Primul parc de mesteceni amenajat în memoria celor dragi

Asociația Zi de Bine a inaugurat proiectul „Plantați în amintire”, primul parc de mesteceni amenajat în memoria celor dragi. Parcul se află în Lugoj, județul Timiș și se întinde pe o suprafață de 6.000 mp, pus la dispoziție de Primăria Lugoj, unde au fost plantați 100 de copaci. Fiecare copac plantat are atașat un cod QR care duce către poveștile celor pe care i-am pierdut. Poveștile pot fi citite aici.

La inaugurare au participat zeci de lugojeni dar și persoane din București, Brașov sau Prahova care au rezervat un copac, venite special pentru a prinde plăcuța memorială pe mesteacănul-poveste. Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank, au oferit 65.000 de euro pentru acest proiect.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine, continuă proiectul și anunță amenajarea a încă două astfel de parcuri în anul 2023, pentru care au semnat deja acordurile de parteneriat cu Primăria Sectorului 6 și Primăria Oradea. 

 „Plantați în amintire este un proiect la care visăm de mai bine de trei ani. Să-i vedem pe oameni îmbrățișându-și copacii sau așezându-se pur și simplu pe o bancă cu ochii la mestecenii-viață, a fost foarte emoționant și ne-a făcut să înțelegem încă o dată necesitatea unui astfel de proiect, care îmbină atât de frumos cel puțin trei elemente – doliul, mediul și comunitatea. Acesta este și motivul pentru care vom duce ideea mai departe și căutăm partenerii instituționali potriviți și sprijinul financiar necesar pentru a face, în următorii 10 ani, un astfel de parc în fiecare județ din țară”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Doliul, una dintre cele mai intime, mai profunde și mai dureroase experiențe umane, rămâne printre temele abordate de Asociația Zi de BINE, inclusiv prin întâlniri dedicate celor care au trecut printr-o astfel de traumă. Primul grup de suport va avea loc în 9 decembrie, între orele 18:00-20:00, la Centrul Comunitar Zi de BINE din Str. Uranus, nr. 150, et. 1, sector 5, București. Cei care doresc să participe la această întâlnire sunt invitați să completeze .

Pentru susținerea proiectului „Plantați în amintire”, companiile pot direcționa 20% din impozitul pe venit, completând contractul de sponsorizare: Zi de bine !

De asemenea, companiile care nu au redirecționat cei 20% din impozitul pe anul 2021 au ocazia de a  transfera suma până pe 25 decembrie, completând formularul 177 disponibil pe site-ul ANAF.

 

Mihaela Doina Rădulescu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.