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf al Planetariului și Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Județul Vaslui.

www.astrobarlad.wordpress.com

www.facebook.com/astrobarlad

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.