Totul a început în joacă, cu puțin înainte de nașterea lui Cris, dar acum Lecturi și arome e un blog cu peste 1 milion de vizitatori anual. Am rugat-o pe autoarea lui să ne dezvăluie câteva din secretele food blogging-ului și cum a reușit să transforme ocupația de mamă și blogger într-o rețetă de succes.
Claudia Vasilache este absolventă de ASE și a lucrat o vreme la Raiffeisen, ca front desk officer. Apoi și-a luat concediu pentru creșterea copilului și nu s-a mai întors în sistem, ci a încercat să se descurce pe cont propriu, cu proiecte personale și blogging. Așa au apărut cele 3 bloguri Lecturi de mămică, Lecturi și Arome și Idei Practice. Astăzi, Claudia își povestește pe bloguri experiențele prin care trece ca părinte și chef în bucătăria personală, două domenii în care a exersat și s-a specializat în ultimii 5 ani; și participă la mai multe acțiuni online și offline alături de alți bloggeri culinari. Nu are cursuri de gastronomie sau nutriție, cum mărturisește ea pe blog, dar îi place să testeze rețete din bucătăriile lumii sau pregătite de bucătari celebri, fără prea mare efort și cu cheltuieli minime. Parte din ingrediente provin din propria grădină de zarzavat! – avantajul unei locuințe pe pământ, într-un orășel de provincie (Buhuși). Am vrut să aflu mai multe din culisele activității de blogger, iar Claudia ne-a spus povestea:
Mamă și blogger – angajată cu jumătate de normă la blog
Totul a început într-o joacă. Mai mult din curiozitate, din dorința de a-mi ocupa timpul liber, așa puțin cum era, într-un mod în care să îmi folosesc mintea. De fapt, primii pași în blogging i-am făcut în luna a 8-a de sarcină. Atunci am studiat cum se face un blog pe platforma wordpress. Mai cochetasem cu ideea de a începe un blog pe blogspot, dar cumva nu ne-am plăcut. Cu wordpress a fost „dragoste la prima vedere”. Acum cea mai mare atenție o dau blogului culinar – Lecturi și Arome. Acesta îmi ocupă tot timpul și el este, aș putea zice, cartea mea de vizită în online. De el îmi leg cel mai des imaginea publică personală. Acesta mă reprezintă, deși fiecare din ele reprezintă o bucățică din personalitatea mea.
Lecturi și Arome este și cel mai bine situat ca trafic (anul trecut fiind accesat de 1.200.000 de utilizatori, cu peste 2.400.000 afisari de pagină). Dar acord aceeași importanță site-ului culinar ca și celuilalt, destinat ideilor practice și de petrecere a timpului liber.
Nu e ușor să fii blogger și mamă în același timp. De bloguri ma ocup cel mai mult dimneața, cât cel mic este la școală. E ca și cum aș lucra undeva cu jumătate de normă. Apoi, după ce Cris vine de la școală, în zilele în care doarme la prânz, eu mai scriu sau lucrez la partea tehnică, iar în restul timpului, când facem lecții sau ne jucăm, acord atenție rețelelor de social media.
Am învățat să gătesc din mers, ca să zic așa; și din plăcere. Cochetam cu ideea de a găti de mai mult timp, dar jobul solicitant nu prea îmi permitea să fac asta. Lucrul într-o corporație, știi cum e – nu îți lasă timp mai de nimic altceva. După ce am rămas acasă în concediu de creștere copil am avut timp să gătesc și nu doar că am avut timp, ci a fost ceva natural sa gătesc pentru fiul meu, în primul rând. În timp, uitându-mă la emisiunile televizate, am prins gustul punerii în practică a unor rețete mai elaborate. Mi-am dorit apoi să am și eu un fel de jurnal în care să îmi public încercările culinare și așa s-a născut blogul culinar. Și am tot evoluat. De gradină se ocupă mama mea. E pasiunea ei de o viață.
Cel mai greu lucru ca blogger? Cred ca fiecărui blogger partea tehnică i se pare cel mai greu de făcut. Mai ales în cazul în care e pe domeniu propriu și face treaba asta singur.
Rețeta cu cel mai mare succes
Lumea în general preferă rețete simple, rapide și ușor de facut. Marea majoritate, pentru că sunt și excepții – persoane pasionate de gătit, care caută să învețe tehnici mai elaborate de gătit și trucuri sau să încerce și rețete mai speciale.
Rețeta cu cel mai mare succes cred că a fost cea de friptură de iepure la cuptor în vin. Am observat că de-a lungul timpului a fost foarte accesată. Însă mai sunt și alte rețete care concurează la acest titlu.
Pozele de mâncare le fac cu un aparat foto digital Canon. La început habar nu aveam cum se face o poză culinară. Nu mă pot lăuda nici acum că aș ști prea bine, dar în timp am învățat multe, am investit și în acest DSLR și calitatea pozelor s-a îmbunătățit. Modest, timid am început să fac și filmulețe. Am și un canal de Youtube unde am mai postat ceva video dar sunt foarte, foarte la început în acest domeniu – la grupa mică, aș zice.
Jamie Oliver și Gordon Ramsey și Nigela Lawson sunt personalități din lumea culinară internațională pe care le admir și le urmăresc. Jamie Oliver m-a inspirat cel mai tare, iar mișcarea lui Food Revolution m-a motivat sa public primul articol pe Lecturi de Mamică. Și mă număr printre ambasadorii acestei mișcări la noi în țară.
Se poate trăi din food blogging?
Nu, din păcate nu se poate trăi doar din asta. Nu la noi în țară. Sau nu la nivelul meu. Dacă vrei să ai un blog de mâncare, e bine să studiezi mereu. De la tehnici de gătit la tehnici care țin de blogging și până la tehnici fotografice. Nu trebuie să îți fie rușine de unde a plecat și poți să te mândrești apoi cu unde ai ajuns. Dar cel mai important e să pornești pe acest drum doar dacă îți place cu adevărat ceea ce faci și ești pasionat de munca ta. Și îți faci planuri. Eu am două, dar foarte mari și destul de dificil de realizat, pentru că presupun multă muncă și investiții. Unul este publicarea unei cărți de bucate în format fizic pentru fanii blogului (și nu numai), iar cel de-al doilea – dezvoltarea canalului de Youtube, adică trecerea în format video a cât mai multor retețe scrise.
Succes, Claudia!
- Monet, pentru prima dată în România, la MNA Cluj - October 11, 2024
- Royal Passport Day vine cu 40% discount pe 15 octombrie - October 11, 2024
- Jacheta de aviator reinventată și alte noutăți în colecția de toamnă Primark - October 11, 2024
Comments