Un nou studiu publicat de Societatea Europeană de Cardiologie (SEC), realizat pe 90 000 de persoane, arată că somnul de weekend, atunci când este suficient, scade cu 20% riscul bolilor de inimă.
Stilul modern de viață impune printre altele și privarea de somn în favoarea orelor prelungite de muncă sau studiu, motiv pentru care mulți dintre cei care rămân în urmă cu somnul în timpul săptămânii, încearcă să-l recupereze în weekend. Dacă reușesc, spun specialiștii, au o bilă albă pentru sănătatea inimii.
Noul studiu prezentat la Congresul SEC 2024 arată că, chiar dacă nu reușim să dormim suficient în timpul săptămânii, somnul de weekend poate recupera diferența, aducând o protecție importantă a inimii.
„Somnul compensator este legat de un risc mai mic de boli de inimă”, spune Yanjun Song co-autorul studiului, de la Laboratorul de boli infecțioase Fuwai Hospital, National Centre for Cardiovascular Disease, Beijing, China. „Asocierea devine și mai evidentă pentru aceia care rămân mult în urmă cu somnul în timpul săptămânii”.
Studiul a folosit date provenite de la 90 903 subiecți implicați în proiecul UK Biobank pentru a evalua legătura dintre somnul compensator de weekend și suferințele cardiace. Informațiile privind durata somnului au fost obținute din înregistrări cu accelerometre și împărțite în 4 grupuri aproximativ egale, de la cea mai mare la cea mai mică.
Lipsa de somn a fost raportată individual, privarea de somn fiind considerată de persoanele care au declarat că au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte. Aceștia au constituit un total de 19 816 de participanți, respectiv 21,8%. Restul au suferit privări de somn ocazionale, dar în medie au dormit suficient.
Pentru diagnosticul diverselor boli cardiace (inclusiv ischemie, insuficiență, fibrilație atrială și infarct) au fost folosite fișele de spitalizare sau înregistrările de deces.
Studiul s-a desfășurat pe durata a aproape 14 ani, timp în care participanții cu duratele cele mai mari de somn compensator au avut și cel mai mic risc de afecțiune cardiacă în comparație cu cei din grupul cu cel mai scurt somn compensator. Analiza nu a descoperit nicio diferență între femei și bărbați.
Unul dintre co-auturi, Zechen Liu, de la același Laborator din Beijing: „Rezultatele noastre arată că pentru un procent semnificativ de populație din societatea modernă care suferă de privare de somn, aceia care reușesc să-și recupereze cel mai mult din somn în timpul weekendurilor au și riscurile cele mai scăzute de boli de inimă în comparație cu persoanele care dorm cel mai puțin, inclusiv în zilele sfârșitului de săptămână”.
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
- Rose Intense, primul ser hidratant Sabon cu efecte spectaculoase asupra pielii - September 3, 2024
- Pesto Monini, 3 sosuri delicioase în 3 rețete rapide - September 1, 2024
Comments