Top 10 cele mai căutate joburi în lume, în următorii 10 ani

Vrei un post căutat și bine plătit în următorii 10 ani? Cele mai căutate joburi sunt în domeniul sănătății, asistenței sociale sau al construcțiilor, conform unui raport privind forța de muncă în USA, publicat în Forbes. În Europa, serviciile de sănătate vor fi și ele foarte ofertante pe piața muncii, chiar dacă nu pe primele locuri. Indiferent de profesie, cel mai înalt grad de specializare are și cea mai mare căutare.

top 10 cele mai căutate joburi în următorii 10 ani

foto: Pexels

Cele mai căutate joburi în SUA, în următorii ani

 1. Asistent medical, infirmier
 2. Agent de vânzări
 3. Asistent medical la domiciliu
 4. Asistent de îngrijire personală
 5. Funcționar
 6. Lucrător în alimentația publică, inclusiv restaurante și fast food
 7. Angajat la serviciul clienți și/sau relații cu publicul
 8. Șofer în transportul de mare tonaj
 9. Lucrător în transport, curierat
 10. Profesor

Joburi de viitor în UE

Un raport publicat în Skills Panorama observă că natura muncii noastre a suferit schimbări de-a lungul anilor, ca și abilitățile cerute de angajatori. Unele posturi au fost automatizate, altele s-au mutat în străinătate, au apărut joburi noi, care cer seturi noi de calificări, la care nici nu ne-am fi gândit altădată.

Cererea pe piața muncii va crește în medie estimativ până în 2030 până la 6,8%. Cea mai mică valoare aparține Letoniei, iar cea mai mare – Ciprului. Alături de Cipru, Irlanda este țara cu cea mai mare nevoie de forță de muncă. Iată top 5 țări cu cea mai mare creștere a angajărilor, estimată între 2016 și 2030: Cipru – 22,8%; Irlanda – 19,5%; Luxembourg – 15,4%; Spania 14,3%; Malta – 11,2%. Pe ultimele locuri: Țările Baltice, Germania și Bulgaria.

Cei mai căutați sunt specialiștii, în orice domeniu; apoi funcționarii, cei care lucrează în administrație și relațiile cu publicul; în artă și divertisment, cazare și mâncare. Dacă le luăm în considerare pe acestea din urmă, vedem că serviciile și turismul vor fi pe primele locuri în top.

Ocupația de miner e pe cale de dispariție, peste tot în lume. Interesant la România, în comparație cu celelalte țări din UE, este domeniul construcțiilor, unde sunt mai degrabă șomeri, decât angajați.

Top 5 sectoare în care se vor face angajările:

 1. Profesioniști în diverse domenii, consultanță – 23,5%;
 2. Servicii administrative – 16,3%;
 3. Artă și divertisment – 12,9%
 4. Servicii de furnizare a energiei 10,5%
 5. Finanțe și asigurări 9,8%

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.