Deși se credea până acum că femeile care nu au copii sau au avut primul copil după 30 de ani au un risc mai mare de a se îmbolnăvi cancer de sân decât cele care au născut înainte de această vârstă, noi cercetări arată că realitatea este mult mai nuanțată. Un studiu recent a descoperit că protecția împotriva cancerului oferită de sarcină și nașterea înainte de 30 de ani există, într-adevăr, dar este activă abia după 20 de ani!
Studiul a fost publicat recent în Annals of Internal Medicine (Riscul de cancer de sân după naștere: O analiză comparată a 15 studii în evoluție).
Paradoxal, concluzia studiului a încurajat apariția unor știri controversate, care susțin că o sarcină dusă la termen și nașterea – dimpotrivă, cresc riscul de cancer la sân. De fapt, situația este mult mai complexă decât o arată titlurile.
Sarcina și riscul de cancer la sân
„Cercetări anterioare au stabilit că riscul de îmbolnăvire pe termen scurt crește timp de 2 până la 15 ani după o sarcină dusă la termen”, spune Ann Partridge, medic oncolog la Insitutul de Cancer Dana-Farber și directoare a Programului pentru Femei Tinere cu Cancer de sân. Cu un maxim la 5 ani de la naștere, riscul începe să scadă, ajungând mai mic decât cel al femeilor care nu au născut niciodată abia după 24 de ani de la naștere. Studiile nu au reușit să afle și motivul pentru această creștere a riscului de cancer pe termen scurt.
Dacă prima naștere are loc înainte de 30 de ani, riscul de a face cancer de sân înregistrează o scădere importantă, dar abia după vârsta menopauzei. Celulele mamare se formează în adolescență, sunt imature și au o dezvoltare accentuată până la prima sarcină dusă la termen. Aceste celule sunt sensibile la stimularea estrogenică și alte chimicale asemănătoare estrogenului. Prima sarcină dusă la termen face ca celulele sânului să se maturizeze complet și să-și regleze creșterea. Acesta este principalul motiv pentru care sarcina ne protejează împotriva cancerului de sân, pe termen lung. De asemenea, sarcina reduce numărul total de cicluri menstruale pe durata vieții, un alt motiv pentru care sarcina înainte de 30 de ani are un efect protector.
Când o femeie are primul copil după această vârstă, riscul de cancer la sân crește în general, întrucât organismul este expus la cantități mai mari de estrogen pe durata vieții. Iar celulele sânului au nevoie de mai mult timp să ajungă la maturitate.
Cum a fost făcut studiul
S-au folosit informații obținute în alte 15 studii anterioare, care au inclus 889 944 femei cu vârsta până în 55 de ani. Când a început studiul, niciuna dintre femei nu fusese diagnosticată cu cancer la sân. Femeile incluse în studiu au fost monitorizate timp de peste 24 de ani.
În timpul studiului, 18 826 dintre acestea (2%) s-au îmbolnăvit de cancer.
Pe durata studiului, femeile multipare (care au născut unul sau mai mulți copii) au avut un risc ușor mai crescut de cancer la sân față de cele nulipare (care nu au avut nicio naștere). Această creștere a riscului a atins un vârf la 5 ani de la naștere, după care a scăzut, cu trecerea timpului. La 24 ani de la ultima naștere, femeile cu copii au început să înregistreze un risc de îmbolnăvire mai mic decât cele care nu născuseră niciodată.
Studiul a cuprins numai femei cu vârsta până în 55 de ani. Dar riscul de cancer crește în general cu înaintarea în vârstă, cele mai multe cazuri fiind diagnosticate la femei peste 50 de ani! Așadar studiul a luat în considerare o grupă de vârstă care din start are un risc redus. Este foarte important să știm că riscul de cancer la sân în ambele grupuri de femei – cele care născuseră și cele care nu – a fost oricum scăzut, iar diferența dintre cele două grupuri a fost foarte mică, de doar 0,3%, astfel:
- Femeile care au născut au un risc de 2,2% de cancer la sân
- Femeile care nu au născut niciodată au un risc de 1,9% de a primi acest diagnostic
Concluzii
- În comparație cu nuliparele (care nu au născut niciodată), femeile care au născut cel puțin o dată au un risc mai mare de îmbolnăvire de cancer la sân, timp de 20 de ani de la naștere, ceea ce face ca nașterea recentă să fie considerată un factor de risc pentru cancer la sân la femeile tinere.
- Riscul înregistrează vârf de creștere la 5 ani de la naștere, după care începe să scadă, ajungând la valori negative (comparativ cu cel al nuliparelor) abia după 24 de ani. Creșterile riscului de cancer la sân după naștere au fost mai pronunțate în cazurile cu istorie familială de cancer de sân, vârsta mai mare la care au avut prima sarcină sau în cazul mai multor sarcini (duse la termen). Alăptatul la sân nu a modificat tiparele generale de risc.
- Este adevărat că studiul a arătat o legătură între sarcina dusă la termen și creșterea riscului de cancer la sân pe termen scurt și mediu, dar nu a reușit să găsească și cauza acestei legături. Cei mai mulți experți cred că nașterea nu este direct implicată în creșterea acestui risc. Supraponderalitatea (luarea în greutate) după sarcină însă, poate fi luată în considerare.
Există alți factori implicați în calculul riscului de cancer la sân, mult mai importanți decât sarcina, de exemplu istoria familială de cancer și un profil genetic mutagen, care sunt determinanți în estimarea riscului de îmbolnăvire.
Indiferent dacă ai sau nu copii, există alegeri sănătoase pe care le poți face pentru a minimiza riscul de cancer de sân, cum sunt: controlul greutății, mișcarea zilnică, adoptarea unei diete sărace în alimente procesate, zahăr și grăsimi trans, renunțarea la fumat.
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments