2 băuturi pentru memorie

ceai verde si cafea

Ceai verde pentru memoria pe termen scurt și cafea pentru memoria de lungă durată foto: shutterstock

E adevărat că fiecare ne naștem cu un anumit potențial de memorare, dar depinde de noi să îl folosim la maxim. Studiile demonstrează că există 2 băuturi pentru memorie (atât pe termen scurt cât și îndelungat) și că memoria mai are nevoie de un ingredient esențial pentru a funcționa la întreaga ei capacitate…

Știai că?… Creierul reprezintă 2% din masa corpului, dar consumă 20% din oxigen și calorii. Orice dietă care presupune renunțarea la anumite alimente pe termen lung face rău creierului și celulei nervoase, care suferă din pricina carențelor de vitamine, minerale și aminoacizi.

Ce mâncăm

Pentru o bună funcționare, creierul are nevoie de: vitamina B12, creatină, vitamina D, carnosină și DHA, care se găsesc doar în carne și produsele de origine animală; toate vitaminele din complexul B, și în special B1, care se găsesc în lapte, cereale integrale, drojdie, cartofi, fasole, mazare si ouă; acizi grași esențiali omega-3, care se găsesc din abundență în peștele oceanic; ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină, care poate îmbunătăţi memoria și timpul de reacție, alungând oboseala.

De fapt, creierul are nevoie de o dietă cât mai variată pentru a funcționa în parametrii optimi. Glucoza este combustibilul creierului, care consumă aproximativ 40% din toată glucoza ingerată, de aceea nivelurile fluctuante de glucoză în sânge nu fac bine la creier. Cea mai indicată glucoză e cea obținută din carbohidrați integrali, care mențin constant nivelul glicemiei și al insulinei.

Ceai verde pentru memoria pe termen scurt

Ceaiul verde originar din China și India e obținut din frunzele plantei Camellia sinensis, printr-o minimă procesare, ceea ce îi conferă efectul puternic antioxidant. Ceaiul verde aduce multe beneficii sănătății, inclusiv protecție împotriva cancerului, a bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Cercetări recente (Prof. Christoph Beglinger și Prof. Stefan Borgwardt de la Universitatea din Basel, Elveția) susțin că ceaiul verde contribuie și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, în particular a memoriei pe termen scurt. Astfel, ceaiul verde ar putea fi folosit ca tratament al afecțiunilor cognitive de tipul demenței. Medical News Today citează un studiu în care ceaiul verde poate reduce riscul atacurilor vasculare și încă unul care îl prezintă ca protector împotriva cancerului de prostată. S-a observat de asemenea că extrasul de ceai verde îmbunătățește conexiunile între cortexul parietal și cel frontal, cu efect bun asupra memoriei de scurtă durată.

Cafea pentru memoria de lungă durată

Un studiu recent realizat la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, sugerează că o doză de 200 mg de cofeină crește capacitățile cognitive și memoria pe termen lung. La studiu au participat 160 de persoane cu vârsta între 18 și 30 de ani. Subiecții care au primit o pastilă de 200 mg de cofeină au avut rezultate mai bune la testele de memorie comparativ cu cei care au primit placebo. Interesant este faptul că la 200 mg performanțele au fost mai bune decât la 100 mg de cofeină, dar au rămas aceleași la doze mai mari – de 300 mg. Așadar, pentru consolidarea memoriei avem nevoie de cafea, dar nu în exces.

rasul si memoria

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

Râsul, cel mai bun medicament pentru memorie!

Împotriva pierderilor de memorie legate de înaintarea în vârstă, râsul pare să fie într-adevăr o terapie excelentă, susține un studiu recent realizat de Universitatea din Loma Linda, California. Acesta a demonstrat că buna dispoziție scade nivelul distrugerilor asupra celulei nervoase provocate de cortizol (hormonul stresului), îmbunătățind astfel memoria. Echipa de cercetători condusă de dr. Gurinder Singh Bains și-a prezentat rezultatele la o reuniune pe teme de biologie experimentală care a avut loc la San Diego. Se știe că stresul e dăunător organismului, poate înrăutăți multe afecțiuni, printre care și diversele alergii, scade capacitatea de memorare și de învățare în cazul bătrânilor.

Râsul provoacă modificări neurochimice în creier, care cresc „frecvența undelor gama” și îmbunătățesc memoria.

Studiul a cuprins un grup de vârstnici bolnavi de diabet și un alt grup de vârsnici, sănătoși. Ambelor grupuri li s-a prezentat un video umoristic, înainte de completarea unui test de măsurare a recunoașterii vizuale, capacității de învățare și memorare. Un al treilea grup a fost rugat să facă testul de memorie fără să vadă comedia. Primii au avut rezultate mai bune la testul de memorie comparativ cu ceilalți, dar grupul bolnavilor de diabet a prezentat cea mai mare scădere a nivelului de cortizol și cele mai bune rezultate la testul de memorie.

Râsul reduce nivelul hormonului de stres, responsabil de distrugerea neuronilor din zona hipocampică, scade presiunea arterială, îmbunătățește circulația și dispoziția. Simpla acțiune de a râde – sau a te bucura de ceva – crește nivelul endorfinelor și dopaminei din creier, care la rândul lor dau senzația de plăcere și recompensă. Aceste modificări neurochimice din creier cresc „frecvența undelor gama”, care îmbunătățesc memoria, spune studiul.

 

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.